• Link został skopiowany

Polędwica wieprzowa - jak przyrządzić?

Polędwica wieprzowa to jedno z mięs, które najczęściej pojawia się w polskich domach na obiad. Można ją upiec lub usmażyć - bardzo łatwo przygotować z niej pyszne danie, ale też bardzo łatwo ją zepsuć. Sprawdź, jak przygotować dania z polędwicy wieprzowej!
Polędwica wieprzowa jest mięsem, z którego wyczarujesz zarówno pyszną pieczeń, jak i przygotujesz pyszne smażone kotleciki
Fot. Shutterstock

Polędwica wieprzowa - jak zrobić, by nie przesuszyć?

Polędwica wieprzowa jest mięsem, z którego wyczarujesz zarówno pyszną pieczeń, jak i przygotujesz pyszne smażone kotleciki. Należy pamiętać, by dobrze ją zamarynować i nie przesuszyć jej - suche mięso będzie wiórowate i niesmaczne. Jak upiec polędwicę wieprzową? A jak usmażyć? Proponujemy dwa przepisy!

Polędwica wieprzowa – jak upiec?

Przygotuj składniki:

  • polędwica wieprzowa
  • olej roślinny
  • 4 łyżki musztardy
  • 3 łyżki miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól i pieprz

Najpierw zamarynuj polędwicę - wymieszaj w miseczce musztardę, miód, wyciśnięte w wyciskarce ząbki czosnku, tymianek, sól i pieprz, a następnie natrzyj tą mieszanką mięso. Odstaw je na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc, by wszystkie smaki dobrze wniknęły w mięso.

Polędwica wieprzowa - jak długo piec?

Gdy polędwica się zamarynuje, na patelni rozgrzej olej i obsmaż mięso z każdej strony, by się lekko zrumieniło i zamknęło. Piekarnik rozgrzej do 180*C. Polędwicę połóż na folii aluminiowej i włóż do piekarnika. Piecz przez 15 minut. Następnie zawiń szczelnie polędwicę w folię aluminiową i piecz przez kolejnych 15 minut. Po upieczeniu pokrój w plastry i podawaj na gorąco do obiadu w towarzystwie ulubionej kaszy lub ziemniaków i zasmażanych buraków lub marchewki z groszkiem. Możesz też pozwolić polędwicy ostygnąć i kroić ją jako dodatek do kanapek lub podawać na zimno z żurawiną.

Jak usmażyć polędwicę wieprzową?

Przygotuj składniki:

  • polędwica wieprzowa
  • 400 g surowych grzybów (w sezonie skorzystaj ze świeżo zbieranych leśnych grzybów, poza sezonem możesz użyć pieczarek)
  • cebula
  • olej roślinny
  • słodka papryka, tymianek
  • dwa ząbki czosnku
  • łyżeczka mąki
  • łyżka jogurtu naturalnego
  • sól i pieprz

Jak przyrządzi polędwicę wieprzową?

Polędwicę wieprzową pokrój w plasterki o grubości około 1 cm. Czosnek wyciśnij w wyciskarce, wymieszaj go z tymiankiem i słodką papryką. Natrzyj mięso taką mieszanką i odstaw je na 1 godzinę, aby się zamarynowało. Po tym czasie rozgrzej olej na patelni i smaż mięso z obu stron (około 3 minuty z każdej strony), by się dobrze zrumieniło. Następnie zdejmij je z patelni i odstaw. Dobrze, żeby było przykryte i nie straciło dużo ciepła.

Cebulę pokrój w piórka. Na patelnię po smażeniu mięsa dodaj olej i zeszklij na nim cebulę. Grzyby pokrój i dorzuć do cebuli, podlej odrobiną wody, dodaj sól, pieprz, tymianek i paprykę, a następnie duś pod przykryciem. Odlej trochę sosu do kubka i rozmieszaj z nim jogurt. Następnie dosyp łyżkę mąki i dobrze wymieszaj, by nie było grudek. Pamiętaj, żeby nie łączyć mąki z gorącym płynem, bo się ona sparzy i powstaną kluseczki zamiast gładkiego sosu. Zapraw sos mąką i jogurtem i dobrze rozmieszaj na patelni. Usmażone polędwiczki włóż na patelnię, podgrzej je z sosem. Podawaj gorące z tłuczonymi ziemniaczkami i kiszonym ogórkiem.

Zobacz wideo
Więcej o: