Jak zrobić grzanki? Niezawodny sposób na przygotowanie grzanek do zupy
Grzanki do zupy
Po zrobieniu pysznej zupy myślimy często o jej szybkim zjedzeniu. Chcemy odejść od kuchni i delektować się pysznym kremem ze szparagów lub zupą cebulową. Zrobienie grzanek to prosta sztuka. Dzięki nim nasze kremy nabiorą nowej wartości i staną się zupełnie innymi daniami.
Grzanki robimy z kawałków pieczywa. Może to być chleb, bagietka lub kajzerki ze śniadania. Wystarczy później delikatnie je usmażyć na maśle lub oleju, doprawić i cieszyć się ich wspaniałym smakiem w naszych zupach. To dziecinnie proste.
Jak zrobić grzanki do zupy - składniki:
- ulubiony rodzaj pieczywa
- masło lub olej do smażenia
- sól, pieprz
- zioła: majeranek, oregano, zioła prowansalskie, ziele angielskie, rozmaryn
Grzanki z chleba do zupy - krok po kroku:
- Kroimy pieczywo na mniejsze kawałki. Rozmiar i kształt są zależne od waszych preferencji.
- Rozgrzewamy patelnię i dodajemy masło lub olej.
- Gdy olej się rozgrzeje lub masło roztopi dodajemy nasze kawałki pieczywa.
- Całość dokładnie mieszamy, aby pieczywo wchłonęło i pokryło się tłuszczem.
- Grzanki smażymy na złotawo-brązowy kolor.
- Doprawiamy nasze grzanki szczyptą soli i pieprzu. Dobieramy również podobną ilość ziół. Zamiast ziół lub dodatkowo można również dodać do oleju lub masła trochę czosnku, a wtedy nasze grzanki przenikną jego smakiem i aromatem.
- Po usmażeniu odstawiamy je do przestygnięcia i wysuszenia. Grzanki możemy przechowywać przez parę dni w lodówce.
Jak zrobić grzanki?
To jeden ze sposobów na zrobienie pysznych grzanek. Poza patelnią możemy do tego również użyć piekarnika lub tostera. W zależności od tego, czym dysponujemy. W piekarniku powstaną nieco bardziej suche, a w przypadku tostera będziemy musieli kroić grzanki na samym końcu.
Metody są dowolne, choć my polecamy nasz sposób. Poprzez przyrządzenie grzanek na patelni możemy im nadać dowolny smak i aromat, który będziemy odczuwać wraz z każdą kolejną łyżką zupy. Polecamy wam nasz przepis na grzanki z chleba do zupy. Dzięki niemu przygotujecie szybko pyszne grzanki do waszych dań i przyprawicie je jak będziecie chcieli. Smacznego!
-
Szagówki, tarcioki, szaraki czyli kluskowy atlas Polski
-
W "New York Timesie" opublikowano przepis na carbonarę z pomidorami. Włosi oburzeni
-
Naleśniki i racuchy budyniowe to hit. Tym razem na budyniach zróbcie murzynka
-
5 najważniejszych zasad korzystania ze zmywarki
-
Pierogi robi się nie tylko w Polsce. Jak wyglądają te z innych krajów? Sprawdź, czy znasz wszystkie
- Kobiety-rakiety polskiej gastronomii
- Gastronomia otworzy się po Wielkanocy? "Jest wstępna zgoda"
- Jemy zdrowiej, a może przeciwnie? Co z gotowaniem i zakupami? Pandemia to masa zmian, ale... przywykliśmy
- Kampania promocyjna serków homogenizowanych OSM Piątnica
- Pizza z ananasem to profanacja? Jamie Oliver do swojej dodał winogrona. Fani w szoku