Hummus to danie, którego korzenie wywodzą się z Libanu i jest serwowany głównie na Bliskim Wschodzie. Do naszego regionu wkrada się przebojem. Jest pyszny, modny i łatwo dostępny. Jednak wciąż budzi wiele wątpliwości co do swojej formy, a część z nas nawet nie wie, z czego jest zrobiony. Otóż hummus robi się z ciecierzycy i pasty sezamowej tzw. tahini. Podajemy go w miseczce z oliwą i możemy się nim zajadać przy pomocy pysznego pieczywa lub pity.
Hummus możemy podawać z pieczywem, chlebkiem pita lub jako sos do różnych dań. Świetnie pasuje do pieczonych warzyw takich jak dynia, seler lub marchew. Możemy go również dowolnie przyprawić. Istnieje możliwość dodania do niego ostrych składników i przypraw przed zmieleniem. Możemy również poeksperymentować z jego smakiem i konsystencją. Warto dodać do niego suszone pomidory, ziarna słonecznika lub pestki dyni. To wszystko może stanowić jego dekorację lub po zmieleniu razem z pozostałymi składnikami całkowicie rozwinie jego smak. Pastę tahini bardzo łatwo zdobyć w supermarketach. Jest coraz popularniejszym produktem na naszym rynku. Pastę sezamową również jesteśmy w stanie bardzo łatwo przygotować.
Zachęcamy was do skorzystania z naszego przepisu na hummus. Gwarantujemy wam, że dzięki niemu przygotujecie doskonały hummus. Będziecie się mogli nim cieszyć przy śniadaniu lub kolacji. Przepis jest bardzo prosty oraz szybki w przygotowaniu. Polecamy wam hummus według naszego pomysłu. Smacznego!