Pierogi z serem są daniem, które możesz zrobić na zapas, jeśli wiesz, że nie będziesz mieć czasu. Część z nim można łatwo zamrozić, odgrzewane na maśle na drugi dzień również są smaczne. Choć w sklepach bez problemu dostaniesz gotowe pierogi z serem na słodko, warto zrobić je samemu – smakowi domowych pierogów nie dorównają żadne gotowe dania!
Na początek warto wyjaśnić jedną kwestię. W naszych domach, ze względu na region pochodzenia i tradycję nazewnictwo niektórych dań może się różnić. Bardzo popularnym daniem są kluski leniwe, na które w niektórych domach mówi się "pierogi leniwe z serem". W niniejszym przepisie zajmiemy się przygotowaniem pierogów z serem, czyli z nadzieniem serowym, przygotowywanym w taki sposób, jak te z kapustą i grzybami czy mięsem.
Składniki na ciasto:
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiej przez sitko do miski. Dodaj szczyptę soli i trochę cukru. Następnie dodaj olej, a później powoli wlewaj ciepłą wodę. Jednocześnie wyrabiaj ciasto i sprawdzaj konsystencję – ciasto powinno być elastyczne, sprężyste i gładkie. Jeśli jest zbyt rzadkie, wsyp trochę mąki, jeżeli zbyt zbite – jeszcze trochę wody. Zagnieć je w kulę, a później rozwałkuj na blacie lub stolnicy i wykrawaj kółka foremką lub szklanką.
* opcjonalnie – jeśli nie lubisz bardzo słodkiego nadzienia, zrezygnuj z miodu lub dodaj go zamiast połowy opakowania cukru
Pierogi z serem - sposób przygotowania nadzienia:
Pierogi z serem na słodko możesz wzbogacić również o sezonowe owoce. Dodaj do nich świeże jagody, maliny, truskawki lub porzeczki. Jeśli wybierasz słodkie owoce, dodaj mniej cukru wanilinowego lub zrezygnuj z dodania miodu. Do nadzienia możesz także wsypać odrobinę cynamonu. Zarówno owoce, jak i cynamon, możesz wmieszać do nadzienia serowego lub podać z ugotowanymi już pierogami. Dobrym, tradycyjnym elementem podania tej potrawy będzie także duża łyżka kwaśnej śmietany.