Tatara nazywamy również befsztykiem tatarskim. To tradycyjne danie składające się z wołowego mięsa mielonego lub siekanego, oleju, cebuli i przypraw. Całości dopełnia żółto jajka. Mięso w tatarze podawane jest na surowo, dlatego należy pamiętać o jego starannym doborze. Mięso powinno być dość chude i dobrze oczyszczone. Do tego dochodzą jeszcze kwestie świeżości mięsa. Powinniśmy kupić mięso o wysokiej jakości ze sprawdzonego źródła.
Popularność tatara sprawiła, że coraz częściej przygotowuje się go również z innych rodzajów mięsa. Nie rzadko są to ryby. Najpopularniejsze tatary rybne to tatar z łososia, tuńczyka czy tatar śledziowy. Również sposób podawania często odbiega od oryginału. We współczesnych tatarach, poza cebulą pojawiają się również zielone oliwki, ogórek kiszony, kapary, różne rodzaje papryki czy np. szparagi zielone.
Tatar powinno podawać się schłodzony, więc przed podaniem gotową masę można odstawić na parę minut do lodówki. Przy nakładaniu żółtka musimy pamiętać o jego delikatnym nałożeniu. Ważne jest, by żółto rozpadło się dopiero poprzez naciśnięcie go widelcem, a nie wcześniej.
Gotowe danie możemy udekorować oliwą i pieprzem. Jak dodatki możemy dodać kapary w całości lub pikle. Pamiętajmy również o pieczywie. Tradycja nakazuje jeść tatar z odrobiną chleba. Jeśli spodobał wam się nasz przepis to zachęcamy was do jego stosowania. Twórzcie własne potrawy i delektujcie się wyśmienitym tatarem. Smacznego!
Zobacz również:
Dziękujemy za przeczytanie artykułu!