Roladki z kurczaka - doskonałe na rodzinny obiad. Dwa proste przepisy

Roladki z kurczaka to świetny pomysł na obiad, jeśli masz dosyć tradycyjnych kotletów z fileta z piersi. Można je przygotować w wersji fit, a schowane w roladkach warzywa nie tylko dobrze wpłyną na zdrowie, ale także będą świetnie smakowały! Podsuwamy dwa pomysły na roladki - z udek kurczaka i z piersi.

Roladki z kurczaka można przygotować w wielu wariantach. Składniki nadzienia można komponować dowolnie, biorąc pod uwagę ulubione bądź sezonowe składniki. Do nadzienia nada się zarówno brokuł, papryka, marchewka, szpinak, ser, suszone pomidory, oliwki… Wielbiciele zrazów na pewno chętnie spróbują roladek z boczkiem, ogórkiem kiszonym i słupkiem marchewki. Osoby, które są na diecie, mogą przygotować pieczone roladki z kurczaka. Ci, którzy na kalorie nie zważają zachwycą się roladkami smażonymi w panierce na patelni. Sprawdź nasze pomysły na pieczone roladki z kurczaka oraz roladki z kurczaka w sosie!

Pieczone roladki z kurczaka

Składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 200 g mozzarelli
  • kilka suszonych pomidorów
  • garść szpinaku baby
  • dwie łyżki masła
  • papryka słodka
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • opcjonalnie - paski boczku lub suszonej szynki do owinięcia roladek

Jak zrobić roladki z kurczaka?

Filety opłucz wodą, osusz, usuń błonki i pozostałe kostki. Rozbij je tłuczkiem do mięsa i podziel na kilka płatów, w które będziesz zawijać nadzienie. Czosnek wyciśnij w wyciskarce lub zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Rozbite filety z kurczaka natrzyj słodką papryką, czosnkiem, solą i pieprzem, odstaw do zamarynowania na minimum 2 godziny.

Jak zawijać roladki z kurczaka?

Mozzarellę i suszone pomidory pokrój w paski. Zamarynowane płaty kurczaka posmaruj z jednej strony masłem. Weź kilka listków umytego szpinaku, połóż na nim paseczki mozzarelli i suszonych pomidorów (podziel ilość tych składników na liczbę roladek, które przygotujesz) i zawiń. Takie zawiniątko połóż na płacie mięsa i zawiń. Roladki możesz dodatkowo owinąć boczkiem lub suszoną szynką. Aby się nie rozpadło, przebij je na wylot dwiema wykałaczkami lub "zapnij" wykałaczką mięso.

Roladki połóż na papierze do pieczenia lub brytfannie i piecz w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni Celsjusza przez około 30 minut. Podawaj gorące, z ryżem, kaszą lub ziemniakami. Do podania wykorzystaj sos, który powstał podczas pieczenia.

Roladki z udek kurczaka w sosie

Składniki:

  • 2 udka z kurczaka
  • papryka
  • 100 g boczku w kawałku
  • 100 g sera żółtego w kawałku
  • kilka pieczarek
  • szklanka wody
  • łyżka mąki
  • cebula
  • tymianek suszony
  • słodka papryka
  • olej roślinny
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Z udek z kurczaka wyjmij wszystkie kości i zdejmij skórę. Rozłóż je na desce, przykryj folią spożywczą i delikatnie rozbij. Następnie natrzyj w taki sam sposób, jak w poprzednim przepisie i odstaw. Paprykę, boczek i żółty ser pokrój w paski. Połóż na każdym płacie mięsa słupek papryki, sera i boczku. Zawiń i zapnij mięso wykałaczką. Na głębokiej patelni rozgrzej olej. Obsmaż każdą roladkę po obu stronach i odłóż.

Pieczarki pokrój w plasterki, a cebulę w kostkę. Jeśli potrzeba, dolej więcej oleju na patelnię i zeszklij cebulę. Następnie wrzuć pieczarki, dopraw przyprawami i duś pod przykrywką przez około 10 minut. W kubku rozmieszaj wodę z mąką. Dolewaj powoli do pieczarek, dobrze połącz wszystkie składniki. Gdy będą wymieszane, wyłóż podsmażone roladki z udek kurczaka i przykryj przykrywką. Duś przez 15-20 minut na niewielkim ogniu.

Roladki z udek kurczaka w sosie podawaj z ryżem, kaszą lub tłuczonymi ziemniaczkami i surówką.

Zobacz wideo

Zobacz również:

Sombrera z głów przed roladkami z awokado i kurczakiem

Roladki drobiowe z pieczarkami

Więcej o:
Copyright © Agora SA