Placki ziemniaczane to pyszne danie z tartych ziemniaków z dodatkiem mąki i jajek. Masę utworzoną z tych składników smażymy na oleju. Do placków ziemniaczanych możemy dodawać przeróżne dodatki. Często stosowany jest sos gulaszowy, podobny do placków po węgiersku. Tradycyjnym dodatkiem jest po prostu gęsta, kwaśna śmietana. Ale to nie wszystkie dodatki, jakie możemy podać z plackami ziemniaczanymi. Na ich wierzchu możemy roztopić żółty ser, możemy je podać z żurawiną albo na słodko z cukrem.
Klasyczne placki ziemniaczane muszą być przygotowane w oparciu o kilka zasad. Najlepsze do ich przygotowania będą stare ziemniaki, które zawierają więcej skrobi i mniej wody w odróżnieniu od młodych. Do startych ziemniaków dodajemy oczywiście jajka i mąkę, następnie wszystko należy wymieszać na jednolitą masę i smażyć na rumiany kolor. W tradycyjnym przepisie należy użyć smalcu, lecz w dzisiejszych czasach nie jest to popularny produkt w naszej kuchni. Wystarczy zwykły olej do smażenia. Ile czasu smażyć placki ziemniaczane? Aż zrobią się rumiano brązowe. Należy uważać, aby placki się nie spaliły. To wpłynie negatywnie na ich chrupkość.
Tak przygotowane placki można łatwo przyrządzić na obiad lub kolację. To mało skomplikowane danie ma wiele zastosowań. Możemy określić rozmiar placków i serwować je zamiast ziemniaków do różnych potraw. Wcześniej wspominaliśmy o różnych sosach, z którymi warto podawać placki. Świetnie do tego nadadzą się sos grzybowy lub pieczarkowy. To popularne zestawienia, ale możemy również użyć innych sosów na bazie śmietany. Tutaj możemy dowolnie eksperymentować.