Jak zrobić lemoniadę? Przepis na idealny napój z cytrusów na ciepłe, letnie dni

Lemoniada to najlepszy napój na gorące dni. Doskonale orzeźwia i świetnie smakuje. Do tego jest łatwa i szybka w przygotowaniu. W tym przepisie poznacie kilka zasad dotyczących przygotowania idealnej lemoniady. Jak zrobić domową lemoniadę? Co dodać do lemoniady z cytryn, by była najsmaczniejsza? Podpowiadamy.

Lemoniada cytrynowa

Lemoniada z cytryn to pyszny napój, który zdecydowanie poprawi nasze samopoczucie podczas upalnych dni. Doskonale orzeźwia i zaspokoi nasze pragnienie. Dla większości z nas lemoniada kojarzy się z cytrusami, w tradycyjnej odsłonie. Za to możemy ją przygotować również z wielu innych owoców. Świetnie nadaje się do tego arbuz, truskawki, ananas albo brzoskwinie.

Klasyczna lemoniada z cytryn - składniki:

  • 4-6 dużych, soczystych cytryn
  • 1 litr wody (może być też gazowana)
  • brązowy cukier lub syrop z brązowego cukru
  • świeża mięta (lub inne ulubione zioła, np. rozmaryn, melisa)

Jak zrobić domową lemoniadę? Przepis krok po kroku:

  1. Myjemy cytryny pod zimną wodą  i odkładamy je na deskę do krojenia.
  2. Wszystkie cytryny kroimy na połówki, z jednej odkrajamy parę plasterków do dekoracji.
  3. Z reszty wyciskamy sok. Możemy to zrobić na wyciskarce ręcznej lub elektrycznej.
  4. Wyciśnięty sok przelewamy do dzbanka. Całość zalewamy wodą do 3/4 dzbanka.
  5. Całość mieszamy łyżką barmańską lub po prostu łyżką stołową.
  6. Dodajemy ok. 2 łyżeczki brązowego cukru lub syropu i ponownie mieszamy.
  7. Wrzucamy kilka listków mięty. Należy pamiętać, by wcześniej lekko zgnieść je w dłoniach, by oddały najwięcej aromatu (podobnie robimy także z innymi ziołami, np. rozmarynem, jeśli mamy ochotę dodać go do napoju). Nie mielimy ich jednak, ani nie kroimy za drobno!
  8. Na końcu dodajemy kostki lodu (albo po prostu chłodzimy napój w lodówce). Lemoniada z jest cytryn gotowa!

Lemoniada z cytryny

Tak przygotowaną lemoniadę możemy podawać naszym bliskim w upalne letnie dni. Gwarantujemy wam, że przygotujecie ja w mniej niż 15 minut. Przepis na naszą lemoniadę zawiera mięte. Doskonale pasuje do cytryny. Orzeźwia i dodaje niesamowitego aromatu. Do naszej lemoniady możemy dodać również inne zioła. Świetnie sprawdzi się również natka pietruszki, bazylia albo rozmaryn. Dla wzbogacenia smaku możemy do lemoniady dodać sok z 1 limonki. Lemoniada z samych limonek wyszła by zdecydowanie drożej od tej z cytryn. Limonka nada niepowtarzalnego smaku oraz aromatu, wpłynie również na kolor naszej lemoniady. Tak samo jak limonka odda odrobinę swojej zieleni, tak też grejpfrut świetnie połączy się z nasza cytryną. Możemy dodać zarówno czerwonego jak i białego grejpfruta. Zdecydowanie najlepiej pasuje w połączeniu z rozmarynem.

Lemoniada z cytryn umili wam spotkanie z przyjaciółmi w letnie popołudnie. Z powodzeniem można ją podawać do posiłków na świeżym powietrzu. Poza walorami smakowymi zawiera również wiele witamin (w tym przede wszystkim witaminę C), ponieważ do jej przygotowania użyjemy samych świeżych, naturalnych składników.

Zobacz wideo

Zobacz również:

Recykling w wersji 2.0. Drinki w skorupie po cytrynie

Jak zrobić mojito? Podpowiadamy, wam jak przyrządzić jeden z najpopularniejszych drinków

Więcej o:
Copyright © Agora SA