Perliczka - jak ją przyrządzić, by była idealna? Przepis i porady

Perliczka to mało znany ptak, który na naszych stołach ląduje dość rzadko. Prędzej znajdziemy go w menu wytwornych restauracji. Czy to w takim razie jedyna możliwość spróbowania dania z perliczki? Zdecydowanie nie! Sprawdź, jak przyrządzić perliczkę w domu!

Perliczka - jak ją przyrządzić?

Perliczka zrobiła się ostatnio bardziej popularna przez programy kulinarne. Jeśli oglądasz je i zastanawiasz się, czy dasz radę przyrządzić perliczkę w swoim domu, nie wahaj się! Choć wymaga to trochę czasu i cierpliwości, smak tego dania będzie doskonałą nagrodą.

W trakcie pieczenia perliczkę warto często polewać tłuszczem. Dzięki temu mięso będzie soczyste, a skórka chrupiąca. Do perliczki pasują nie tylko zioła, takie jak tymianek i rozmaryn, jak również cytrusy (pomarańcze, mandarynki i cytryny), żurawina, a także leśne grzyby.

Perliczka pieczona w rękawie lub w brytfannie

Składniki:

  • 1 perliczka (wypatroszona, o wadze ok. 1 kg)
  • kilka plastrów surowego boczku lub szynki parmeńskiej
  • 1 duże jabłko
  • garść suszonej żurawiny
  • łyżeczka sproszkowanego czosnku
  • łyżeczka tymianku
  • łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 4 łyżki soku z pomarańczy
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 200 ml półwytrawnego białego wina
  • sól i pieprz

Jak przyrządzić perliczkę?

Przygotuj mięso do pieczenia: Perliczkę opłucz wodą, a później osusz papierowym ręcznikiem. Zrób marynatę - wymieszaj oliwę z oliwek, sok z pomarańczy z rozmarynem, tymiankiem, czosnkiem, solą i pieprzem. Natrzyj nim mięso - zarówno z wierzchu, jak i wewnątrz i odstaw do zamarynowania. Marynować powinno się przez co najmniej 4 godziny, a najlepiej zostawić je na całą noc. Po tym czasie wyjmij ją z marynaty i obłóż plastrami suszonego boczku lub szynki parmeńskiej. Jabłko umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w cząstki. Jabłkiem i suszoną żurawiną nadziej perliczkę. Nadzianie perliczki jest wskazane, ponieważ jej mięso jest dość chude i podczas pieczenia może wyschnąć. Takie nadzienie doskonale wzbogaca smak perliczki!

Jak upiec perliczkę?

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Perliczkę włóż do brytfanny lub rękawa, wlej pozostałości marynaty oraz wino. Rękaw zamknij klipsem lub przykryj brytfannę pokrywką i piecz przez 40 minut. Następnie zdejmij pokrywkę lub rozetnij folię, zwiększ temperaturę do 200 stopni Celsjusza i piecz jeszcze przez 20 minut. Gdy mięso się upiecze, wyjmij ją z piekarnika i podziel (perliczka o wadze 1 kg wystarczy na 4 porcje). Podawaj gorącą.

Perliczka pieczona - jak ją podawać?

Perliczka pieczona to bardzo wykwintne danie. Należy ją więc podawać z równie wykwintnymi dodatkami! Na pewno pasować będą do niej różnego rodzaju puree - czy to klasyczne z ziemniaków, czy na przykład z kalafiora. By je przyrządzić, ugotuj kalafior tak, aby był miękki i przetrzyj go przez gęste, metalowe sitko lub zblenduj. Dodaj do niego dwie łyżeczki masła i sól, połącz dobrze wszystkie składniki.

Perliczka będzie też doskonała w towarzystwie pieczonych warzyw. W tym samym czasie, kiedy się piecze, przygotuj mieszankę warzyw - ziemniaki, paprykę, bakłażan. Skrop je oliwą, posyp rozmarynem i czosnkiem, a następnie włóż do piekarnika. Piecz przez około pół godziny i sprawdzaj co jakiś czas, czy nie trzeba ich zwilżyć oliwą.

W sezonie doskonałym dodatkiem do perliczki będą szparagi. Możesz podawać je ugotowane w wodzie bądź na parze i dobrze osuszone lub ugrillowane.

Zobacz wideo

Zobacz również:

Kurczak pieczony - przepis i pomysł na marynatę oraz podanie

Jak zrobić filet z kurczaka? Jak przyrządzić najpopularniejszy rodzaj mięsa? Podpowiadamy

Więcej o: