Zupa tajska z mlekiem kokosowym i kurczakiem to doskonały pomysł na zapoznanie się z tajską kuchnią. Aromatyczna, rozgrzewająca i zaskakująca w smaku zupa to świetny przepis na obiad albo na randkę - dzięki niej na pewno popiszesz się swoimi kulinarnymi zdolnościami!
* zamiast składników oznaczonych gwiazdką możesz użyć gotowej pasty curry (czerwonej, zielonej lub żółtej) - potrzebne będą 3-4 łyżeczki
Przygotuj pastę curry - imbir zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, czosnek przeciśnij przez wyciskarkę, dodaj szczyptę trawy cytrynowej i chilli. Podsmaż na oleju. Pierś z kurczaka oczyść z kostek i błonek, następnie pokrój w paseczki. Pokrój również paprykę, marchewkę, pieczarki i cebulę. Jeśli używasz grzybów shiitake, zalej je ciepłą wodą i odstaw na chwilę, by rozmiękły. Potem wymieszaj z innymi warzywami. Kurczaka i warzywa dodaj do przygotowanej pasty curry (lub do kupionej, jeśli taką dysponujesz), wymieszaj dobrze wszystkie składniki na patelni. Kurczaka, warzywa i pastę przełóż do garnka. Całość zalej bulionem. Dodaj sos sojowy i sos rybny, a także mleko kokosowe, kurkumę i odrobinę chilli. Gotuj przez około 10 minut na średnim ogniu. Tajska zupa gotowa!
Zupa tajska będzie wybitnie smakowała z sokiem z limonki i świeżą kolendrą. Kolendra to obowiązkowy dodatek do tajskich dań! Nie wahaj się też użyć orzechów - dobrze sprawdzą się tu orzechy nerkowca albo nieprażone fistaszki. Tajska zupa najlepsza jest na drugi dzień - możesz przygotować ją dzień wcześniej, gdy odstawisz ją na noc, wszystkie smaki dobrze się przegryzą i będzie jeszcze bardziej aromatyczna i wyrazista!
Jeśli lubisz gęste zupy, dodaj do przygotowywanej potrawy makaron ryżowy lub sojowy (około pół opakowania). Zalej go wcześniej wodą - nie dodawaj do zupy z nadzieją, że zmięknie, bo makaron ten wciągnie aromatyczny bulion. Uzupełniona wodą zupa straci na smaku!
Zupa tajska wybornie będzie smakować także z krewetkami zamiast kurczaka. Obierz je z pancerzyków, usuń wnętrzności. Pancerzyki zalej małą ilością wody i gotuj przez kilkanaście minut pod przykryciem. Uzyskany wywar dolej do zupy - z pancerzyków można wyciągnąć ogromną ilość smaku! Krewetki przesmaż na maśle z czosnkiem i dodaj do zupy na koniec, by nie zrobiły się gumowate.
W wersji wegetariańskiej natomiast możesz użyć ciecierzycy - wybierz gotowaną lub konserwową. Użyj też oczywiście wywaru na bazie warzyw, a nie drobiowego.