Jak zrobić mielone? Podpowiadamy wam jak przyrządzić popularne kotlety

Kotlety mielone to jedno z najpopularniejszych dań obiadowych w naszej kulturze kulinarnej. Miejsca mogą im ustępować jedynie kotlety schabowe. Próżno szukać dania, na którym wychowało się więcej pokoleń. Bez względu na regiony naszego kraju, kotlety mielone są absolutnie wszędzie. Z tego przepisu dowiecie się, jak zrobić je własnoręcznie

Smak mielonych jest nie do porównania z żadnym innym daniem. Pyszne mięso mielone w panierce, wszystko to podawane razem z ziemniaczanym puree. Nic dodać, nic ująć. Przepisów i wariantów kotletów mielonych jest tak dużo, ile ich fanów. Posiadają charakterystyczny kształt i można pod tym względem je porównać do klopsików lub pulpetów. Są doskonałym daniem obiadowym. Można je podawać z ziemniakami, śmietaną lub gotowaną marchewką z groszkiem albo buraczkami. Świetnie się sprawdzają również jako wkład do kanapek lub bułek. Samo ich przygotowanie nie jest skomplikowane i nie zajmie wam dużo czasu. Jeśli nie mamy pomysłu, co zrobić z mięsa mielonego, to kotlety mielone są świetnym rozwiązaniem.

Jak zrobić kotlety mielone - składniki:

  • 1/2 kg mięsa mielonego (wołowe, wieprzowe, drobiowe lub mieszane)
  • 2 duże cebule
  • 2 jajka
  • szklanka bułki tartej
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Kotlety mielone - krok po kroku:

  1. Przygotowujemy sobie patelnię. Rozgrzewamy ją z kilkoma kroplami oleju.
  2. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy ją na gorący olej i podsmażamy aż osiągnie złotawy kolor.
  3. Do głębokiej miski wkładamy mięso. Ugniatamy je dłonią przez parę minut, aż osiągnie konsystencję papki. Z początku możemy dodać parę łyżek wody, żeby zwiększyć jego kleistość.
  4. Do mięsa dodajemy podsmażoną cebulę.
  5. Do całości wbijamy jajka. Solimy i pieprzymy do smaku. Znów mieszamy.
  6. Z utworzonej masy formujemy nasze kotlety. Powinny być proporcjonalne. Zbyt duży kotlet może być nietrwały.
  7. Na osobnym talerzyku przygotowujemy sobie bułkę tartą. Uformowane kotlety obtaczamy w niej, tak, by bułka ściśle do nich przywierała.
  8. W międzyczasie rozgrzewamy nową patelnię ze świeżym olejem.
  9. Delikatnie obsmażamy nasze mielone na patelni, tak by osiągnęły brązowo złoty kolor.
  10. Po usmażeniu możemy zostawić je pod przykryciem na parę minut.

Jak zrobić dobre kotlety mielone?

Można je zrobić według naszego przepisu. Możecie, tak jak my, dodać do nich odrobinę cebuli, zastosować mieszankę mięsa, dodać do mięsa mielonego paprykę lub inne dodatki. Poeksperymentować można też z dodatkami. Parę z nich wam zasugerowaliśmy, ale jeśli macie swoje ulubione surówki bądź sałatki do obiadu, śmiało. Całość na pewno będzie się prezentować doskonale. Zachęcamy was do używania naszego przepisu. Pozwoli wam on zrobić wyśmienite kotlety mielone w krótkim czasie. Smacznego!

Zobacz wideo

Zobacz również:

Kultowe, szwedzkie klopsiki mięsne

Kotlety ziemniaczane z pieczarkami wspomnienie z dawnych lat

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.