Nadaje się świetnie jako dekoracja do domowych wypieków. Smakuje doskonale jako nadzienie do wszelkich deserów. Zaskakująco to również świetny dodatek do dań słonych. Możemy roztopioną czekoladę dodawać do naleśników, racuchów lub omletów. Sztuka topienia czekolady może wydawać się prosta. Przecież wiele razy udało nam się 'zniszczyć' czekoladę przechowując ja na przykład w plecaku podczas długich wycieczek lub spacerów. Jednak musimy pamiętać o paru ważnych zasadach.
Sposobów na roztopienie czekolady jest kilka. Możemy to zrobić za pomocą mikrofalówki lub nad ogniem w garnuszku. Czekoladę możemy rozpuszczać również na słońcu, ale ta metoda działa jedynie latem, inaczej jest bardzo czasochłonna. Ostatnim sposobem i jednocześnie najbardziej skutecznym, jest kąpiel wodna. Dzięki kąpieli wodnej czekolada się nie przypali ani nie zważy.
Czekoladę możemy również topić bez użycia palnika. Wtedy będziemy pewni, że jej nie przypalimy. Wystarczy, że umieścimy naszą czekoladę nad gorącą wodą. Dodatkowo należy również pamiętać, aby do topienia czekolady używać produktów dobrej jakości. Najlepiej rozpuszczają się tabliczki o dużej zawartości kakao. Stąd tak trudno jest rozpuścić białą czekoladę, która często się rozwarstwia. Jeśli chcemy osiągnąć efekt błyszczącej czekolady możemy po rozpuszczeniu dodać do niej kroplę oleju i wymieszać.
Jeśli czekolada się nam nie uda i ulegnie zwarzeniu to nie koniec świata. Spróbujmy dodać do niej łyżeczkę masła lub odrobinę mleka. Po wymieszaniu powinna wrócić do wcześniejszej postaci.
Zachęcamy was do stosowania naszych porad podczas przygotowania topionej czekolady. Korzystajcie z tego przepisu i cieszcie się płynną czekoladą na waszych przysmakach. Docenią to z pewnością wasi najbliżsi i przyjaciele. Eksperymentujcie z dodatkami. Próbujcie tworzyć polewy czekoladowe o różnych smakach i aromatach. Powodzenia i smacznego!