Jak zrobić tortille? Powiemy wam jak własnoręcznie przygotować pyszne placki do meksykańskich dań
Jak zrobić tortille w domu? Warto znać podstawy
Tortille to cieniutkie naleśniki, które znamy z wielu fast foodów. Pewnie większości z nas będą kojarzyć się z popularnymi u nas kebabami. Często jednak nie jesteśmy w stanie zauważyć ich smaku. Tortille można kupić gotowe, pakowane po kilka sztuk w paczkach. My chcemy was zachęcić do zrobienia ich własnoręcznie we własnej kuchni. To bardzo proste. Do ich przygotowania potrzebujemy składników, które zawsze znajdą się w kuchni. Do zrobienia tortilli potrzebne są jedynie: woda, mąka, trochę oleju i szczypta soli. Jeśli choć raz robiliście naleśniki, to ich smażenie również nie będzie stanowiło problemu.
Do naszej domowej tortilli możemy włożyć dowolne składniki. Farsz może składać się z samych warzyw i sosu, możemy do nich dodać odrobinę ryżu. Nadzienie nie musi być wegetariańskie, do tortilli świetnie pasują warzywa w połączone z kurczakiem. Jakie warzywa nadają się do tortilli? Fasola czerwona, marchewka, pomidory w postaci gęstego sosu, zioła, takie jak natka pietruszki, papryka, kiszony ogórek. Do ostrego farszu świetnie nadadzą się również sosy owocowe, na przykład słodki ananasowy lub orzeźwiające quacamole.
Jak zrobić tortille samodzielnie? Składniki:
- 180 ml przegotowanej wody (najlepiej ciepłej)
- 2 szklanki mąki pszennej
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Jak zrobić tortille? Krok po kroku:
- Do głębokiej miski wsypujemy mąkę.
- Dodajemy do niej sól i wodę. Całość mieszamy dokładnie.
- Dodajemy parę łyżeczek oleju.
- Ciasto zagniatamy. Po ok. 5 minutach dajemy ciastu odpocząć na kilkanaście minut.
- Ciasto dzielimy na 6-8 części.
- Z każdego kawałka robimy kulkę, a następnie rozwałkowujemy.
- Tortille smażymy na suchej patelni. Każdy placek powinien tam spędzić po ok. 30 sekund z każdej ze stron.
- Domowe tortille ściągamy z patelni, gdy lekko się zarumienią.
Domowa tortilla - jak zrobić pyszne danie z gotowych placków?
Jak sami widzicie proces nie jest skomplikowany, a wymaga jedynie przestrzegania kilku kroków. Kolejnym jest już wymyślenie jakie dodatki ze sobą połączyć. Tortilla to świetny składnik do tworzenia wyśmienitych przekąsek i doskonałych dań na podróż. Jeśli jest dobrze przygotowana i usmażona, może być częścią eleganckiego brunchu. Poza tradycyjnymi daniami kuchni meksykańskiej, z tortillą możemy łączyć bardziej europejskie dodatki. Świetnie nadaje się na tworzenie domowych roladek. Takie roladki możemy nadziać zielonymi warzywami, mięsem łososia, a całość dobrze doprawić. Tortilla jest również świetną bazą jakichkolwiek sosów. Możemy nimi do woli smarować jej powierzchnię. Podawać w formie zawijanej lub pokroić ją na mniejsze kawałeczki i zanurzać je w pysznych sosach.
Zachęcamy was do wypróbowania naszego przepisu na domowe tortille. To świetna metoda na przygotowanie tego pysznego placka. Kiedy już nauczycie się robić klasyczną tortillę będziecie ją dodawali do wielu potraw.
-
Pewnie znacie już peskatarianizm i fleksitarianizm. A słyszeliście o klimatarianizmie?
-
Zostało ci trochę chleba? Zapomnij o bułce tartej, a tym bardziej o wyrzucaniu. Zrób pizzę zero waste
-
Zostało ci trochę chleba i dokarmiasz nim ptaki? Możesz im tylko zaszkodzić
-
Znacie smażone lody? A... smażony krem? To genialna włoska przekąska, która rozpływa się w ustach
-
Rolnik miał wyrzucić ponad tysiąc ton "krzywych" buraków. Na ratunek przyszła sieć sklepów
- Co powiecie na robaki w kuchni? Agencja UE ds. żywności uznała mącznika młynarka za jadalnego i zdrowego
- Toruń. Mieli zamknąć popularną knajpę. Fani stanęli murem. Wtem kradzież i włamanie
- Przygotowanie zakwasu jest czasochłonne, ale są szybsze alternatywy. Czym są biga i poolish? Jak zrobić na nich prosty chleb?
- Eksperymenty z kuchnią roślinną łatwe jak nigdy dotąd
- Restauracje zamknięte co najmniej do końca stycznia. Nieoficjalnie do kwietnia. Bunt przedsiębiorców