Jak zrobić mrożoną kawę? Doskonały napój na gorące chwile

Kawa mrożona kojarzy się większości z nas ze zmyślnymi koktajlami i miksturami, które serwują nam duże kawiarnie. A tak naprawdę to nic prostszego i każdy z nas może przyrządzić swoją ulubioną wersję kawy mrożonej we własnym domu. I nie jest do tego potrzebna skomplikowana i droga aparatura. Dowiedzcie się jak zrobić mrożoną kawę!

Domowa kawa mrożona

W letnie dni szukamy sposobów na orzeźwienie. Napoje, takie jak świeże soki i lemoniady, dostarczają nam wszystkiego czego potrzebujemy w tym czasie. Ale co z tymi chwilami, gdy szukamy ochłodzenia i jednocześnie mamy ochotę na pyszny deser? Mrożona kawa to odpowiedź na to pytanie.

Kawiarnie serwują nam ice coffee na wiele sposobów. Często jednak te napoje są drogie i nie spełniają naszych oczekiwań. Nadmiar cukru, zbyt dużo lodu lub smak znacznie odbiegający od smaku kawy to chyba najczęstsze zarzuty w stronę popularnych napojów kawowych serwowanych w barach czy kawiarniach.

Jak zrobić domowa kawę mrożoną? - składniki:

  • kawa, którą normalnie przygotowujecie w domu
  • mleko krowie lub mleko sojowe (może być również mleko smakowe np. pistacjowe lub migdałowe)
  • kostki lodu
  • cukier lub syrop cukrowy
  • syropy smakowe (opcjonalnie)
  • shaker do koktajli

Jak zrobić mrożoną kawę? - krok po kroku:

  1. Zaparzamy swoją ulubioną kawę i odstawiamy ją na bok.
  2. Do shakera wrzucamy kostki lodu. Mniej więcej do połowy.
  3. Zalewamy lód mlekiem.
  4. Do całości dolewamy kawę i shakujemy przez ok. 5-10 minut.
  5. Przygotowujemy sobie wysoką szklankę i napełniamy ją lodem do połowy.
  6. Na shaker zakładamy sitko i przelewamy do szklanki naszą mrożoną kawę.
  7. Na samym końcu dodajemy cukier lub syrop cukrowy. Całość w szklance mieszamy.
  8. Tak samo postępujemy z syropami smakowymi. Najlepiej dodać je na końcu tak jak cukier. Będziemy mieli wtedy pewność, że żaden ze smaków i aromatów nie pozostał w shakerze.

Domowa kawa mrożona

Do zrobienia ice coffee możemy użyć również blendera, jednak polecamy to robić, gdy zależy nam na przygotowaniu większej ilości np. w dzbanku. Po przygotowaniu kawy, a przed podaniem możemy dodać również gałkę lodów do szklanki. Mogą być to lody waniliowe lub śmietankowe. Z przypraw, jakich możemy użyć warto wymienić cynamon, kardamon czy wanilię. Do przystrojenia naszej kawy możemy użyć bitej śmietany, wiórków czekoladowych lub kolorowej posypki znanej z dekoracji tortów.
Warto przygotować również mniej kaloryczną wersję kawy mrożonej. Wystarczy zaparzyć czarną kawę i dodać do niej kilka kostek lodu. Kawa zachowa swój aromat i smak, a zostanie podana w zimnej odsłonie. Zachęcamy was do korzystania z naszych rad i do tworzenia waszych własnych deserów kawowych.

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Agora SA