Do gulaszu możemy użyć zarówno wieprzowiny jak i wołowiny. Pasuje do niego każdy rodzaj mięsa czerwonego. Często można też spotkać gulasz z mięsa kurczaka. W restauracyjnym menu często widujemy gulasz z szynki lub żołądków drobiowych. Poza mięsem musimy pamiętać o papryce i cebuli. Dla prawdziwych fanów gulaszu polecamy wersję pikantną, z ostrą papryką chili i czosnkiem.
Gotowy gulasz możemy podawać na wiele sposobów. Doskonale smakuje jako drugie danie, podamy w miseczce z chlebem. Kasza gryczana również świetnie pasuje do gulaszu. Często można się również spotkać z gulaszem podanym razem z kluskami śląskimi lub tłuczonymi ziemniakami i kiszonymi ogórkami. Gulasz można dodać również do placków ziemniaczanych, na kształt placków po węgiersku.
Po ugotowaniu gulaszu otrzymujemy pyszne mięso ze smakowitym gęstym sosem. Tak przygotowany gulasz możemy z powodzeniem łączyć ze wszystkimi dodatkami lub podawać jako drugie danie z pieczywem. Gulasz możemy przechowywać przez kilka dni. Wielokrotne odgrzewanie gulaszu wpływa na jego smak. Staje się bardziej aromatyczny i wyrazisty. Należy pamiętać, że odgrzewane mięso z gulaszu z czasem rozpada się i rozdrabnia na mniejsze niteczki. Jednak wątpimy w to, że gulasz przygotowany według naszego przepisu będzie zalegał w waszej lodówce - trudno mu się oprzeć. Sprawdźcie sami!