Paella z kurczakiem - prawdziwa rozkosz na patelni!

Paella to hiszpańskie danie, które można podać na pyszny, lekki obiad. Doskonale nada się także na romantyczną kolację. Bogactwo dodatków, a więc i smaków tej potrawy sprawi, że bez wątpienia będziecie do niej często wracać. Jak zrobić paellę z kurczakiem?

Paella to danie z dużą ilością składników, z którego przygotowaniem powinien poradzić sobie każdy kucharz. To prawdziwa wycieczka do gwarnej, słonecznej Hiszpanii – na patelni połączą się jej rewelacyjne smaki. Gwarantujemy, że jedna dokładka paelli to będzie zdecydowanie za mało! Sprawdź, jak przygotować tę przepyszną potrawę!

Jaki ryż do paelli?

W Polsce raczej trudno kupić specjalny ryż do paelli. Możesz taki kupić w Internecie, pamiętaj też o nim przy okazji zagranicznych podróży. Zamiennie możesz skorzystać z ryżu arborio, tego, którego używa się do risotto. Patelnia do paelli powinna być głęboka, by móc połączyć na niej wszystkie składniki oraz mieć grube, mocne dno.

Składniki:

  • 1,5 szklanki ryżu
  • podwójna pierś z kurczaka
  • kawałek kiełbasy chorizo
  • 1 czerwona papryka
  • 500 ml wody
  • włoszczyzna
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • puszka pomidorów bez skórki lub dwa duże sparzone pomidory
  • garść czarnych oliwek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pół szklanki białego wina
  • oliwa do smażenia
  • sól, pieprz, wędzona papryka, kurkuma, opcjonalnie: szafran, szczypta chili

Paella - jak zrobić?

Włoszczyznę umyj, obierz i pokrój. Wrzuć do garnka, dodaj sól i pieprz. Gotuj przez około 30 minut, by uzyskać wywar warzywny. Pierś z kurczaka pokrój w drobną kostkę. Dopraw wędzoną papryką, solą i pieprzem, ewentualnie chilli, odstaw na chwilę, by mięso się zamarynowało. Następnie rozgrzej oliwę na patelni i podsmaż mięso, aby się ścięło i lekko zrumieniło. Odstaw je do miseczki.

Cebulę pokrój w piórka, paprykę w paseczki, a chorizo w plasterki. Czosnek wyciśnij w wyciskarce. Na patelni ponownie rozgrzej oliwę. Wrzuć cebulę, czosnek i kiełbasę, podsmaż przez chwilę, a następnie dodaj paprykę. Następnie pokrój pomidory i wraz z zalewą lub sokiem dodaj je do warzyw na patelnię. Dolej białe wino i poczekaj ok. 2-3 minuty, aż alkohol odparuje. Wszystkie składniki zamieszaj. Następnie wsyp ryż i delikatnie połącz go z warzywami. Po chwili wlej ugotowany bulion (sam wywar bez warzyw). Dodaj szafran, łyżeczkę kurkumy, sól i pieprz. Przykryj przykrywką i duś bez mieszania przez ok. 10-15 minut. Po tym czasie wsyp na patelnię przygotowanego wcześniej kurczaka. Dodaj także pokrojone w plasterki oliwki. Połącz składniki, mieszając je delikatnie drewnianą łyżką. Ponownie przykryj patelnię i gotuj jeszcze przez ok. 5-8 minut, aż ryż będzie miękki.

Paella z kurczakiem i chorizo to nie jedyna możliwość przygotowania tego dania. Zamiast kurczaka możesz użyć także krewetek. Obierz je z pancerzyków i usuń wnętrzności. Pancerzyków nie wyrzucaj – dodaj je do gotującego się bulionu. Można z nich wyciągnąć bardzo dużo krewetkowego smaku! Warzyw do bulionu nie krój wtedy lub podziel na przykład na połowy, żeby nie wymieszały się z pancerzykami. Same krewetki podduś krótko na maśle z czosnkiem i odrobiną chilli. Dodaj je na samym końcu przygotowania paelli, by jedynie podgrzały się i nie zrobiły gumowate.

Zobacz wideo

Zobacz również:

Wieniec z potrawką z kurczaka

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.