Jak gotować kukurydzę? Przepis na doskonały przysmak po amerykańsku

Prawdziwa kukurydza w kolbie smakuje najlepiej. Jej smaku nie da się porównać do popcornu czy do kukurydzy z puszki. Obgryzanie świeżej kolby to sama przyjemność. Gotowaną kukurydzę często możemy spotkać w sezonie letnim na różnych stoiskach lub w miejscowościach turystycznych. W tym przepisie opiszemy wam jak przygotować taką kukurydzę własnoręcznie

Kukurydza gotowana

Aby zrobić pyszną gotowaną kukurydzę musimy zacząć od właściwych zakupów. Najlepiej smakują świeże kolby kukurydzy. Świeżą kukurydzę można poznać po kolorze ziaren oraz po twardości. Im twardsza tym świeższa. Tak samo kolor ziaren powinien być intensywny. Ziarna kukurydzy powinny być duże i proporcjonalne względem siebie.
Gotowaną kukurydzę jest bardzo prosto przyrządzić. Potrzebujemy do tego jedynie dużego, głębokiego garnka i paru składników. Aby kukurydza wyszła smaczna musimy pamiętać o kilku zasadach. Jak długo gotować kukurydzę? Kukurydzę gotujemy pod przykryciem, a czas zależy od jej wielkości. Mniej więcej trwa to od 10 do 20 minut. Pamiętajcie o oczyszczeniu kukurydzy przed włożeniem do garnka. Powinniśmy usunąć z niej wszelkie liście i włókna, które mogą podczas gotowania popsuć jej smak. Smak gotowanej kolby kukurydzy kojarzy nam się z masłem i solą. Należy jednak pamiętać, aby solić ją dopiero po wyjęciu z wody i ostudzeniu. Najlepiej doprawić ją dopiero na talerzu. Jeśli lubimy miękką kukurydzę, to możemy podczas gotowania do wody dodać odrobinę mleka. Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej, zapoznajcie się z naszym przepisem.

Kukurydza gotowana - składniki:

  • kilka świeżych kolb kukurydzy
  • ok. 20-30 g cukru białego
  • masło
  • sól

Jak ugotować kukurydzę - krok po kroku:

  1. Z kolb kukurydzy obrywamy liście i włókna. Następnie dokładnie przemywamy ją pod bieżącą wodą.
  2. Dobieramy garnek do wielkości kukurydzy. Jeśli nasze kolby są za duże, wtedy należy je podzielić na mniejsze części. Wszystko zależy od tego, ile porcji kukurydzy musimy przygotować.
  3. Do garnka nalewamy wodę, mniej więcej do 3/4 wysokości. Zagotowujemy ją z cukrem.
  4. Gdy woda zacznie wrzeć dodajemy do niej kukurydzę.
  5. Ile gotować kukurydzę? Przy 1-2 kolbach ok. 10 minut. Gdy kolb jest więcej, wtedy co najmniej 15-20 minut.
  6. Aby sprawdzić, czy kukurydza jest gotowa możemy delikatnie wbić w nią widelec.
  7. Ugotowane kolby kukurydzy wyławiamy łyżką cedzakową lub szczypcami. Osuszamy je i wykładamy na talerze. Kukurydza jest gotowa do spożycia.
  8. Na talerzu nacieramy dokładnie kukurydzę masłem. Potem solimy wedle uznania.

Gotowanie kukurydzy

Przyrządzenie gotowanej kukurydzy jest bardzo proste. Wymaga od nas jedynie chwili cierpliwości. To świetne danie nadające się na obiad, przysmak na świeżym powietrzu lub podczas grilla. Maślano-słony posmak ziaren kukurydzy zadowoli każdego łasucha. Gotowaną kukurydzę możemy podawać z sałatą lub z ziemniakami. Najbardziej będą pasować do niej domowe frytki.

Zachęcamy was do skorzystania z naszego przepisu na kukurydzę gotowaną. Pozwoli wam on na przygotowanie świetnego przysmaku, którym będą cieszyć się wasi przyjaciele, a i dzieciom przysporzy sporo frajdy. Smacznego!

Zobacz wideo

Zobacz również:

Przygody z kolbą: krem z kukurydzy

American dream - kukurydza z bekonem

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.