Ugotowany kalafior to doskonały dodatek do dań głównych. Z kalafiora możemy zrobić również samodzielne danie. Do ugotowanego kalafiora możemy dodać bułkę tartą zmieszaną na patelni z masłem. Jaki powinien być po ugotowaniu? Al dente. Niezbyt miękki i lekko chrupki. Z ugotowanego kalafiora z łatwością przyrządzimy również zupę lub krem.
Pomysłów na podanie kalafiora może być wiele. Warto stosować go w wielu przepisach, ponieważ jest produktem bardzo zdrowym i pożywnym. Jest źródłem wielu witamin, znajdziemy w nim między innymi witaminy C, A, E i K. Zawiera również kwas foliowy. Jest bogaty w wapń, magnez, potas oraz fosfor.
Kalafior po ugotowaniu powinien zachować swój kształt. Najzdrowszy będzie, jeśli nie rozgotuje się nadmiernie, tylko pozostanie jędrny. Kalafior jest gotowy do podania zaraz po wyjęciu z wody. Należy go jedynie dokładnie odsączyć. Możemy od razu przełożyć go na patelnię, gdzie dodatkowo go obsmażymy albo wymieszamy z bułką tartą i masłem.
By przygotować bułkę zasmażaną do kalafiora, wystarczy wziąć nieco bułki tartej - około sześciu łyżek "z górką". Bułkę umieszczamy na patelni, a patelnię ustawiamy na średnim ogniu. Podprażamy bułkę, cały czas mieszając, by równo się przyrumieniła. Gdy już będzie złocista, dodajemy do niej około dwóch łyżek masła i mieszamy, by dobrze połączyło się z bułką. Zdejmujemy patelnię z ognia zanim wszystko zrobi się zbyt gęste. Przed dodaniem bułki do kalafiora, możemy doprawić ją odrobiną soli. Jeśli lubicie ostrzejsze dodatki, sprawdzi się również pieprz i ostra papryka.
Gotowany kalafior można serwować nie tylko z bułką z masłem. Jako dodatek do niego świetnie sprawdzi się również sos serowy (można go zrobić np. z serków topionych albo sera typu cheddar, rozpuszczonego w śmietance). W lżejszej wersji możecie podać do niego również sos z gęstego jogurtu z dodatkiem ziół, czosnku, a także soli i pieprzu.
Gotowany kalafior to także świetny dodatek do obiadu. Można go serwować zarówno z daniami mięsnymi, jak i z makaronem. W sezonie doskonale smakuje w towarzystwie młodych ziemniaczków z koperkiem i sadzonych jajek.