Paella to danie z dużą ilością składników, z którego przygotowaniem powinien poradzić sobie każdy kucharz. To prawdziwa wycieczka do gwarnej, słonecznej Hiszpanii – na patelni połączą się jej rewelacyjne smaki. Gwarantujemy, że jedna dokładka paelli to będzie zdecydowanie za mało! Sprawdź, jak przygotować tę przepyszną potrawę!
W Polsce raczej trudno kupić specjalny ryż do paelli. Możesz taki kupić w Internecie, pamiętaj też o nim przy okazji zagranicznych podróży. Zamiennie możesz skorzystać z ryżu arborio, tego, którego używa się do risotto. Patelnia do paelli powinna być głęboka, by móc połączyć na niej wszystkie składniki oraz mieć grube, mocne dno.
Składniki:
Włoszczyznę umyj, obierz i pokrój. Wrzuć do garnka, dodaj sól i pieprz. Gotuj przez około 30 minut, by uzyskać wywar warzywny. Pierś z kurczaka pokrój w drobną kostkę. Dopraw wędzoną papryką, solą i pieprzem, ewentualnie chilli, odstaw na chwilę, by mięso się zamarynowało. Następnie rozgrzej oliwę na patelni i podsmaż mięso, aby się ścięło i lekko zrumieniło. Odstaw je do miseczki.
Cebulę pokrój w piórka, paprykę w paseczki, a chorizo w plasterki. Czosnek wyciśnij w wyciskarce. Na patelni ponownie rozgrzej oliwę. Wrzuć cebulę, czosnek i kiełbasę, podsmaż przez chwilę, a następnie dodaj paprykę. Następnie pokrój pomidory i wraz z zalewą lub sokiem dodaj je do warzyw na patelnię. Dolej białe wino i poczekaj ok. 2-3 minuty, aż alkohol odparuje. Wszystkie składniki zamieszaj. Następnie wsyp ryż i delikatnie połącz go z warzywami. Po chwili wlej ugotowany bulion (sam wywar bez warzyw). Dodaj szafran, łyżeczkę kurkumy, sól i pieprz. Przykryj przykrywką i duś bez mieszania przez ok. 10-15 minut. Po tym czasie wsyp na patelnię przygotowanego wcześniej kurczaka. Dodaj także pokrojone w plasterki oliwki. Połącz składniki, mieszając je delikatnie drewnianą łyżką. Ponownie przykryj patelnię i gotuj jeszcze przez ok. 5-8 minut, aż ryż będzie miękki.
Paella z kurczakiem i chorizo to nie jedyna możliwość przygotowania tego dania. Zamiast kurczaka możesz użyć także krewetek. Obierz je z pancerzyków i usuń wnętrzności. Pancerzyków nie wyrzucaj – dodaj je do gotującego się bulionu. Można z nich wyciągnąć bardzo dużo krewetkowego smaku! Warzyw do bulionu nie krój wtedy lub podziel na przykład na połowy, żeby nie wymieszały się z pancerzykami. Same krewetki podduś krótko na maśle z czosnkiem i odrobiną chilli. Dodaj je na samym końcu przygotowania paelli, by jedynie podgrzały się i nie zrobiły gumowate.
Zobacz również: