Sos pieczarkowy jest dodawany do wielu potraw w naszej tradycji kulinarnej. Przyzwyczailiśmy się do jego obecności na plackach ziemniaczanych czy polanych nim ziemniaków. Dla niektórych to nieodzowny element tradycyjnych gołąbków. Sos z pieczarek podajemy również do innych dań - często stosuje się go do mięs, zwłaszcza tych podawanych w formie duszonej. Jeśli szukamy dla niego prostszego i szybszego zastosowania, to zawsze możemy przyrządzić pyszny makaron z sosem pieczarkowym.
Przy przygotowywaniu sosu pieczarkowego musimy pamiętać o paru zasadach. Aby osiągnąć bogaty smak i cudowny aromat pieczarek musimy dodać ich dużą ilość. Pieczarki podczas obróbki termicznej tracą znacznie na rozmiarze i większa ilość lepiej "zasili" nasz sos. Kolejna kwestia to postać naszego sosu. Przed przygotowaniem powinniśmy się zastanowić w jakiej formie chcemy przygotować nasz sos. Możemy go przyrządzić na bazie masła klarowanego i wtedy lekko próbować go zagęścić małą ilością mąki. Jeśli lubimy sosy śmietanowe, to możemy od razu po podsmażeniu pieczarek zalać je śmietaną "trzydziestką" lub jogurtem naturalnym. Do smaku zawsze możemy dodać podsmażoną cebulkę, a jeśli sos wciąż będzie mało treściwy odrobina posiekanego boczku wzbogaci jego smak.
To bardzo proste. Jeśli przygotujecie sos pieczarkowy według naszych wskazówek, to sukces macie w kieszeni. To prosty i szybki przepis, który skutecznie dopełni wasze dania. Dzięki niemu będziecie mogli cieszyć się smakiem pieczarek w kolejnej odsłonie. Zachęcamy was do korzystania z naszego przepisu, a na pewno z naszym sosem pieczarkowym stworzycie wspaniałe potrawy dla waszych bliskich. Smacznego!
Zobacz również:
Jak zrobić sos beszamelowy? Prosty przepis krok po kroku
Domowy sos pomidorowy w słoiczku
Sos koperkowy - jak go zrobić i do czego podawać? Sprawdzi się nie tylko do mięs