Kurczak pieczony to w wielu domach tradycyjne danie na niedzielny obiad. Lubią go i młodsi, i starsi. Przygotowanie tej potrawy nie jest trudne, ale dość czasochłonne. Warto jednak poświęcić kurczakowi uwagę, a odwdzięczy się wybornym smakiem!
Marynata to bardzo ważny element przygotowania kurczaka. Dzięki niej skórka zyskuje pyszny aromat, a mięso delikatną nutę smakową. Kurczaka należy marynować na kilka godzin przed rozpoczęciem pieczenia, aby dobrze przesiąkł smakiem przypraw. Jak marynować kurczaka do pieczenia? Zobacz nasze propozycje marynat:
Czosnek posiekaj lub wyciśnij w wyciskarce, połącz z oliwą i solą. Dodaj suszony lub posiekany świeży rozmaryn. Natrzyj kurczaka i odstaw na minimum 3 godziny.
Skórkę z cytryny zetrzyj na ostrej tarce o drobnych oczkach (wybierz cytrynę BIO lub inną, na której skórce nie zastosowano chemikaliów). Wyciśnij sok. Dodaj te składniki do oliwy, wymieszaj z solą i słodką papryką. Tak przyprawionego kurczaka możesz zapiekać np. z ziemniakami i oliwkami.
Ziarna kolendry rozetrzyj w moździerzu, trawę cytrynową pokrusz lub posiekaj. Czosnek wyciśnij w wyciskarce, dodaj kurkumę, słodką paprykę, miód i oliwę. Zalej oliwą, wymieszaj. Natrzyj kurczaka i odstaw na minimum 3 godziny.
Gdy kurczak odstoi swoje w marynacie, czas wstawić go do piekarnika! Możesz skorzystać z naczynia żaroodpornego lub ze specjalnego woreczka do pieczenia. Tu pojawia się pytanie: ile piec kurczaka, by mięso było soczyste, a skórka chrupiąca? Optymalny czas pieczenia to ok. 90 minut w 180 stopni Celsjusza. Przez pierwsze 10 minut możesz go piec w wyżej temperaturze - ok. 220 stopni Celsjusza - a później zmniejszyć ją do 180 stopni. Pamiętaj także, aby kilka razy w ciągu pieczenia polewać kurczaka sosem, który zbiera się na dnie naczynia żaroodpornego. Dzięki temu będzie doskonale soczysty, a nie tylko przypieczony!
Kurczak pieczony będzie doskonale smakował z pieczonymi ziemniaczkami. Upiecz je w mundurkach doprawione czosnkiem i słodką papryką w tym samym czasie, co kurczaka na drugiej blasze. Doskonale będzie smakować także lekkie puree ziemniaczane - ziemniaki dobrze utłucz tłuczkiem lub przetrzyj przez rzadkie sitko, dodaj dwie łyżki masła i odrobinę mleka. Jeśli podasz kurczaka z białym ryżem, polej ryż sosem, który wytworzył się podczas pieczenia. Świetnym dodatkiem będzie także surówka z pomidora, awokado i czerwonej cebuli z sosem z octem balsamicznym. Na drugi dzień pieczone mięso z kurczaka możesz wykorzystać do pysznych kanapek z duża ilością warzyw.
Zobacz również:
Jak zrobić filet z kurczaka? Jak przyrządzić najpopularniejszy rodzaj mięsa? Podpowiadamy