Jak zrobić majonez? Najlepszy domowy sos do kanapek i nie tylko

Chyba wszyscy jesteśmy przyzwyczajeni do majonezu. Stosujemy go codziennie do kanapek lub sałatek. To jeden z najpopularniejszych sosów zaraz obok keczupu. Zastanawialiście się jak robi się majonez? Pokażemy wam sposób na przygotowanie własnego domowego majonezu

Jak zrobić majonez domowy

Własnoręczne przygotowanie majonezu może się wydawać trudne i długotrwałe. Na szczęście wcale tak nie jest, ale należy pamiętać o kilku zasadach. Domowy majonez jest znacznie smaczniejszy i o wiele zdrowszy od popularnych majonezów z półek sklepowych. Przy pomocy paru narzędzi uda nam się go zrobić w kilka chwil.

Istnieje parę wersji majonezu. Ta klasyczna, najpopularniejsza to majonez jajeczny. Ze względu na dbałość o kalorie oraz zdrowe żywienie, coraz częściej wybiera się alternatywne wersje majonezu, czyli na przykład majonez bez jajka inaczej majonez wegański, majonez z tofu lub majonez sojowy. Rodzaje majonezu są również tworzone w oparciu o wyjątkowe składniki. Poprzez dodanie do majonezu koncentratu pomidorowego lub pomidorów, możemy stworzyć majonez o różowym kolorze. Gdy natomiast dodamy świeżo posiekaną pietruszkę, szpinak czy szczypiorek otrzymamy majonez zielony. Dla fanów czosnku jest również możliwość przygotowania majonezu czosnkowego.

Domowy majonez jajeczny - składniki:

  • 2 żółtka jajek
  • jajko
  • łyżka musztardy
  • ok. 200-250 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • łyżeczka octu
  • sól, pieprz

Majonez jajeczny - jak zrobić krok po roku?

  1. Przygotowujemy sobie głębokie naczynie. Wlewamy do niego żółtka, całe jajko, łyżkę musztardy i ocet.
  2. Całość możemy doprawić szczyptą soli i pieprzu. Czasami też dodaje się odrobinę soku z cytryny.
  3. Wszystkie składniki mieszamy dokładnie ze sobą. Możemy do tego użyć miksera ręcznego lub robota kuchennego. Mieszamy do momentu aż wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączą.
  4. Dodajemy olej. Ważne jest by dodawać go bardzo powoli i ostrożnie. Można na początku skorzystać z łyżeczki. Ilość oleju można zwiększać, jeśli zobaczymy, że majonez przyjmuje gęstą konsystencję. Jednak nadal musimy mieć na uwadze, aby nasz majonez się nie zwarzył.
  5. Po zmieszaniu z olejem czekamy aż nasz majonez osiągnie konsystencję, jaka będzie nas zadowalać.
  6. Na sam koniec doprawiamy majonez solą i pieprzem oraz pozostałymi przyprawami wedle waszego uznania.

Majonez domowej roboty

Zachęcamy was do częstszego przygotowywania własnego majonezu. Jak już pewnie wiecie jest on łatwy i mało skomplikowany w przygotowaniu. Jest to również bardzo uniwersalny przepis, do którego z łatwością możemy dodawać własne ulubione składniki. Polecamy wam spróbować przyrządzić domowy majonez według naszego przepisu. Gwarantujemy wam, że wyjdzie pyszny i lepszy od alternatywnych majonezów ze słoików.

Zobacz wideo

Zobacz również:

Keczup z cukinii - serio, serio!

Domowe masło - smaruj i tańcz

Więcej o:
Copyright © Agora SA