Kalmary to owoce morza, które zaliczane są do głowonogów. W Polsce raczej trudno będzie kupić je świeże, jednak bez problemu dostaniemy mrożone kalmary (zazwyczaj są już pokrojone w pierścienie, ale można również trafić na mrożone w całości) lub marynowane w puszkach (również pokrojone). Są pełne wartości odżywczych - zawierają dużo witamin z grupy B. Dostarczają także jodu, fluoru i selenu. Kalmary są ponoć również silnym afrodyzjakiem - warto je zatem podać na romantyczną kolację!
Kalmary mają lekko słodkawy, morski smak. Ich konsystencja jest lekko gumowata, przez co wielu z nas podchodzi do nich z nieufnością i uważa, że przez to nie są smaczne. Jak przyrządzić kalmary, żeby nie były gumowate i twarde? Dużo zależy od tego, ile oleju użyjemy i jak długo będziemy smażyć. Kalmary będą lepsze, gdy przyrządzimy je na dużej ilości tłuszczu i będziemy je smażyć krótko. Zobacz, jak przygotować kalmary!
Kalmary panierowane smażone w głębokim tłuszczu - składniki:
Umyj warzywa i przygotuj: z papryki wykrój gniazda nasienne i pokrój ją w paseczki, cebulę obierz i pokrój w piórka, a pomidora sparz, usuń końcówki i pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej olej, wrzuć najpierw cebulę, później paprykę i pomidora. Przypraw solą, trawą cytrynową, przeciśniętym przez wyciskarkę czosnkiem i chilli do smaku. Duś przez kilka minut pod przykrywką.
W tym czasie kalmary przygotuj jak w instrukcji z poprzedniego przepisu i włóż je do miseczki. Posyp je trawą cytrynową i odstaw na chwilę.
Na drugiej patelni rozgrzej olej roślinny, a następnie dodaj klarowane masło. Tłuszczu powinno być sporo. Następnie smaż kalmary przez 1-2 minuty z każdej strony na rozgrzanym maśle z olejem.
Skomponuj każdą porcję - wyłóż porcję duszonych warzyw i kilka kalmarów na głęboki talerz. Podawaj z chrupiącą bagietką, ciabattą lub świeżym chlebem, który można będzie maczać w sosie.