W letnie dni szukamy sposobów na orzeźwienie. Napoje, takie jak świeże soki i lemoniady, dostarczają nam wszystkiego czego potrzebujemy w tym czasie. Ale co z tymi chwilami, gdy szukamy ochłodzenia i jednocześnie mamy ochotę na pyszny deser? Mrożona kawa to odpowiedź na to pytanie.
Kawiarnie serwują nam ice coffee na wiele sposobów. Często jednak te napoje są drogie i nie spełniają naszych oczekiwań. Nadmiar cukru, zbyt dużo lodu lub smak znacznie odbiegający od smaku kawy to chyba najczęstsze zarzuty w stronę popularnych napojów kawowych serwowanych w barach czy kawiarniach.
Do zrobienia ice coffee możemy użyć również blendera, jednak polecamy to robić, gdy zależy nam na przygotowaniu większej ilości np. w dzbanku. Po przygotowaniu kawy, a przed podaniem możemy dodać również gałkę lodów do szklanki. Mogą być to lody waniliowe lub śmietankowe. Z przypraw, jakich możemy użyć warto wymienić cynamon, kardamon czy wanilię. Do przystrojenia naszej kawy możemy użyć bitej śmietany, wiórków czekoladowych lub kolorowej posypki znanej z dekoracji tortów.
Warto przygotować również mniej kaloryczną wersję kawy mrożonej. Wystarczy zaparzyć czarną kawę i dodać do niej kilka kostek lodu. Kawa zachowa swój aromat i smak, a zostanie podana w zimnej odsłonie. Zachęcamy was do korzystania z naszych rad i do tworzenia waszych własnych deserów kawowych.