Jak zrobić leczo? Przepis na pyszne, tradycyjne danie jednogarnkowe w sam raz na letnie dni
Jak zrobić leczo?
Leczo to potrawa, która swoje korzenie ma w kuchni węgierskiej. Jest swojego rodzaju gulaszem z warzywami i niekiedy mięsem. To kolejne danie, którego uniwersalność daje nam szerokie pole do eksperymentów. Najpopularniejszymi składnikami leczo są papryka słodka, cukinia, kabaczek, pomidory, boczek, kiełbasa, kurczak i pieczarki. Każdy je przygotuje zgodnie ze swoimi preferencjami, na przykład bardzo łatwo jest przygotować leczo w wersji wegetariańskiej. Trzeba również zaznaczyć, iż leczo jest daniem niskokalorycznym.
Leczo to również potrawa, którą dobrze jest przechowywać. Jeśli efekt przerośnie nasze oczekiwania i wyjdzie nam go za dużo, możemy je pasteryzować w słoikach i trzymać w spiżarce przez dłuższy czas. Z pewnością przydadzą się takie zapasy przy okazji różnych świąt lub niespodziewanych wizyt.
Jak zrobić leczo z cukinią? Składniki:
- 1 większa cukinia lub 2-3 mniejsze sztuki
- 2-3 sztuki słodkiej papryki
- ok. 250 ml wody
- duża cebula
- kawałek wędzonego boczku (ok. 100 g) lub około 200 g kiełbasy, kabanosów albo parówek
- 4-5 świeżych pomidorów, jedna puszka pomidorów lub kartonik pomidorowej passaty
- zioła: majeranek, oregano, ziele angielskie, liść laurowy
- ostra papryka lub pierz cayenne
- sól, pieprz
Leczo z cukinią i boczkiem - krok po kroku:
- Zaczynamy od krojenia. Kroimy boczek w kostkę, cebulę w kostkę lub plasterki. Wrzucamy obydwa składniki na patelnię skroploną olejem i lekko podsmażamy.
- W tym czasie kroimy pozostałe warzywa. Cukinię i świeże pomidory (jeśli takich używamy) w kostkę, paprykę również w kostkę lub w paski.
- Zawartość patelni oraz paprykę i cukinię wrzucamy do dużego garnka.
- Dokładamy pomidory z puszki lub uprzednio pokrojone.
- Dolewamy szklankę wody i pod garnkiem włączamy średni płomień.
- Całość doprawiamy ziołami oraz solą i pieprzem.
- Wszystko dusimy pod przykryciem przez ok. 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy przykrycie i gotujemy tak przez kolejnych kilka minut, aby zbędna woda odparowała. Po ok. 20-25 minutach danie jest gotowe.
Leczo warzywne - wegetariańskie
Leczo wegetariańskie jest tak samo łatwe w przygotowaniu jak to z boczkiem z naszego przepisu. Musimy jedynie wymyślić jaki składnik ma być w zastępstwie za boczek. Może to być dodatkowe warzywo, więcej papryki, gotowane ziemniaki albo wcześniej usmażone kotlety sojowe.
Domowe leczo
Z czym podawać leczo? Leczo najlepiej jeść z pieczywem. Może to być dowolny jego rodzaj, My jednak uważamy, że najlepiej smakuje ze świeżą kajzerką lub kawałkiem bagietki. Chleb pozwoli nam na zrównoważenie smaku oraz wydobycie resztek płynnego sosu z warzyw. Będzie też pomocny, jeśli uznamy, że nasze leczo jest zbyt pikantne. Wtedy skutecznie zredukuje uczucie ostrości w ustach.
Leczo najlepiej podawać w małych miseczkach. Tak, jak na przykład tajską zupę. Wtedy z łatwością uda nam się wydobyć z niej każdy kęs pysznych warzyw. To prosty przepis i warto spróbować go zrobić samemu. Szybkość, łatwość i uniwersalność leczo pozwala nam je przygotowywać bardzo często. Jest to świetne danie na lunch do pracy lub w podróży. Zachęcamy was do korzystania z naszego przepisu i szukania własnych smaków.
-
"Restauratorzy trzymają się na rynku ostatnimi siłami". Ogródki dalej zamknięte. Rząd dalej milczy
-
Fani bronią Jakubiaka pozującego przy martwej świni. "Myślałaś, że schabowe takie się urodziło i ubrało w panierkę?"
-
Jak uratować zbyt kwaśną zupę? Wystarczy produkt, który na pewno macie w kuchni
-
Czosnek niedźwiedzi to źródło witamin, ale łatwo pomylić go z trującą konwalią. Podpowiadamy, jak je rozróżnić
-
Trwa sezon na fiołki wonne - idealne do deserów i herbat. Gdzie ich szukać i jak zbierać? [PORADNIK]
- Kiszenie ogórków i kapusty: kiedy kisić warzywa?
- The Vegetarian Butcher - nowe, roślinne mięso dostępne w Polsce!
- Botwina - przepis na pyszne placki, które pokochają dzieci
- Sezon na pokrzywę: właśnie teraz najlepiej ją zbierać. Co z niej zrobić i jak przyrządzić, żeby nie parzyła? [PORADNIK]
- Obierasz kiwi? Okazuje się, że być może od lat robisz to całkiem niepotrzebnie