Sos czosnkowy to świetny sposób na doprawienie i wzbogacenie aromatu potraw. Możemy go dodawać zarówno do dań obiadowych, jak i różnorodnych przekąsek czy przystawek. Sos czosnkowy nadaje się świetnie także do potraw z grilla - zarówno do dan mięsnych, jak i tych warzywami. Sprawdzi się doskonale jako dresing do sałatek, a także jako dip - do warzyw lub słonych przekąsek. Domowy sos czosnkowy to także dobry dodatek do wszelkich zapiekanek, tart, no i wreszcie - do pizzy.
Bazą do tego sosu może być zarówno jogurt naturalny jak i kefir. By sos czosnkowy był tłustszy, możemy wzbogacić go dodatkiem oliwy z oliwek lub po prostu majonezem (najlepszej jakości będzie ten domowy). Bardzo ważnymi dodatkami są również zioła. Zrównoważą ostry smak świeżego czosnku, a przy tym sprawią, że sos czosnkowy będzie smakował świeżo. Jakich dokładnie ziół użyć? Twoich ulubionych. Mogą być suszone lub świeże. Mogą to być bazylia, natka pietruszki, oregano, majeranek lub koperek.
Nie masz świeżego czosnku albo nie przepadasz za jego mocnym smakiem? Jest na to rada. Sos czosnkowy możesz przygotować również z dodatkiem czosnku suszonego albo łagodniejszego w smaku czosnku niedźwiedziego. Ten świeży można zmiksować z pozostałymi składnikami, dzięki czemu uzyskamy sos o czosnkowym smaku i aromacie, a przy tym pięknym zielonym kolorze.
Sos czosnkowy podajemy najlepiej w małej miseczce. Możemy również dodać go odrobinę na talerzu wraz z naszym daniem głównym. Aby wzbogacić nasz sos wyjątkowym smakiem i aromatem możemy dodać również odrobinę soku z cytryny. Jeśli przyrządzimy nasz sos z kefiru i majonezu wyjdzie nam bardziej gęsty w konsystencji.
Zachęcamy was do korzystania z tego przepisu. Spróbujcie przygotować ten pyszny sos i serwujcie go swoim gościom do mięs, pizzy, frytek i wielu innych potraw.