Jak zrobić kruszonkę? Tradycyjna słodka ozdoba dla naszych wypieków
Domowa kruszonka może mieć kilka odsłon. Najpopularniejsza jest ta, którą widzimy na wierzchu słodkich drożdżówek lub na cieście drożdżowym. Kruszonkę możemy też dodawać do wszelkich deserów. Świetnie sprawdza się jako dodatek do słodkich owoców, zwłaszcza tych, które zawierają mnóstwo soku. Można ją też dodawać do różnego rodzaju koktajli lub przekąsek na bazie jogurtu czy kefiru. Kruszonka może być również słona. Z dodatkiem przypraw i ziół świetnie się sprawdza jako dodatek do słonych ciast, tart, domowych pasztetów lub zapiekanek i warzyw.
Jak sami widzicie wbrew pozorom kruszonka to bardzo uniwersalny dodatek. A z czego składa się domowa kruszonka? To głównie mieszanina mąki, cukru i masła. Do jej przygotowania możemy również użyć składników takich jak płatki owsiane lub kukurydziane. To również taki dodatek, który możemy dowolnie modyfikować. Poza przyprawami i różnymi ziołami, do domowej kruszonki możemy dodać różnego rodzaju orzechy. Świetnie spisują się kruszone migdały, orzechy ziemne lub laskowe, pistacje.
Jak zrobić kruszonkę? - składniki:
- 150 g masła
- 150 g mąki
- 100 g cukru
- sól
Kruszonka - jak zrobić krok po kroku:
- Roztapiamy masło w temperaturze pokojowej.
- Przygotowujemy sobie głębokie naczynie, aby łatwo wymieszać wszystkie składniki.
- Do głębokiej miski wsypujemy mąkę z cukrem.
- Następnie dodajemy roztopione masło. Całość mieszamy dłonią.
- Dodajemy 2 szczypty soli.
- Wszystkie składniki mieszamy dokładnie ze sobą aż powstaną charakterystyczne zlepki ciasta.
- Gdy pojawią się grudki, wykładamy je na owoce, ciasto lub na papier do pieczenia. Wszystko zależy od tego, jak chcemy użyć kruszonki.
- Wkładamy do piekarnika. Pieczemy do momentu aż osiągnie złotawy kolor i w konsystencji będzie krucha i sypka.
Kruszonka do ciasta drożdżowego i nie tylko
Domowa kruszonka świetnie nadaje się jako dodatek do ciasta drożdżowego, szarlotki czy do popularnych muffinek. Polecamy także przygotowywać kruszonkę do pożywnych śniadań i tak zwanych "crumble". W połączeniu z kruszonką świetnie spisują się czerwone owoce, takie jak śliwki, jagody, czerwona i czarna porzeczka, maliny czy czerwone winogrona.
Zachęcamy was do tworzenia własnych połączeń z domową kruszonką. To świetna ozdoba i słodki dodatek, który zmieni nie do poznania wasze potrawy czy wypieki. Z naszym przepisem przygotujecie pyszną kruszonkę, która zawsze się uda. I co najważniejsze nie pochłonie wam zbyt dużo czasu w procesie przygotowania. Korzystajcie z naszego przepisu i dodawajcie kruszonkę, gdzie tylko się da. Smacznego!
-
Naleśniki i racuchy budyniowe to hit. Tym razem na budyniach zróbcie murzynka
-
Pierogi robi się nie tylko w Polsce. Jak wyglądają te z innych krajów? Sprawdź, czy znasz wszystkie
-
Co na obiad w piątek? Przepisy na kotlety bez mięsa
-
Desery jak za dawnych lat. Przypominamy receptury z babcinej kuchni
-
Gastronomia otworzy się po Wielkanocy? "Jest wstępna zgoda"
- Szagówki, tarcioki, szaraki czyli kluskowy atlas Polski
- Kobiety-rakiety polskiej gastronomii
- Jemy zdrowiej, a może przeciwnie? Co z gotowaniem i zakupami? Pandemia to masa zmian, ale... przywykliśmy
- Kampania promocyjna serków homogenizowanych OSM Piątnica
- Pizza z ananasem to profanacja? Jamie Oliver do swojej dodał winogrona. Fani w szoku