Sałatka z awokado to sałatka, do której można wykorzystać bardzo wiele różnych składników. Awokado ma delikatny, choć charakterystyczny smak, którego nie należy tłumić zbyt dużą liczbą wyrazistych składników. Sprawdzi się z różnego rodzaju serami – np. fetą, mozzarellą, halloumi lub tofu. Będzie doskonale smakować z warzywami – pomidorami świeżymi i suszonymi, ogórkiem, rzodkiewką, cebulą. Na pewno będzie pyszna z owocami – zarówno z mango w wersji bardziej orientalnej, jak i z gruszką, cytrusami lub arbuzem. Jeden przepis na sałatkę z awokado nie istnieje – warto komponować różne składniki, by znaleźć ulubione połączenie. Zobacz nasze pomysły na sałatkę z awokado.
Awokado – sałatka z fetą i arbuzem
Składniki:
Awokado wydrąż i miąższ pokrój w kostkę. Odetnij zieloną skórkę arbuza i oczyść go z pestek. Ser feta pokrusz. Składniki wymieszaj i skrop octem balsamicznym do smaku. Będzie doskonale smakować z chrupiącą bagietką lub solo jako przekąska na letnie dni.
Składniki:
Wydrąż awokado, a jego miąższ pokrój w sporą kostkę. Pomidora pokrój w ósemki, oliwki poprzekrawaj na połowy. Wymieszaj w miseczce, a następnie wyłóż na położone na talerzu liście szpinaku. Polej olejem lnianym i oprósz solą himalajską. Podawaj jako dodatek do obiadu – na przykład do wegańskich kotletów, pieczonego łososia lub faszerowanych warzyw.
Składniki:
Serek halloumi ugrilluj na grillu lub specjalnej patelni. Awokado wydrąż i miąższ pokrój w kostkę. Suszone pomidory pokrój na drobniejsze części. Wymieszaj wszystkie składniki z grzankami chlebowymi (jeśli ich nie masz, zapiecz w tosterze lub w piekarniku dwie kromki czerstwego chleba i pokrój w kostkę). Następnie dodaj kilka listków świeżej bazylii lub oprósz sałatkę suszoną. Skrop oliwą z oliwek (możesz użyć także smakowej).
Składniki:
Awokado i mango obierz ze skórki, pokrój je w kostkę. Z owocu granatu wybierz kuleczki. Awokado, mango i granat wymieszaj z ciecierzycą, posyp czarnuszką i oprósz solą himalajską. Podawaj jako dodatek do pity.
Zamiast ciecierzycy możesz użyć hummus – połóż wtedy pozostałe składniki na warstwie hummusu (nie mieszaj ich). Nabieraj kawałkiem pity całą sałatkę.
Awokado obierz ze skórki i wydrąż. Pokrój w kostkę, podobnie pokrój pomidora. Cebulę skrój w drobne piórka. Tuńczyka wygarnij z puszki i rozdrobnij. Wymieszaj z pozostałymi składnikami. Dopraw solą i pieprzem do smaku.