Kasza jaglana jest bardzo wartościowym składnikiem. Zawiera dużo białka i błonnika. Poprawia trawienie i oczyszcza nasz organizm. Działa na nas regenerująco i przeciwzapalnie. Jej spożywanie wpływa pozytywnie na naszą skórę, paznokcie, włosy i stawy. Nie zawiera glutenu, co czyni ją świetnym składnikiem dla osób od niego stroniących. Świetnie smakuje z warzywami lub polana sosem. Można ją dodawać do mięs zamiast na przykład ziemniaków. Kasza jaglana nadaje się świetnie również do sałatek lub zup.
Kaszę jaglaną możemy również podawać pod inną postacią. Z dodatkiem wody lub mleka możemy utworzyć znany nam z czasów dzieciństwa kleik. Świetnie smakuje na słono jak i na słodko z czerwonymi owocami. Ugotowaną kaszę możemy przechowywać przez parę dni w lodówce. Pamiętajmy jednak o przykryciu, aby nie nabrała wilgoci.
Zachęcamy was do częstszego jedzenia kaszy jaglanej. Jak pisaliśmy wyżej ma ona wiele wartościowych składników odżywczych. Przygotowanie jej wcale nie jest trudne ani czasochłonne. Można ją dodać do wielu dań i przyrządzić na wiele sposobów. Polecamy wam korzystać z naszego sposobu na gotowanie kaszy jaglanej. Smacznego!