Ponoć najlepszy rosół powstaje z połączenia dwóch rodzajów mięsa - wołowego i drobiowego. Jeśli chodzi o drób najpopularniejsze jest stosowanie mięsa z kury lub kurczaka. Domowy rosół możemy przygotować również z jednego gatunku mięsa, wołowiny lub kaczki. Smakosze radzą, by używać mięsa cielęcego lub dziczyzny. Osiągnąć wyjątkowy smak rosołu możecie również poprzez wcześniejsze opieczenie mięsa z kośćmi, a także włoszczyzny. Jest to doskonały sposób na wydobycie dodatkowych smaków i aromatów z naszych składników. Do gotowania możemy też użyć wołowych kości szpikowych. Wzbogacą smak naszego rosołu oraz dodadzą mu wielu składników odżywczych.
Co musimy zrobić żeby rosół nie był mętny? Podczas gotowania rosołu powstają tak zwane szumowiny. Są to fragmenty białka, które odłączają się od składników, gdy je gotujemy. Białko zawarte w szumowinach może być dla nas korzystne bo zawiera np. kolagen. Jednak szumowiny mogą zwierać również zanieczyszczenia. Pozbyć się ich możemy w parę sposobów. Popularnym i skutecznym sposobem jest odszumowanie rosołu łyżką. Po prostu wyławiamy nią wszelkie niepożądane fragmenty. Tym sposobem zachowamy na pewno klarowność naszego rosołu. Drugim sposobem na pozbycie się szumowin jest uzupełnianie odparowanej wody. Należy dolewać wyłącznie zimną wodę. Wtedy szumowiny spadną na dno garnka
Jeśli rosół wyjdzie mętny, jego klarowność możemy jeszcze osiągnąć w jeden sposób. Możemy użyć do tego surowego białka z jajek. Gotową już zupę musimy oczyścić przecedzając ją. W garnku doprowadzamy ją znów do wrzenia i dodajemy do niej roztrzepane białko jajka. Ścinające się białko zbierze wszelkie niepożądane drobinki.
Nasz przepis pomoże wam w przygotowaniu pysznego rosołu dla waszych najbliższych. Ten przepis można modyfikować. Można zmienić rodzaje mięsa. Dodać podroby lub wybrać jeden określony rodzaj mięsa. Dzięki temu znajdziecie wasz ulubiony smak rosołu. Zachęcamy was do korzystania z naszego przepisu. Gotujcie rosół i cieszcie się nim każdego dnia. Smacznego!