Śledzie pod pierzynką - danie na Wigilię i nie tylko. Przepis na pyszną, warstwową sałatkę

Śledzie pod pierzynką w wielu domach pojawiają się na wigilijnym stole. Na tak dobrą i kolorową sałatkę jednak każda pora jest dobra! Jak zrobić śledzie pod pierzynką? Zapraszamy po przepis na to danie, cieszące zarówno oko, jak i kubki smakowe!

Śledzie pod pierzynką to sałatka o idealnej kompozycji smakowej i estetycznej. Sprawdzi się przede wszystkim na przyjęciach i spotkaniach towarzyskich, ale będzie też świetną propozycją na kolację. Ponadto dzięki obecności zarówno ryby, jak i dużej ilości warzyw, jedząc ją, dostarczysz organizmowi mnóstwo składników odżywczych i witamin! Czego chcieć więcej? Do roboty!

Z czym zrobić śledzie pod pierzynką? Lista składników:

  • 300 g solonych filetów śledziowych*
  • 3 buraki
  • 3 ziemniaki
  • 5 jajek
  • 2 cebule
  • 4 ogórki kiszone
  • 150 g żółtego sera
  • 4 łyżki majonezu i 8 łyżek gęstego jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz
  • szczypiorek

* Zamiast solonego śledzia, możesz użyć też filetu w oleju. Wystrzegaj się jednak dodawania do tej sałatki śledzia w occie - jego smak jest zbyt intensywny i przyćmi pozostałe komponenty.

Śledzie pod pierzynką - krok po kroku:

  1. Przygotuj składniki - wszystkie z nich umieść na osobnych talerzach lub w innych miseczkach, aby się nie wymieszały.
  2. Przygotuj filety śledziowe - jeśli są bardzo słone, wymocz je w wodzie. Następnie podziel je w małe kawałki. Obierz i ugotuj buraki i ziemniaki (w osobnych garnkach) z niewielką ilością soli, a jajka na twardo. Gdy warzywa i jajka przestygną, pokrój je w kostkę. Pokrój także cebulę oraz ogórki kiszone. Ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach, natomiast szczypiorek posiekaj.
  3. Jogurt naturalny wymieszaj z majonezem, dodaj do niego sól i pieprz. W wersji mniej fit możesz skorzystać z samego majonezu.
  4. Sałatka śledzie pod pierzynką to sałatka warstwowa, więc każdą kolejną warstwę należy starannie układać tak, by kompozycja się nie zepsuła i nie wymieszała. Dzięki temu sałatka zarówno dobrze smakuje, jak i świetnie wygląda - jest kolorowa, elegancka i zachęca do skosztowania!
  5. Jako pierwszą warstwę, na dnie dużej miski, wyłóż śledzie. Na nich połóż warstwę posiekanej cebuli. Posmaruj ją mieszanką majonezu i gęstego jogurtu naturalnego. Następnie wyłóż ugotowane ziemniaki, na nich - ogórka kiszonego. Po raz kolejny przełóż sosem majonezowo-jogurtowym. Na to połóż warstwę buraków, po raz kolejny posmaruj sosem - tym razem użyj większej ilości, zużyj go do końca. Na wierzchu połóż drobno posiekane jajka, a na nich - warstwę startego sera żółtego. Udekoruj szczypiorkiem.
  6. Śledź pod pierzynką najlepiej będzie smakował po schłodzeniu - wstaw sałatkę do lodówki na co najmniej trzy godziny. Jeśli spędzi w chłodzie całą noc, następnego dnia będzie jeszcze lepszy!
Zobacz wideo

Jak podawać śledzie pod pierzynką?

Sałatka śledzie pod pierzynką będzie wybornie smakowała ze świeżym chlebem lub bagietką. Podawaj ją chłodną, pilnuj, by nie ogrzała się za bardzo. Przy nakładaniu pamiętaj, aby sięgnąć łyżką po każdą kolejną warstwę sałatki - w niej każdy składnik gra bardzo ważną rolę i dopełnia całości!

Zobacz również:

Śledź w oleju i cebuli - PowerKuchnia Adriany

Śledź wędzony - PowerKuchnia Adriany

Śledź po włosku dla odważnych - PowerKuchnia Adriany