Jak zrobić majonez? Najlepszy domowy sos do kanapek i nie tylko
Jak zrobić majonez domowy
Własnoręczne przygotowanie majonezu może się wydawać trudne i długotrwałe. Na szczęście wcale tak nie jest, ale należy pamiętać o kilku zasadach. Domowy majonez jest znacznie smaczniejszy i o wiele zdrowszy od popularnych majonezów z półek sklepowych. Przy pomocy paru narzędzi uda nam się go zrobić w kilka chwil.
Istnieje parę wersji majonezu. Ta klasyczna, najpopularniejsza to majonez jajeczny. Ze względu na dbałość o kalorie oraz zdrowe żywienie, coraz częściej wybiera się alternatywne wersje majonezu, czyli na przykład majonez bez jajka inaczej majonez wegański, majonez z tofu lub majonez sojowy. Rodzaje majonezu są również tworzone w oparciu o wyjątkowe składniki. Poprzez dodanie do majonezu koncentratu pomidorowego lub pomidorów, możemy stworzyć majonez o różowym kolorze. Gdy natomiast dodamy świeżo posiekaną pietruszkę, szpinak czy szczypiorek otrzymamy majonez zielony. Dla fanów czosnku jest również możliwość przygotowania majonezu czosnkowego.
Domowy majonez jajeczny - składniki:
- 2 żółtka jajek
- jajko
- łyżka musztardy
- ok. 200-250 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- łyżeczka octu
- sól, pieprz
Majonez jajeczny - jak zrobić krok po roku?
- Przygotowujemy sobie głębokie naczynie. Wlewamy do niego żółtka, całe jajko, łyżkę musztardy i ocet.
- Całość możemy doprawić szczyptą soli i pieprzu. Czasami też dodaje się odrobinę soku z cytryny.
- Wszystkie składniki mieszamy dokładnie ze sobą. Możemy do tego użyć miksera ręcznego lub robota kuchennego. Mieszamy do momentu aż wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączą.
- Dodajemy olej. Ważne jest by dodawać go bardzo powoli i ostrożnie. Można na początku skorzystać z łyżeczki. Ilość oleju można zwiększać, jeśli zobaczymy, że majonez przyjmuje gęstą konsystencję. Jednak nadal musimy mieć na uwadze, aby nasz majonez się nie zwarzył.
- Po zmieszaniu z olejem czekamy aż nasz majonez osiągnie konsystencję, jaka będzie nas zadowalać.
- Na sam koniec doprawiamy majonez solą i pieprzem oraz pozostałymi przyprawami wedle waszego uznania.
Majonez domowej roboty
Zachęcamy was do częstszego przygotowywania własnego majonezu. Jak już pewnie wiecie jest on łatwy i mało skomplikowany w przygotowaniu. Jest to również bardzo uniwersalny przepis, do którego z łatwością możemy dodawać własne ulubione składniki. Polecamy wam spróbować przyrządzić domowy majonez według naszego przepisu. Gwarantujemy wam, że wyjdzie pyszny i lepszy od alternatywnych majonezów ze słoików.
Zobacz również:
-
Sałata szybko więdnie? Znamy trik, dzięki któremu możesz przechowywać ją nawet przez miesiąc
-
Najważniejsze z nowalijkami jest to, by ich nie zmaltretować i przez to nie schrzanić
-
Młoda kapusta - sprawdź proste i pyszne przepisy
-
Jak kroić, siekać i filetować jak szef kuchni? Te triki ułatwią ci przygotowanie w domu posiłków
-
Przekąski do wieczornego maratonu. Zostawcie już ten nudny popcorn
- Sernik z mlekiem w proszku - delikatny i puszysty. Jak go zrobić? Mamy przepis
- Biszkopt kakaowy, bita śmietana i dżem to składniki: a) karpatki; b) stefanki; c) wuzetki?
- Lubicie cinnamon rolls? Te w wersji truskawkowej podbiją wasze serca [PRZEPIS]
- Gastronomia apeluje o otwarcie ogródków. IGGP wylicza rządowe wsparcie. "Rząd udaje, że pomaga"
- Rozpoznasz, czy to normalne jedzenie czy trucizna? Pomylić się można tylko raz