Granola to nic innego jak mieszanka płatków owsianych lub żytnich z orzechami i suszonymi owocami sklejona miodem i zapieczona. Rewelacyjnie smakuje z gęstym jogurtem lub jako dodatek do lodów lub jogurtu mrożonego. Można ją przechowywać w pracy i jadać na drugie śniadanie lub porcjować w małych pudełeczkach lub torebkach-strunówkach i zabierać ze sobą, gdzie tylko trzeba. Domowa granola – zobacz, jak ją przygotować!
Do przygotowania granoli należy przygotować płatki owsiane lub orkiszowe, ulubione ziarna, orzechy i suszone owoce. Będzie potrzebne także coś do spojenia ich – w tej roli najlepiej sprawdzi się płynny miód, syrop z agawy lub syrop klonowy.
Przykładowe składniki na granolę:
Granola z migdałami, żurawiną i białą czekoladą
Granola z suszonymi morelami, kokosem i gorzką czekoladą
Granola z suszonymi śliwkami i orzechami
Granola z suszonymi śliwkami i kakao
Granola z orzechami, suszonym bananem i mleczną czekoladą
Płatki owsiane, otręby i nasiona wymieszaj razem w misce. Wybrane orzechy posiekaj drobno i dodaj do pozostałych składników. Dodaj miód, syrop z agawy lub klonowy. Jeśli jest zbyt gęsty (może to dotyczyć przede wszystkim miodu), rozcieńcz go odrobiną ciepłej wody lub herbaty. Wymieszaj z płatkami. Piekarnik rozgrzej do ok. 80*C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, wysyp na niego płatki owsiane. Piecz przez ok. 30 minut, w tym czasie kilkakrotnie przemieszaj granolę drewnianą łopatką, by się nie przypaliła. Gdy się upiecze i porobią się grudki, odstaw ją do wystygnięcia.
W czasie, gdy granola się piecze, przygotuj suszone owoce - pokrój je drobno. Pokrusz lub poła także czekoladę. Gdy granola ostygnie, wymieszaj ją z czekoladą i owocami. Przechowuj w słoiczku lub pudełku, szczelnie zamkniętym, by nie zwietrzała (i dobrze pilnowanym, by nie została natychmiast zjedzona!).
Wskazówka: Z podobnym mieszanin płatków, otrąb, orzechów i suszonych owoców możesz przygotować także przepyszne batony zbożowe! Do składników możesz dodać wtedy odrobinę masła lub oliwy, połączyć je i piec w dużych plackach, które po upieczeniu pokroisz na prostokąty.