Owsianka to świetne danie na śniadanie. Możemy do niej dodać wiele pysznych składników. Dobrze smakuje z owocami, np bananami, malinami, jagodami, żurawiną i wieloma innymi. Może to być mieszanka owoców suszonych albo różnych rodzajów orzechów - bakalie, orzechy laskowe, ziemne albo migdały. Każdy rodzaj płatków owsianych smakuje cudownie, niezależnie od tego, czy to płatki górskie, czy błyskawiczne. Owsiankę możemy przygotować na wodzie albo mleku. Coraz częściej wybierane są roślinne odmiany mleka, są słodsze i lżejsze od tradycyjnego mleka krowiego.
Do zrobienia owsianki na wodzie potrzebujemy jedną szklankę płatków owsianych i ok. 600-700 ml wody. Płatki zalewamy wrzątkiem i gotujemy przez ok. 3-5 minuty. Całość możemy doprawić szczyptą soli. Aby nadać naszej owsiance głębi smaku możemy również dodać łyżkę cukru lub miodu. Po paru minutach gotowania odstawiamy naszą owsiankę, by nabrała więcej wody i stała się bardziej zwarta. Przekładamy owsiankę do miseczek i tam bezpośrednio dodajemy nasze ulubione dodatki.
Podobnie jak przy owsiance na wodzie. Potrzebujemy szklanki płatków owsianych i ok. 400 ml mleka. Płatki wsypujemy do rondelka. Możemy je posłodzić cukrem brązowym lub łyżeczką miodu. Zalewamy całość mlekiem i gotujemy na małym ogniu. Całość mieszamy aż stężeje. Kontrolujmy naszą owsiankę czy się nie przypala. Gotujemy przez kilka minut. Owsianka jest gotowa, gdy zrobi się gęsta, a im dłużej będziemy ją gotować, tym gęstsza będzie się stawać. Po ugotowaniu dajemy owsiance troszkę wystygnąć. Następnie nakładamy ją do miseczek. Do porcji naszych owsianek dodajemy ulubione dodatki. Owsianka na mleku doskonale będzie smakować z bananami i kakao.
Zachęcamy was do korzystania z naszych rad przy przygotowywaniu waszych owsianek. Polecamy wam to śniadaniowe danie. Eksperymentujcie ze swoimi ulubionymi dodatkami i nie tylko. Pamiętajcie, owsiankę można jeść również na zimno, bez gotowania i jest to doskonały sposób na schłodzenie się w upalny dzień. Smacznego!
Zobacz również: