Schab ze śliwką - jak zrobić? Pyszne danie główne lub wędlina na świąteczny stół

Schab ze śliwką gości często na polskich stołach - zazwyczaj pojawia się na Boże Narodzenie lub na rodzinnych i towarzyskich imprezach. Dobrze przygotowany, soczysty schab ze śliwką to prawdziwy rarytas. Sprawdź, jak go przygotować!

Schab ze śliwką - najlepsze domowe mięso

Schab ze śliwkami to jedno z najpopularniejszych pieczonych mięs. Kruche i soczyste mięso przełamane słodkim smakiem aromatycznej śliwki to potrawa, którą powinien umieć przygotować każdy kucharz! Warto nauczyć się tego przepisu także po to, by zamiast kupowanych wędlin, móc przygotować pyszne kanapki z własnoręcznie przygotowanym mięsem – a to gwarancja zarówno dobrego smaku, jak i świadomość procesu jego przyrządzania!

Jak zrobić soczysty schab ze śliwką? Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości
  • 250 g suszonych śliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka majeranku
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • sól i pieprz
  • olej roślinny lub oliwa
  • opcjonalnie: ciemne piwo

Schab ze śliwką – jak zrobić? Krok po kroku

  1. Mięso opłucz wodą i osusz ręcznikiem papierowym.
  2. W moździerzu roztłucz ziele angielskie, pokrusz liść laurowy, wymieszaj z majerankiem, solą i pieprzem. Dodaj czosnek wyciśnięty w wyciskarce.
  3. Składniki połącz i dobrze natrzyj nimi mięso. Odstaw na co najmniej godzinę, by mięso dobrze przeszło smakiem przypraw.
  4. Na tym etapie wiele osób zadaje sobie pytanie: jak włożyć śliwki do schabu? Odpowiedź jest prosta! Potrzebujesz do tego długiego noża o cienkim ostrzu.
  5. Ostrożnie wbij go w środek mięsa i poprowadź, by powstał kanał aż do końca. Następnie wyjmij go i przytrzymaj w pionie.
  6. Za pomocą trzonka drewnianej łyżki wpychaj do niego kolejno suszone śliwki. Jeśli jej trzonek jest zbyt krótki, obróć schab i wpychaj je od drugiej strony.

Jak upiec schab ze śliwką w piekarniku?

  1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Przygotuj mięso do pieczenia.
  2. Najpierw rozgrzej olej lub oliwę na patelni i obsmaż krótko mięso z każdej strony. Następnie włóż mięso do rękawa i zamknij klipsem. Możesz wcześniej wlać do niego około 200 ml ciemnego piwa.
  3. Włóż mięso w rękawie do piekarnika i piecz przez 90 minut. Jeśli pieczesz większy kawałek mięsa, pamiętaj, że na każdy jego kilogram, powinno przypaść 90 minut pieczenia. Jeśli chcesz, by skórka była bardziej chrupiąca, na ostatnie 15 minut pieczenia podkręć temperaturę do 220 stopni Celsjusza i rozetnij rękaw.

Schab ze śliwkami możesz także upiec w brytfannie. Wtedy, jeśli korzystasz z piwa, podlewaj mięso nim co jakiś czas oraz obracaj, by upiekło się równomiernie.

Schab ze śliwką smakuje wybornie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jeśli podajesz go w wersji obiadowej na ciepło, koniecznie zbierz sos, który powstał w kształcie pieczenia. Schab pokrój na plasterki o szerokości około 1,5 cm. Serwuj z puree ziemniaczanym polanym sosem pieczeniowym i zasmażanymi buraczkami lub surówką z kapusty pekińskiej.

Jeśli podajesz schab ze śliwkami na zimno, pokrój go w plastry i rozłóż na półmisku. Niektórzy zalewają go galaretą – jeśli chcesz to zrobić, przygotuj ją na bazie bulionu warzywnego. Schab ze śliwką będzie elegancką przekąską na świąteczny stół. Na co dzień będzie wyśmienicie smakował na kanapkach.

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.