Sos serowy jak w kinie. Jak go przygotować? Całkiem łatwo [PRZEPIS]
Sos serowy i nachosy to przekąska, której nie może zabraknąć w kinie. Ale znacie to uczucie, gdy wraz ze zwiastunami przed wybranym filmem kończą się nachosy? My też! Kto by tam czekał, aż seans się zacznie! A skoro tak, to po co w ogóle iść do kina, skoro można zrobić sos serowy własnoręcznie?
Sos serowy - przepis
Sos serowy możesz przygotować w dwóch wariantach - z serków topionych lub z cheddara. Sos z serków topionych będzie oczywiście tańszy w przygotowaniu, z cheddarem - droższy. Jednak obydwa bez wątpienia będą doskonałe!
Sos serowy z serków topionych
Składniki:
- 300 g sera topionego –-może być w plastrach lub w kostce
- pół szklanki tłustego mleka
- przyprawy - chilli, słodka papryka, czosnek
Przygotuj garnek o grubym dnie. Wlej do niego mleko i gotuj przez chwilę na małym ogniu - nie doprowadzaj go do wrzenia. Dodaj ser - możesz wcześniej pokroić go na mniejsze kawałki. Cały czas mieszaj drewnianą łyżką, by sos się nie przypalił. Gdy ser się rozpuści i dobrze połączy z mlekiem, przelej go do miseczki. Przypraw ulubionymi przyprawami, by uzyskać różne wersje smakowe. Podawaj na ciepło.
Sos serowy z cheddara
Składniki:
- 300 g sera cheddara (może być pół na pół z innym serem, np. goudą)
- pół szklanki tłustego mleka
- przyprawy - chilli, słodka papryka, czosnek
Ser pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przygotuj garnek o grubym dnie, zagrzej w nim mleko, nie doprowadzając do wrzenia. Gdy mleko się podgrzeje, dodaj ser i mieszaj, aż się całkowicie rozpuści. Przelej go do miseczek, dodaj przyprawy według uznania. Podawaj na ciepło.
Sos serowy - do czego podawać?
Sos serowy to oczywiście doskonały dodatek do nachosów. Możesz jednak wykorzystać go także do innych przekąsek. Sos serowy sprawdzi się w połączeniu z pieczonymi lub grillowanymi warzywami. Maczaj je w sosie lub polej nim po upieczeniu.
Innym pomysłem jest przygotowanie paluchów z ciasta francuskiego. Płat ciasta francuskiego przekrój wzdłuż na połowy, następnie pokrój na paski grubości ok. 2 cm. Złap każdy z nich za oba końce i zakręć. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza, aż ciasto będzie chrupkie i rumiane. Tak upieczone paluchy z ciasta francuskiego maczaj w sosie serowym.
Sos serowy możesz także podawać ze świeżym pieczywem - na przykład z chrupiącą bagietką. Jeżeli zaś zalejesz nim makaron, otrzymasz danie podobne do amerykańskiego przysmaku mac’n’cheese (sposób przygotowania tego dania jest trochę inny).
Sos serowy będzie także przepysznym dodatkiem to tortilli z warzywami i kurczakiem. Przygotuj filety z kurczaka - ugrilluj je, uduś lub usmaż w panierce. Na placku do tortilli rozłóż liście sałaty bądź szpinaku. Pomidora pokrój w półplasterki, oliwki w krążki, natomiast cebulę w piórka. Zawiń w placek, połóż na suchej patelni, przyciśnij cięższym talerzem lub miską i podgrzej. Tak zrobione tortille polej ciepłym sosem serowym.
Zobacz również:
-
Najważniejsze z nowalijkami jest to, by ich nie zmaltretować i przez to nie schrzanić
-
Sałata szybko więdnie? Znamy trik, dzięki któremu możesz przechowywać ją nawet przez miesiąc
-
Przekąski do wieczornego maratonu. Zostawcie już ten nudny popcorn
-
Młoda kapusta - sprawdź proste i pyszne przepisy
-
Sernik z mlekiem w proszku - delikatny i puszysty. Jak go zrobić? Mamy przepis
- Biszkopt kakaowy, bita śmietana i dżem to składniki: a) karpatki; b) stefanki; c) wuzetki?
- Lubicie cinnamon rolls? Te w wersji truskawkowej podbiją wasze serca [PRZEPIS]
- Gastronomia apeluje o otwarcie ogródków. IGGP wylicza rządowe wsparcie. "Rząd udaje, że pomaga"
- Rozpoznasz, czy to normalne jedzenie czy trucizna? Pomylić się można tylko raz
- Jak wydobyć miąższ z awokado bez użycia noża? Banalny trik z internetu