Frittata pochodzi z Włoch, a jej nazwa wzięła się od włoskiego słowa frittare, co oznacza smażyć. W podstawowej, oryginalnej wersji ma bardzo niewiele składników: jajka, parmezan, ser pecorino, oliwę i przyprawy. Do przygotowania frittaty można jednak użyć dowolnych składników i znaleźć swoją ulubioną wersję tego dania. Do zrobienia tej potrawy będziesz potrzebować patelni o grubym dnie, na przykład żeliwnej. Nie używaj patelni z plastikowymi elementami, bo mogą się one stopić! Jeśli nie chcecie jeść smażonych dań, frittatę można również po prostu upiec w naczyniu żaroodpornym. Sprawdź nasze pomysły na przygotowanie frittaty i do dzieła!
Nastaw piekarnik, by się nagrzał do 160 stopni Celsjusza z termoobiegiem. Cebulę pokrój w drobną kostkę, pomidora również, a paprykę w paseczki. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę i zeszklij, następnie dodaj paprykę i pomidora. W miseczce roztrzep jajka (możesz je lekko ubić, wtedy frittata będzie bardziej puszysta), dopraw je solą, a następnie dodaj do nich podsmażone warzywa.
Masę jajeczną przelej na patelnię i smaż na niewielkim ogniu przez około 5 minut. Pokrój oliwki w plasterki, a parmezan zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Oliwkami i serem posyp frittatę po wierzchu, a następnie zdejmij ją z ognia i włóż do piekarnika na około 7 minut. Możesz również wymieszać wszystkie składniki z jajkami i przelać do wysmarowanych tłuszczem kokilek, a następnie zapiekać przez około 7-8 minut w rozgrzanym piekarniku.
Przed podaniem dopraw pieprzem i ułóż na frittacie liście świeżej bazylii.
Nastaw piekarnik, by się nagrzał do 160 stopni Celsjusza. Czosnek wyciśnij w wyciskarce. Ziemniaki pokrój w plasterki i wrzuć je na rozgrzaną na patelni oliwę. Dodaj czosnek i duś je pod przykrywą przez około 10 minut, aż będą miękkie. Jajka ubij w miseczce, dopraw solą. Wylej masę jajeczną na ziemniaki i smaż przez około 5 minut. Ser pokrój w kostkę lub pokrusz i rozsyp na wierzchu frittaty. Zdejmij patelnię z ognia i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 7 minut. Przed podaniem dopraw pieprzem i rozmarynem.
Nastaw piekarnik, by się nagrzał do 160 stopni Celsjusza. Czosnek wyciśnij w wyciskarce. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć do niej umyty lub rozmrożony szpinak. Dodaj czosnek i duś przez 5 minut pod przykrywką z dodatkiem soli i gałki muszkatołowej. Następnie pokrusz fetę i wymieszaj. W miseczce ubij jajka. Dodaj do nich szpinak z czosnkiem i fetą, zamieszaj, dodaj pokrojone suszone pomidory i wylej na patelnię. Smaż przez około 5 minut. Po tym czasie wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 7 minut.