Jak zrobić mrożoną kawę? Doskonały napój na gorące chwile
Domowa kawa mrożona
W letnie dni szukamy sposobów na orzeźwienie. Napoje, takie jak świeże soki i lemoniady, dostarczają nam wszystkiego czego potrzebujemy w tym czasie. Ale co z tymi chwilami, gdy szukamy ochłodzenia i jednocześnie mamy ochotę na pyszny deser? Mrożona kawa to odpowiedź na to pytanie.
Kawiarnie serwują nam ice coffee na wiele sposobów. Często jednak te napoje są drogie i nie spełniają naszych oczekiwań. Nadmiar cukru, zbyt dużo lodu lub smak znacznie odbiegający od smaku kawy to chyba najczęstsze zarzuty w stronę popularnych napojów kawowych serwowanych w barach czy kawiarniach.
Jak zrobić domowa kawę mrożoną? - składniki:
- kawa, którą normalnie przygotowujecie w domu
- mleko krowie lub mleko sojowe (może być również mleko smakowe np. pistacjowe lub migdałowe)
- kostki lodu
- cukier lub syrop cukrowy
- syropy smakowe (opcjonalnie)
- shaker do koktajli
Jak zrobić mrożoną kawę? - krok po kroku:
- Zaparzamy swoją ulubioną kawę i odstawiamy ją na bok.
- Do shakera wrzucamy kostki lodu. Mniej więcej do połowy.
- Zalewamy lód mlekiem.
- Do całości dolewamy kawę i shakujemy przez ok. 5-10 minut.
- Przygotowujemy sobie wysoką szklankę i napełniamy ją lodem do połowy.
- Na shaker zakładamy sitko i przelewamy do szklanki naszą mrożoną kawę.
- Na samym końcu dodajemy cukier lub syrop cukrowy. Całość w szklance mieszamy.
- Tak samo postępujemy z syropami smakowymi. Najlepiej dodać je na końcu tak jak cukier. Będziemy mieli wtedy pewność, że żaden ze smaków i aromatów nie pozostał w shakerze.
Domowa kawa mrożona
Do zrobienia ice coffee możemy użyć również blendera, jednak polecamy to robić, gdy zależy nam na przygotowaniu większej ilości np. w dzbanku. Po przygotowaniu kawy, a przed podaniem możemy dodać również gałkę lodów do szklanki. Mogą być to lody waniliowe lub śmietankowe. Z przypraw, jakich możemy użyć warto wymienić cynamon, kardamon czy wanilię. Do przystrojenia naszej kawy możemy użyć bitej śmietany, wiórków czekoladowych lub kolorowej posypki znanej z dekoracji tortów.
Warto przygotować również mniej kaloryczną wersję kawy mrożonej. Wystarczy zaparzyć czarną kawę i dodać do niej kilka kostek lodu. Kawa zachowa swój aromat i smak, a zostanie podana w zimnej odsłonie. Zachęcamy was do korzystania z naszych rad i do tworzenia waszych własnych deserów kawowych.
-
Ciasto góra lodowa - klasyczne i bez pieczenia. To hit na każdą okazję [PRZEPISY]
-
Kroisz pomidora, a tam niespodzianka. To wcale nie są robaki
-
Sezon na pokrzywę: właśnie teraz najlepiej ją zbierać. Co z niej zrobić i jak przyrządzić, żeby nie parzyła? [PORADNIK]
-
"To takie płaskie ufo, uwielbiałam". Pamiętacie ciastka amerykany? Mamy przepis
-
Sernik z mlekiem w proszku - delikatny i puszysty. Jak go zrobić? Mamy przepis
- Jak siać marchew? Wszystko, co należy wiedzieć o uprawie marchewki
- Jak rośnie ogórek? Porady jak krok po kroku rozpocząć uprawę ogórków
- Cebula zwyczajna. Właściwości lecznicze jednego z najpospolitszych warzyw w kuchni
- "Restauratorzy trzymają się na rynku ostatnimi siłami". Ogródki dalej zamknięte. Rząd dalej milczy
- Fani bronią Jakubiaka pozującego przy martwej świni. "Myślałaś, że schabowe takie się urodziło i ubrało w panierkę?"