Makaron z serem można przygotować na wiele różnych sposobów – począwszy od prostego zmieszania makaronu z wczorajszej zupy z białym serem i doprawienia cukrem, po zapieczenie go w piekarniku. Kluski leniwe z serem za to są potrawą, której odtworzenie wiąże się z bardziej zharmonizowanym planem działania. Sprawdźcie, jak zrobić te potrawy, którymi zajadaliśmy się jako dzieci!
Składniki (2 porcje):
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Biały ser pokrusz widelcem. Następnie makaron wyłóż na głęboki talerz. Posyp obficie serem białym, a następnie dopraw cukrem wanilinowym lub cynamonowym do smaku.
Podstawowy przepis na makaron z serem możesz wzbogacić o różne składniki. Rewelacyjnym dodatkiem będą sezonowe owoce – na przykład maliny, truskawki lub jagody. Doskonale smakował będzie też makaron ze śmietaną lub – w zdrowszej wersji – z gęstym jogurtem naturalnym. Niektórzy podają go także z zasmażaną bułką tartą.
Składniki (2 porcje):
Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Zeszklij ją na rozgrzanej patelni. Makaron wyłóż na głębokie talerzyki. Dodaj pokruszony ser biały, następnie podsmażoną cebulkę i dopraw solą do smaku.
Zamiast cebuli lub do niej możesz dodać także skwarki. Kawałek boczku pokrój wtedy w kostkę i wytop tłuszcz na patelni (nie używaj wtedy masła ani oleju!). Dodaj do makaronu z białym serem.
Niezależnie od tego, który przepis na makaron z serem wybierzesz, możesz przyrządzić go w wersji zapiekanej. Wymieszaj wtedy makaron z wybranymi składnikami (jeśli nie ma wśród nich tłuszczu, dodaj trochę masła do gorącego makaronu), a także z dwoma rozbitymi jajkami i połową szklanki śmietany lub jogurtu. Dobrze połącz wszystkie składniki. Taką mieszankę przełóż do naczynia żaroodpornego, na wierzchu wyłóż warstwę sera z dodatkami i zapiekaj przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.
Kluski leniwe są też znane czasem jako pierogi leniwe. Jak je przygotować?
Składniki:
Ziemniaki ugotuj do miękkości. Następnie przetrzyj je przez metalowe sitko lub przeciśnij przez praskę. Przełóż do miski, pokrusz do nich twaróg, dodaj obie mąki, wbij jajka i dopraw solą oraz cukrem. Następnie wszystkie składniki wymieszaj ręką i zagnieć ciasto. Zrób z nich długi wałek i krój ukośnie co 2-3 centymetry. W garnku zagotuj wodę i wrzucaj kluski z serem na wrzątek, gotuj tak długo, aż wypłyną.
Kluski z serem możesz podawać podobnie jak makaron – wedle uznania, na słodko lub na słono, z dodatkiem zasmażki, śmietany, masła, miodu, ale także cebulki lub boczku.
Wskazówka: Niektórzy nie używają ziemniaków do przyrządzenia klusków. Możesz wypróbować też taki przepis, wtedy zamiast ziemniaków dodaj 2 szklanki mąki. Gdyby ciasto było zbyt twarde, wlej trochę wody.
Zobacz również:
Jak zrobić makaron z brokułami? Pyszny przepis na makaron "na zielono"