Musaka – co to jest?
Musaka (albo moussaka) to tradycyjna potrawa pochodząca z Grecji. Przypomina trochę lazanię, lecz zamiast płatów makaronu występuje w niej bakłażan. Właśnie to warzywo jest podstawą przepisu. Jeśli na co dzień nie wykorzystujesz w kuchni bakłażana lub szukasz ciekawych przepisów na niego musaka grecka to doskonały pomysł, aby wykorzystać jego potencjał!
Musaka – przepis oryginalny
W oryginalnym przepisie na musakę znajdziemy szatkowane mięso jagnięce oraz tarty, twardy owczy ser. Jeśli jednak nie mamy dostępu do takich składników, można wykorzystać mielone mięso wołowe lub wołowo-wieprzowe, natomiast owczy ser zastąpić innym twardym serem – na przykład parmezanem, pecorino lub ostatecznie zwykłym tartym serem.
Przepis na musakę
Składniki:
- 2 spore bakłażany
- 400 g mielonego mięsa (jagnięcego, wołowego lub wołowo-wieprzowego)
- 3 średnie ziemniaki
- duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 300 g świeżych pomidorów
- twardy ser do starcia
- przyprawy: oregano, tymianek, rozmaryn, sól i pieprz (po około półtorej łyżeczki)
- oliwa do smażenia
Składniki na sos beszamelowy:
- 50 g masła
- 3 łyżki mąki
- 500 ml mleka
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól
Jak zrobić musakę? Krok po kroku:
- Bakłażany umyj i pokrój w plastry o grubości około 1 cm. Polej je wodą z sokiem z cytryny (aby nie sczerniały), posól i odłóż na pół godziny.
- W tym czasie przygotuj pozostałe składniki: ziemniaki obierz i pokrój w plasterki, odstaw je do miseczki z wodą, by pozbyć się nadmiaru skrobi. Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek wyciśnij w wyciskarce. Pomidory sparz, zdejmij z nich skórkę i również pokrój w kostkę.
- Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę i zeszklij. Następnie wyłóż mielone mięso, dodaj czosnek, dopraw rozmarynem, tymiankiem, oregano, solą i pieprzem, wymieszaj. Podsmaż, aż mięso lekko się zrumieni, dodaj posiekane pomidory i jeszcze raz wymieszaj. Jeśli pomidory są mało soczyste, możesz dolać trochę przecieru pomidorowego. Następnie patelnię zdejmij z ognia i odstaw na bok.
- Na drugiej patelni (najlepiej grillowej) rozgrzej odrobinę oliwy z oliwek i dokładnie rozprowadź ją po powierzchni. Połóż plastry bakłażana (wcześniej opłukane i osuszone) i obsmaż je krótko z każdej strony. Patelnia powinna być dobrze nagrzana, a oliwy naprawdę niewiele – zależy nam na krótkim smażeniu oraz tym, żeby bakłażany nie "wypiły" za dużo tłuszczu, a bardzo dobrze go chłoną. Pokrojone ziemniaki obsmaż w podobny sposób, jak bakłażana. Warzywa możesz też osuszyć z nadmiaru tłuszczu na kawałku papierowego ręcznika.
Przygotuj sos beszamelowy:
- Rozpuść masło w rondelku (na małym ogniu). Wsyp mąkę i mieszaj, aż składniki połączą się całkowicie.
- Cały czas mieszając, wolno dolej mleko.
- Gotuj sos przez 3-4 minuty, cały czas mieszając i uważając, by się nie przypalił.
- Dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem do smaku.
Przygotuj musakę:
- Na dnie naczynia żaroodpornego wyłóż warstwę ziemniaków, następnie połóż nadzienie mięsne, a na nim bakłażany.
- Wykładaj kolejne warstwy, tak, aby ostatnie były bakłażany.
- Z wierzchu polej musakę sosem beszamelowym.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na pół godziny. 10 minut przed zakończeniem pieczenia posyp zapiekankę startym serem. Musaka grecka gotowa!
Zobacz również:
Idealne dla kulinarnych architektów - wieżyczki z bakłażanów a'la moussaka