Zupa grochowa - z czym zrobić?
Zupa grochowa najlepiej smakuje z mięsem - sprawdzi się tu najlepiej boczek lub kiełbasa. To zdecydowanie nie jest danie, które należy podawać na diecie! Ma dużo kalorii, jest gęsta, sycąca i dość tłusta. Dlatego właśnie tak często podawano - i podaje się - ją w wojsku, dla strudzonych ćwiczeniami zupa grochowa z boczkiem i kiełbasą to doskonały regeneracyjny posiłek. Jest to potrawa typowa dla kuchni jesienno-zimowej, będzie idealna zwłaszcza dla wielbicieli sportów zimowych lub po powrocie ze spaceru, na którym zaskoczyła nas ulewa lub śnieżyca. Latem jedzenie zupy grochowej nie będzie dobrym pomysłem - jest zdecydowanie za ciężka i rozgrzewająca na tę porę roku. Przygotowanie zupy grochowej nie jest trudne - powinni sobie z nią poradzić także początkujący kucharze. Ze względu jednak na konieczność namoczenia grochu, jej gotowanie należy zaplanować wcześniej.
Zupa grochowa z boczkiem i kiełbasą - przepis
Składniki (na duży gar zupy):
- 800 g łuskanego grochu
- około 1 kg kiełbasy zwyczajnej
- około 500 g wędzonego boczku
- 400 g ziemniaków
- duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- dwie łyżki majeranku
- dwie łyżki kminku
- sól i pieprz do przyprawienia
- 3 litry wody
Jak przygotować groch do gotowania zupy grochowej?
Przygotowanie zupy grochowej należy zacząć już wieczorem w dniu poprzednim - wcześniej należy namoczyć groch. Wsyp go zatem do miski i zalej wodą - powinna sięgać ponad poziom ziaren, bo zostanie przez nie wchłonięta. Groch zostaw na noc. Jeśli chcesz zacząć przygotowanie zupy wcześniej, namocz go co najmniej 3-4 godziny przed użyciem do gotowania.
Jak zrobić zupę grochową? Krok po kroku:
- Następnego dnia zagotuj w dużym garnku 3 litry wody, dodaj do niego ziele angielskie i liście laurowe. Dodaj do wody namoczony groch.
- W czasie gdy woda się gotuje, ziemniaki, kiełbasę i boczek i cebulę pokrój w kostkę. Ziemniaki zalej wodą i odstaw, aby pozbyć się nadmiaru skrobi. Odlej ją po około 5-8 minutach.
- Boczek wysyp na suchą patelnię i podsmaż, gdy tłuszcz się wytopi, możesz dodać cebulę. Przeciśnij też czosnek przez wyciskarkę i wrzuć go na patelnię.
- Pokrojoną kiełbasę dodaj bezpośrednio do zupy. Dodaj również majeranek, sól i pieprz do smaku, zamieszaj.
- Zupę grochową dopraw także kminkiem - ta magiczna przyprawa zapobiegnie wzdęciom i niestrawności, które może spowodować duża ilość grochu i tłustego mięsa.
- Garnek przykryj pokrywką i gotuj zupę przez ok. 45 minut na wolnym ogniu. Co jakiś czas mieszaj wszystkie składniki.
- Po wskazanym czasie dodaj odsączone, pokrojone w kostkę ziemniaki (jeśli dodasz je za wcześnie, rozgotują się i z zupy zrobi się mało apetyczna breja).
Rada: Zupa grochowa najlepiej będzie smakować z ciemnym chlebem. Koniecznie podawaj ją gorącą!