Marynata do karkówki na grilla powinna być zrobiona i użyta kilka godzin przed położeniem mięsa na rozgrzanym ruszcie. Musi dobrze "przejść" przez cały płat mięsa i wzbogacić jego smak. Różne produkty użyte do marynowania mięsa mogą sprawić, że każdy serwowany kawałek będzie smakował zupełnie inaczej. Zobaczcie kilka pomysłów na to, jak zrobić marynatę do karkówki!
Marynata miodowo-musztardowa
Wszystkie składniki wymieszać tak, aby były dobrze połączone. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Zamarynuj mięso co najmniej godzinę przed grillowaniem.
Wskazówka: Jeśli lubisz ostre smaki, wybierz musztardę rosyjską. Jeżeli preferujesz raczej łagodny smak - użyj musztardy sarepskiej.
Marynata ziołowa
Składniki połącz, dopraw solą i pieprzem do smaku. Zamarynuj karkówkę co najmniej godzinę przed grillowaniem.
Ostra marynata paprykowa
Słodką paprykę, chilli i ketchup wymieszaj z olejem roślinnym. Zamarynuj mięso co najmniej godzinę przed grillowaniem.
Wskazówka: Spróbuj odrobinę marynaty przed zamarynowaniem mięsa i oceń, czy ilość chilli jest w porządku. Jeśli uważasz, że powinna być ostrzejsza, dodaj więcej chilli. Jeżeli jest za ostra, dodaj więcej oleju i użyj do większej ilości mięsa.
Cebulowa marynata do mięsa
Połowę cebuli zetrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach. Powstały „mus” wymieszaj z olejem, dodaj zioła, a następnie dopraw solą i pieprzem do smaku. Zamarynuj mięso co najmniej godzinę przed grillowaniem.
Piwna marynata do mięsa I
Ząbki czosnku wyciśnij w wyciskarce. Dodaj je do piwa, wlej olej, dodaj tymianek, sól i pieprz do smaku. Zamarynuj mięso około trzy godziny przed położeniem na grilla.
Piwna marynata do mięsa II
Ząbki czosnku wyciśnij w wyciskarce. Dodaj je do piwa, wlej olej, sok z cytryny i miód. Zamarynuj mięsa około trzy godziny przed położeniem na grilla.
Wskazówka: W wypadku obu marynat eksperymentuj z różnymi rodzajami piwa. Do I marynaty będą pasowały mocniejsze, również ciemne piwa, do II – jasne, o lżejszym smaku.
Tajska marynata do mięsa
Ząbki czosnku wyciśnij w wyciskarce. Dodaj starty imbir, odrobinę chilli i trawy cytrynowej, wlej olej i sok z cytryny. Składniki wymieszaj. Zamarynuj mięso około godzinę przed grillowaniem.