Polędwica wieprzowa - jak przyrządzić?
Polędwica wieprzowa - jak zrobić, by nie przesuszyć?
Polędwica wieprzowa jest mięsem, z którego wyczarujesz zarówno pyszną pieczeń, jak i przygotujesz pyszne smażone kotleciki. Należy pamiętać, by dobrze ją zamarynować i nie przesuszyć jej - suche mięso będzie wiórowate i niesmaczne. Jak upiec polędwicę wieprzową? A jak usmażyć? Proponujemy dwa przepisy!
Polędwica wieprzowa – jak upiec?
Przygotuj składniki:
- polędwica wieprzowa
- olej roślinny
- 4 łyżki musztardy
- 3 łyżki miodu
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- sól i pieprz
Najpierw zamarynuj polędwicę - wymieszaj w miseczce musztardę, miód, wyciśnięte w wyciskarce ząbki czosnku, tymianek, sól i pieprz, a następnie natrzyj tą mieszanką mięso. Odstaw je na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc, by wszystkie smaki dobrze wniknęły w mięso.
Polędwica wieprzowa - jak długo piec?
Gdy polędwica się zamarynuje, na patelni rozgrzej olej i obsmaż mięso z każdej strony, by się lekko zrumieniło i zamknęło. Piekarnik rozgrzej do 180*C. Polędwicę połóż na folii aluminiowej i włóż do piekarnika. Piecz przez 15 minut. Następnie zawiń szczelnie polędwicę w folię aluminiową i piecz przez kolejnych 15 minut. Po upieczeniu pokrój w plastry i podawaj na gorąco do obiadu w towarzystwie ulubionej kaszy lub ziemniaków i zasmażanych buraków lub marchewki z groszkiem. Możesz też pozwolić polędwicy ostygnąć i kroić ją jako dodatek do kanapek lub podawać na zimno z żurawiną.
Jak usmażyć polędwicę wieprzową?
Przygotuj składniki:
- polędwica wieprzowa
- 400 g surowych grzybów (w sezonie skorzystaj ze świeżo zbieranych leśnych grzybów, poza sezonem możesz użyć pieczarek)
- cebula
- olej roślinny
- słodka papryka, tymianek
- dwa ząbki czosnku
- łyżeczka mąki
- łyżka jogurtu naturalnego
- sól i pieprz
Jak przyrządzi polędwicę wieprzową?
Polędwicę wieprzową pokrój w plasterki o grubości około 1 cm. Czosnek wyciśnij w wyciskarce, wymieszaj go z tymiankiem i słodką papryką. Natrzyj mięso taką mieszanką i odstaw je na 1 godzinę, aby się zamarynowało. Po tym czasie rozgrzej olej na patelni i smaż mięso z obu stron (około 3 minuty z każdej strony), by się dobrze zrumieniło. Następnie zdejmij je z patelni i odstaw. Dobrze, żeby było przykryte i nie straciło dużo ciepła.
Cebulę pokrój w piórka. Na patelnię po smażeniu mięsa dodaj olej i zeszklij na nim cebulę. Grzyby pokrój i dorzuć do cebuli, podlej odrobiną wody, dodaj sól, pieprz, tymianek i paprykę, a następnie duś pod przykryciem. Odlej trochę sosu do kubka i rozmieszaj z nim jogurt. Następnie dosyp łyżkę mąki i dobrze wymieszaj, by nie było grudek. Pamiętaj, żeby nie łączyć mąki z gorącym płynem, bo się ona sparzy i powstaną kluseczki zamiast gładkiego sosu. Zapraw sos mąką i jogurtem i dobrze rozmieszaj na patelni. Usmażone polędwiczki włóż na patelnię, podgrzej je z sosem. Podawaj gorące z tłuczonymi ziemniaczkami i kiszonym ogórkiem.
-
Szyba od piekarnika - nie do doczyszczenia? Błąd. Jeden trik ułatwi zadanie
-
Lagun nie taki straszny, jak go malują. Wystarczy mały skok w bok
-
W ząbku czosnku pojawiły się zielone kiełki. Czy można go zjeść? Zdania są podzielone
-
Obierasz kiwi? Okazuje się, że być może od lat robisz to całkiem niepotrzebnie
-
Opakowanie po lodach za kilka tysięcy złotych? Produkt reklamowany przez youtuberów hitem sprzedaży
- Sezon na pokrzywy trwa. A co z nich zrobić? Leśnicy z Lasów Państwowych podpowiadają: ciasto!
- Ser halloumi - jak smakuje majówka w klimacie greckiej kuchni?
- Grill na balkon: na jaki rodzaj urządzenia najlepiej się zdecydować?
- Grillowana cukinia- sprawdź lekkie propozycje na majówkę
- Grillowany bakłażan w domu i w ogrodzie. Jak go przygotować?