Roladki z kurczaka można przygotować w wielu wariantach. Składniki nadzienia można komponować dowolnie, biorąc pod uwagę ulubione bądź sezonowe składniki. Do nadzienia nada się zarówno brokuł, papryka, marchewka, szpinak, ser, suszone pomidory, oliwki… Wielbiciele zrazów na pewno chętnie spróbują roladek z boczkiem, ogórkiem kiszonym i słupkiem marchewki. Osoby, które są na diecie, mogą przygotować pieczone roladki z kurczaka. Ci, którzy na kalorie nie zważają zachwycą się roladkami smażonymi w panierce na patelni. Sprawdź nasze pomysły na pieczone roladki z kurczaka oraz roladki z kurczaka w sosie!
Składniki:
Filety opłucz wodą, osusz, usuń błonki i pozostałe kostki. Rozbij je tłuczkiem do mięsa i podziel na kilka płatów, w które będziesz zawijać nadzienie. Czosnek wyciśnij w wyciskarce lub zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Rozbite filety z kurczaka natrzyj słodką papryką, czosnkiem, solą i pieprzem, odstaw do zamarynowania na minimum 2 godziny.
Mozzarellę i suszone pomidory pokrój w paski. Zamarynowane płaty kurczaka posmaruj z jednej strony masłem. Weź kilka listków umytego szpinaku, połóż na nim paseczki mozzarelli i suszonych pomidorów (podziel ilość tych składników na liczbę roladek, które przygotujesz) i zawiń. Takie zawiniątko połóż na płacie mięsa i zawiń. Roladki możesz dodatkowo owinąć boczkiem lub suszoną szynką. Aby się nie rozpadło, przebij je na wylot dwiema wykałaczkami lub "zapnij" wykałaczką mięso.
Roladki połóż na papierze do pieczenia lub brytfannie i piecz w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni Celsjusza przez około 30 minut. Podawaj gorące, z ryżem, kaszą lub ziemniakami. Do podania wykorzystaj sos, który powstał podczas pieczenia.
Składniki:
Z udek z kurczaka wyjmij wszystkie kości i zdejmij skórę. Rozłóż je na desce, przykryj folią spożywczą i delikatnie rozbij. Następnie natrzyj w taki sam sposób, jak w poprzednim przepisie i odstaw. Paprykę, boczek i żółty ser pokrój w paski. Połóż na każdym płacie mięsa słupek papryki, sera i boczku. Zawiń i zapnij mięso wykałaczką. Na głębokiej patelni rozgrzej olej. Obsmaż każdą roladkę po obu stronach i odłóż.
Pieczarki pokrój w plasterki, a cebulę w kostkę. Jeśli potrzeba, dolej więcej oleju na patelnię i zeszklij cebulę. Następnie wrzuć pieczarki, dopraw przyprawami i duś pod przykrywką przez około 10 minut. W kubku rozmieszaj wodę z mąką. Dolewaj powoli do pieczarek, dobrze połącz wszystkie składniki. Gdy będą wymieszane, wyłóż podsmażone roladki z udek kurczaka i przykryj przykrywką. Duś przez 15-20 minut na niewielkim ogniu.
Roladki z udek kurczaka w sosie podawaj z ryżem, kaszą lub tłuczonymi ziemniaczkami i surówką.
Zobacz również: