Własnoręczne przygotowanie majonezu może się wydawać trudne i długotrwałe. Na szczęście wcale tak nie jest, ale należy pamiętać o kilku zasadach. Domowy majonez jest znacznie smaczniejszy i o wiele zdrowszy od popularnych majonezów z półek sklepowych. Przy pomocy paru narzędzi uda nam się go zrobić w kilka chwil.
Istnieje parę wersji majonezu. Ta klasyczna, najpopularniejsza to majonez jajeczny. Ze względu na dbałość o kalorie oraz zdrowe żywienie, coraz częściej wybiera się alternatywne wersje majonezu, czyli na przykład majonez bez jajka inaczej majonez wegański, majonez z tofu lub majonez sojowy. Rodzaje majonezu są również tworzone w oparciu o wyjątkowe składniki. Poprzez dodanie do majonezu koncentratu pomidorowego lub pomidorów, możemy stworzyć majonez o różowym kolorze. Gdy natomiast dodamy świeżo posiekaną pietruszkę, szpinak czy szczypiorek otrzymamy majonez zielony. Dla fanów czosnku jest również możliwość przygotowania majonezu czosnkowego.
Zachęcamy was do częstszego przygotowywania własnego majonezu. Jak już pewnie wiecie jest on łatwy i mało skomplikowany w przygotowaniu. Jest to również bardzo uniwersalny przepis, do którego z łatwością możemy dodawać własne ulubione składniki. Polecamy wam spróbować przyrządzić domowy majonez według naszego przepisu. Gwarantujemy wam, że wyjdzie pyszny i lepszy od alternatywnych majonezów ze słoików.
Zobacz również: