Pierś z kaczki to ciekawe kuchenne wyzwanie - jednak mimo trudności, których może przysparzać, warto je podjąć. Dobrze przyrządzona pierś z kaczki to soczyste i kruche mięso, aromatyczna skórka, a poza tym prawdziwy powód do dumy. Jak upiec pierś z kaczki? Nawet jeśli twoje doświadczenie w kuchni nie jest zbyt duże, zrób pierwszy krok na drodze do mistrzostwa!
Pierś z kaczki w pomarańczach - składniki:
- 4 pojedyncze piersi kaczki ze skórką
- szklanka soku pomarańczowego dobrej jakości, bez miąższu
- 2 łyżki octu winnego
- 3 łyżki miodu
- szczypta soli i pieprzu
- dwie łyżki konfitury pomarańczowej (opcjonalnie)
Jak zamarynować pierś z kaczki?
- Przygotuj mięso: umyj je i osusz papierowym ręcznikiem.
- Przygotuj marynatę: sok pomarańczowy wymieszaj z octem, miodem i konfiturą. Dopraw solą i pieprzem.
- Obtocz pierś z kaczki w sosie i odstaw do lodówki na całą noc lub co najmniej 3-4 godziny, aby dobrze przeszła smakiem.
Uwaga: gdy będziesz wyjmować mięso z woreczków lub z talerza, na którym się marynowało, nie wylewaj pozostałej marynaty!
Pierś z kaczki - ile piec? Jak usmażyć pierś z kaczki przed pieczeniem?
- Po tym czasie kaczkę należy przygotować do pieczenia. Zanim to zrobisz, trzeba ją obsmażyć.
- Przede wszystkim należy zrobić kilka podłużnych nacięć w skórce. Rozgrzej patelnię i ułóż na niej mięso skórą do dołu. Nie używaj tłuszczu do smażenia, ponieważ wytopi się on z grubej skórki!
- Od strony ze skórką smaż mięso około 4-5 minut, skórka powinna być dobrze wysmażona. Następnie przełóż ją na drugą stronę i trzymaj na patelni krótko, przez ok 1-2 minuty.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 90 stopni Celsjusza. Pierś z kaczki przełóż do brytfanny, naczynia żaroodpornego lub wyłóż każdą z nich na folię aluminiową. Podlej jeszcze pozostałą marynatą.
- Jeżeli używasz folii, zawiń mięso, jeśli natomiast pieczesz w naczyniu, możesz podlać odrobiną wody. Piecz przez około 90 minut - po takim czasie mięso powinno być różowe, średnio wysmażone czyli medium rare.
Pierś z kaczki - jak ją podawać?
Do piersi z kaczki doskonale sprawdzą się pieczone ziemniaki w ziołach lub ryż gotowany na sypko. Będzie też przepyszna z dodatkiem puree z ziemniaków lub batatów. Nasza propozycja to kawałki ziemniaków, buraków i jabłek pieczone w ziołach (dobrze sprawdzą się zioła prowansalskie lub rozmaryn z czosnkiem). Dobrze też będą smakować zasmażane buraczki lub lekkie sałatki na bazie miksu sałat z pomidorkami koktajlowymi i oliwą z oliwek. Jeśli zamiast ziemniaków podajesz ryż gotowany na sypko, podlej go mieszaniną sosu i tłuszczu, który wytopił się z kaczki.
Zamiast marynować pierś z kaczki, możesz natrzeć ją ziołami - np. majerankiem lub tymiankiem, solą i pieprzem oraz przygotować sos na bazie czerwonego wina. 300 ml wytrawnego wina wymieszaj w garnku z dwiema łyżkami masła, octem balsamicznym, zeszkloną szalotką i czosnkiem. Dopraw do smaku miodem, solą i szczyptą pieprzu. Smacznego!