Kardamon jest rośliną jednoroczną z rodziny imbirowatych. Obecnie uprawia się ją na Półwyspie Indyjskim, w Indochinach, Indonezji, a także w krajach Ameryki Środkowej. Obok szafranu jest jedną z najdroższych przypraw świata, a używali go zarówno Egipcjanie oraz Grecy, jak i Rzymianie oraz Wikingowie. Stosowali ją zarówno w do doprawiania potraw, jak i w kosmetyce - jako składnik perfum lub do czyszczenia jamy ustnej. Obecnie przyprawa kardamon stosowana jest przede wszystkim jako dodatek do deserów i dań orientalnych.
Kardamon to przyprawa, którą najlepiej kupić w strąkach. Zwykle sprzedawana jest w formie mielonej, jednak taka szybko traci swój wyjątkowy aromat.
Z leczniczych i smakowych właściwości kardamonu warto skorzystać. Poprawi on naszą odporność, ma działanie antybakteryjne i antywirusowe. Można go stosować również wtedy, gdy zaatakuje przeziębienie lub grypa - kardamon pomoże na kaszel, katar, chore gardło, ból mięśni. Zaleca się zwłaszcza roztwór wody i kardamonu do płukania gardła. Przyprawa ta ma także działanie moczopędne, usuwa nadmiar wody i soli z organizmu. Pobudza także trawienie, pomaga przy wzdęciach, zgadze i nudnościach. Obniża ciśnienie krwi i poziom złego cholesterolu. Wykazuje również działanie antynowotworowe. Ma również dobry wpływ na przemianę materii, dlatego zalecany jest osobom na diecie odchudzającej. Może być też ratunkiem dla osób, które często doświadczają męczącej czkawki - należy wtedy wypić przestudzony wywar z kardamonu zagotowanego w wodzie. Pomoże też osobom cierpiącym z powodu obniżonego nastroju - kardamon jako dodatek do czekolady poprawi samopoczucie. Jest bogaty w białko, błonnik, a także w witaminę C.
Jednak przede wszystkim dobrze zastosować tę przyprawę w codziennej diecie. Kardamonu używa się podobnie, jak cynamonu. Zazwyczaj dosypuje się odpowiednią ilość do potrawy w trakcie jej przyrządzania. Jeśli nie macie gotowego, startego kardamonu, musicie najpierw wyjąć ciemne ziarna ze strąków, a następnie rozgnieść je na proszek w moździerzu.
Przyprawa ta sprawdzi się jako dodatek do kawy, herbaty lub gorącej czekolady, zwłaszcza w chłodne, deszczowe dni. Możesz przyprawić nią ciasteczka lub ciasto drożdżowe - zmieni nieco smak tradycyjnych wypieków, a także naleśników, racuchów czy pancake’ów. Doda charakteru także dżemom (na przykład truskawkowemu lub wiśniowemu) oraz powidłom śliwkowym. Będzie również doskonały jako dodatek do własnoręcznie robionej czekolady lub do tzw. kulek mocy lub domowych trufli.
Przyprawa kardamon pasuje także do nalewek - dopraw nią nalewkę kawową, czekoladową lub z wiśni. Zimą przygotuj z jej dodatkiem grzane piwo, wino bądź miód.
Kardamon można również wykorzystać do dań wytrawnych. Sprawdzi się jako dodatek do potraw azjatyckich. Dopraw nim curry, lub zupę z soczewicy. Możesz przyprawić nim mięso lub rybę - dodaj kardamon do marynaty.