Marynata do karkówki z grilla - pomysły

Marynata do karkówki z grilla jest równie ważna, co samo mięso, które wybieramy do przyrządzenia. Nadaje mu aromat, wzbogaca smak, sprawia, że jest bardziej soczyste. Jak zamarynować karkówkę na grilla? Przedstawiamy kilka propozycji.

Marynata do karkówki na grilla powinna być zrobiona i użyta kilka godzin przed położeniem mięsa na rozgrzanym ruszcie. Musi dobrze "przejść" przez cały płat mięsa i wzbogacić jego smak. Różne produkty użyte do marynowania mięsa mogą sprawić, że każdy serwowany kawałek będzie smakował zupełnie inaczej. Zobaczcie kilka pomysłów na to, jak zrobić marynatę do karkówki!

Marynata do karkówki z grilla - przepisy

Marynata miodowo-musztardowa

  • cztery łyżki musztardy
  • trzy łyżki miodu
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • szczypta soli i pieprzu do smaku

Wszystkie składniki wymieszać tak, aby były dobrze połączone. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Zamarynuj mięso co najmniej godzinę przed grillowaniem.

Wskazówka: Jeśli lubisz ostre smaki, wybierz musztardę rosyjską. Jeżeli preferujesz raczej łagodny smak - użyj musztardy sarepskiej.

Marynata ziołowa

  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • oregano
  • bazylia
  • dwie łyżki koncentratu pomidorowego
  • szczypta soli i pieprzu do smaku

Składniki połącz, dopraw solą i pieprzem do smaku. Zamarynuj karkówkę co najmniej godzinę przed grillowaniem.

Ostra marynata paprykowa

  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • cztery łyżeczki słodkiej papryki
  • szczypta do pół łyżeczki chilli
  • dwie łyżki łagodnego ketchupu

Słodką paprykę, chilli i ketchup wymieszaj z olejem roślinnym. Zamarynuj mięso co najmniej godzinę przed grillowaniem.

Wskazówka: Spróbuj odrobinę marynaty przed zamarynowaniem mięsa i oceń, czy ilość chilli jest w porządku. Jeśli uważasz, że powinna być ostrzejsza, dodaj więcej chilli. Jeżeli jest za ostra, dodaj więcej oleju i użyj do większej ilości mięsa.

Cebulowa marynata do mięsa

  • połowa sporej cebuli
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz do smaku

Połowę cebuli zetrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach. Powstały „mus” wymieszaj z olejem, dodaj zioła, a następnie dopraw solą i pieprzem do smaku. Zamarynuj mięso co najmniej godzinę przed grillowaniem.

Piwna marynata do mięsa I

  • 1/2 litra piwa o intensywnym smaku, ale nie bardzo gorzkiego,
  • łyżka tymianku
  • dwa ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz do smaku

Ząbki czosnku wyciśnij w wyciskarce. Dodaj je do piwa, wlej olej, dodaj tymianek, sól i pieprz do smaku. Zamarynuj mięso około trzy godziny przed położeniem na grilla.

Piwna marynata do mięsa II

  • 1/2 litra piwa pszenicznego o lekko cytrynowym aromacie
  • dwa ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • łyżeczka płynnego miodu

Ząbki czosnku wyciśnij w wyciskarce. Dodaj je do piwa, wlej olej, sok z cytryny i miód. Zamarynuj mięsa około trzy godziny przed położeniem na grilla.

Wskazówka: W wypadku obu marynat eksperymentuj z różnymi rodzajami piwa. Do I marynaty będą pasowały mocniejsze, również ciemne piwa, do II – jasne, o lżejszym smaku.

Tajska marynata do mięsa

  • 1/2 szklanki oleju
  • łyżka startego imbiru
  • dwa ząbki czosnku
  • łyżka soku z cytryny
  • szczypta chilli
  • szczypta trawy cytrynowej

Ząbki czosnku wyciśnij w wyciskarce. Dodaj starty imbir, odrobinę chilli i trawy cytrynowej, wlej olej i sok z cytryny. Składniki wymieszaj. Zamarynuj mięso około godzinę przed grillowaniem.

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Agora SA