Karp na Wigilię przygotowywany jest w większości domów. W ostatnich czasach jednak coraz więcej osób rezygnuje z przyrządzenia go, bo choć ryba ta ma wielu zwolenników, równie wielu ma przeciwników. Znajduje się w nim bowiem sporo ości, a jego mięso ma mulisty posmak. Bywa również, że sprzedawcy trzymają żywe karpie, którymi handlują, w bardzo złych warunkach, przez co ryby te cierpią. Z tego powodu, jeśli leży nam na sercu dobro zwierząt, najlepiej (ale i najwygodniej) nie kupować ryb żywych, tylko już wyfiletowane tuszki.
Dobrze przygotowany karp na pewno szybko zniknie z półmisków! I słusznie – jego mięso jest bardzo zdrowe: karpie zawierają fosfor, potas, wapń, sód i żelazo, są źródłem witamin z grupy B, a także nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są dobre dla mózgu. Jest także doskonałym źródłem białka. Zobacz, jak przyrządzić karpia i przekonaj tych, którzy do tej pory kręcili na niego nosem!
* Jesteśmy zdecydowanie za tym, by karp do tego dania kupiony był podzielony już na dzwonka lub filetowany!
Do smażenia:
Do pieczenia: łyżka miodu
Najpierw przepłucz karpia pod bieżącą wodą. Podziel karpia na dzwonka lub wykrój filety. Mięso oprósz solą i pieprzem, oraz skrop sokiem z cytryny i pomarańczy. Odstaw na pół godziny, by mięso się zamarynowało. Jeśli pieczesz rybę, zostaw więcej marynaty do podlania jej.
Do pozostałej ilości marynaty dodaj łyżkę miodu, wymieszaj. Dno naczynia żaroodpornego posmaruj masłem, wyłóż kawałki ryby. Podlej marynatą z cytryny, pomarańczy i miodu, a następnie połóż małe kawałki masła na wierzch. Piecz przez ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Pieczony karp będzie mniej kaloryczny, a posmak mułu nie będzie tak mocno wyczuwalny. Podawaj ze świeżym chlebem.
Do miseczek wysyp osobno mąkę i bułkę tartą, do kolejnej wbij jajko i roztrzep je. Kawałki karpia obtocz w mące, następnie w roztrzepanym jajku, a później w bułce tartej. Na patelni rozgrzej masło z dodatkiem oleju roślinnego. Karpia smaż na złoto z obu stron. Po usmażeniu połóż go na papierowym ręczniku, by wchłonął nadmiar tłuszczu. Podawaj z warzywami przygotowanymi jak do ryby po grecku i chlebem.
Uwaga! Smażonego karpia prawdopodobnie będziesz przygotowywać jakiś czas przed Wigilią. Ryba ta na zimno nie będzie smakowała tak dobrze – lepiej podać ją ciepłą. Ze względu na to, że karpie mają dużą zawartość tłuszczu, a na dodatek do smażenia zostało użyte masło, nie odsmażaj go ponownie – zbyt tłusty nie będzie tak smaczny. Podgrzany w mikrofalówce również straci na smaku – rozmięknie jego panierka. Możesz go podgrzać w piekarniku tuż przed podaniem – podpieczony przez kilka minut na pewno będzie smaczniejszy!
Zobacz również:
Jak upiec pstrąga w piekarniku? Podpowiadamy wam jak przyrządzić pysznego pstrąga
Szczupak - jak przyrządzić? Czym doprawić? Pomysły na szczupaka