Ciasto rafaello to idealny przepis zarówno na przyjęcie, jak i wtedy, gdy po prostu mamy ochotę na coś słodkiego na podwieczorek. Jeśli użyjesz do niego krakersów, ich słony smak doskonale przełamie słodycz kremu. W wersji z biszkoptem lub na herbatnikach będzie cudownie słodkie i puszyste, idealne do czarnej kawy. Zobacz, jak się robi ciasto rafaello!
Składniki:
Przygotuj prostokątną blachę i wyłóż ją papierem do pieczenia.
Odlej szklankę mleka i rozmieszaj w niej dwa opakowania budyniu. Pozostałą część mleka zagotuj w garnku. Gdy mleko będzie gorące, wlej rozrobiony budyń. Gotuj dalej i mieszaj, aby zagęścić budyń i pozbyć się wszystkich grudek.
W misce utrzyj mikserem masło lub masło z cukrem, jeżeli budyń był niesłodzony. Następnie, cały czas miksując, dolewaj kolejne porcje budyniu. Na koniec wsyp wiórki kokosowe (zostaw około 50 g do posypania po wierzchu), dodaj likier lub aromat i wymieszaj mikserem na najniższych obrotach lub przy użyciu drewnianej łyżki.
Na spodzie blachy wyłóż warstwę krakersów. Posmaruj ją 1/3 ilości budyniu, a na nim połóż kolejną warstwę krakersów. Wyłóż kolejną część budyniu i ponownie przykryj krakersami. Znów posmaruj masą. Na ostatniej warstwie budyniu wysyp wiórki kokosowe – możesz je uprażyć na suchej patelni, wymieszać z kilkoma krakersami lub cukrowymi kuleczkami. Blachę z ciastem włóż do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Składniki:
Na biszkopt:
Na budyń:
Dodatkowo:
Przygotuj biszkopt: Żółtka oddziel od białek, białka ubij na puszystą masę. Cały czas miksując, dodawaj żółtka. Dodaj mąkę, skrobię ziemniaczaną, proszek do pieczenia, zamieszaj. Okrągłą formę wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj ją margaryną i oprósz bułką tartą. Wylej masę do formy i piecz w temperaturze 180*C przez około 30 minut.
Przygotuj krem:
Odlej szklankę mleka. Wymieszaj je z mąką ziemniaczaną, mąką pszenną, cukrem i żółtkami. Wsyp także cukier wanilinowy lub rozkrój laskę wanilii, wybierz ziarenka i dodaj je do reszty składników. Wymieszaj je rózgą. Pozostałą część mleka wlej do garnka i zagotuj, gdy mleko będzie gorące, dodaj przygotowaną mieszankę, cały czas mieszając. Gotuj, aż budyń zgęstnieje.
Przygotuj ciasto rafaello:
Gdy krem przestygnie, wymieszaj go z masłem przy użyciu robota kuchennego. Następnie wsyp 150g wiórków kokosowych i wymieszaj ponownie. Upieczony biszkopt przekrój na dwie części. Wyłóż na nie większość kremu i przykryj drugą częścią ciasta. Na wierzchu rozsmaruj pozostały krem i posyp wiórkami kokosowymi.
Zobacz również: