Sos serowy i nachosy to przekąska, której nie może zabraknąć w kinie. Ale znacie to uczucie, gdy wraz ze zwiastunami przed wybranym filmem kończą się nachosy? My też! Kto by tam czekał, aż seans się zacznie! A skoro tak, to po co w ogóle iść do kina, skoro można zrobić sos serowy własnoręcznie?
Sos serowy możesz przygotować w dwóch wariantach - z serków topionych lub z cheddara. Sos z serków topionych będzie oczywiście tańszy w przygotowaniu, z cheddarem - droższy. Jednak obydwa bez wątpienia będą doskonałe!
Składniki:
Przygotuj garnek o grubym dnie. Wlej do niego mleko i gotuj przez chwilę na małym ogniu - nie doprowadzaj go do wrzenia. Dodaj ser - możesz wcześniej pokroić go na mniejsze kawałki. Cały czas mieszaj drewnianą łyżką, by sos się nie przypalił. Gdy ser się rozpuści i dobrze połączy z mlekiem, przelej go do miseczki. Przypraw ulubionymi przyprawami, by uzyskać różne wersje smakowe. Podawaj na ciepło.
Składniki:
Ser pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przygotuj garnek o grubym dnie, zagrzej w nim mleko, nie doprowadzając do wrzenia. Gdy mleko się podgrzeje, dodaj ser i mieszaj, aż się całkowicie rozpuści. Przelej go do miseczek, dodaj przyprawy według uznania. Podawaj na ciepło.
Sos serowy to oczywiście doskonały dodatek do nachosów. Możesz jednak wykorzystać go także do innych przekąsek. Sos serowy sprawdzi się w połączeniu z pieczonymi lub grillowanymi warzywami. Maczaj je w sosie lub polej nim po upieczeniu.
Innym pomysłem jest przygotowanie paluchów z ciasta francuskiego. Płat ciasta francuskiego przekrój wzdłuż na połowy, następnie pokrój na paski grubości ok. 2 cm. Złap każdy z nich za oba końce i zakręć. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza, aż ciasto będzie chrupkie i rumiane. Tak upieczone paluchy z ciasta francuskiego maczaj w sosie serowym.
Sos serowy możesz także podawać ze świeżym pieczywem - na przykład z chrupiącą bagietką. Jeżeli zaś zalejesz nim makaron, otrzymasz danie podobne do amerykańskiego przysmaku mac’n’cheese (sposób przygotowania tego dania jest trochę inny).
Sos serowy będzie także przepysznym dodatkiem to tortilli z warzywami i kurczakiem. Przygotuj filety z kurczaka - ugrilluj je, uduś lub usmaż w panierce. Na placku do tortilli rozłóż liście sałaty bądź szpinaku. Pomidora pokrój w półplasterki, oliwki w krążki, natomiast cebulę w piórka. Zawiń w placek, połóż na suchej patelni, przyciśnij cięższym talerzem lub miską i podgrzej. Tak zrobione tortille polej ciepłym sosem serowym.
Zobacz również: