• Link został skopiowany

Jak ugotować kalafior? By był najsmaczniejszy, pamiętaj o tych zasadach

Kalafior świetnie sprawdza się jako dodatek do wielu dań. Doskonale pasuje do mięsa i różnych rodzajów ryb. Możemy go piec, smażyć lub jeść na surowo. Jednak najpopularniejszy w naszej kuchni jest kalafior gotowany. Jak ugotować kalafior, by był najlepszy? Przedstawiamy wam klasyczny przepis.
Kalafior świetnie sprawdza się jako dodatek do wielu dań.
Fot. Shutterstock

Gotowany kalafior

Ugotowany kalafior to doskonały dodatek do dań głównych. Z kalafiora możemy zrobić również samodzielne danie. Do ugotowanego kalafiora możemy dodać bułkę tartą zmieszaną na patelni z masłem. Jaki powinien być po ugotowaniu? Al dente. Niezbyt miękki i lekko chrupki. Z ugotowanego kalafiora z łatwością przyrządzimy również zupę lub krem.

Pomysłów na podanie kalafiora może być wiele. Warto stosować go w wielu przepisach, ponieważ jest produktem bardzo zdrowym i pożywnym. Jest źródłem wielu witamin, znajdziemy w nim między innymi witaminy C, A, E i K. Zawiera również kwas foliowy. Jest bogaty w wapń, magnez, potas oraz fosfor.

Jak ugotować kalafiora? Wyjaśniamy krok po kroku:

  1. Czyścimy kalafiora. Przemywamy go zimną wodą. Usuwamy liście i twardą łodygę.
  2. Dzielimy kalafiora na mniejsze różyczki, aby szybciej się ugotowały.
  3. Przygotowujemy duży, głęboki garnek z pokrywką.
  4. Zalewamy go wodą, tak, by cały kalafior znalazł się pod jej powierzchnią.
  5. Aby nasze warzywo uzyskało słodki smak należy dodać do wody mleko lub sok z cytryny i odrobinę octu.
  6. Całość gotujemy przez ok. 15-20 minut.
  7. Kontrolujemy stopień ugotowania kalafiora. Najlepiej użyć do tego widelca i delikatnie nakłuwać.

Gotowany kalafior - z czym podawać?

Kalafior po ugotowaniu powinien zachować swój kształt. Najzdrowszy będzie, jeśli nie rozgotuje się nadmiernie, tylko pozostanie jędrny.  Kalafior jest gotowy do podania zaraz po wyjęciu z wody. Należy go jedynie dokładnie odsączyć. Możemy od razu przełożyć go na patelnię, gdzie dodatkowo go obsmażymy albo wymieszamy z bułką tartą i masłem.

By przygotować bułkę zasmażaną do kalafiora, wystarczy wziąć nieco bułki tartej - około sześciu łyżek "z górką". Bułkę umieszczamy na patelni, a patelnię ustawiamy na średnim ogniu. Podprażamy bułkę, cały czas mieszając, by równo się przyrumieniła. Gdy już będzie złocista, dodajemy do niej około dwóch łyżek masła i mieszamy, by dobrze połączyło się z bułką. Zdejmujemy patelnię z ognia zanim wszystko zrobi się zbyt gęste. Przed dodaniem bułki do kalafiora, możemy doprawić ją odrobiną soli. Jeśli lubicie ostrzejsze dodatki, sprawdzi się również pieprz i ostra papryka.

Gotowany kalafior można serwować nie tylko z bułką z masłem. Jako dodatek do niego świetnie sprawdzi się również sos serowy (można go zrobić np. z serków topionych albo sera typu cheddar, rozpuszczonego w śmietance). W lżejszej wersji możecie podać do niego również sos z gęstego jogurtu z dodatkiem ziół, czosnku, a także soli i pieprzu.

Gotowany kalafior to także świetny dodatek do obiadu. Można go serwować zarówno z daniami mięsnymi, jak i z makaronem. W sezonie doskonale smakuje w towarzystwie młodych ziemniaczków z koperkiem i sadzonych jajek.

Zobacz wideo
Więcej o: