Surówka z białej kapusty - przepis i propozycja podania. W sam raz do obiadu

Surówka z białej kapusty to dodatek do dań, który często spotykamy w barach z kuchnią azjatycką. Doskonale komponuje się z kurczakiem i ryżem, ale będzie smakowała w towarzystwie wielu innych potraw. Sprawdź, jak można zrobić surówkę z białej kapusty i wybierz swój ulubiony sposób!

Surówka z białej kapusty - łatwa do przygotowania i zdrowa

Surówka z białej kapusty to świetny sposób na uzupełnienie wielu dań obiadowych. Świeża, chrupiąca i świetnie wyważona w smaku sprawi, że obiad będzie jeszcze pyszniejszy. Surówka z kapusty białej jest także pełna witamin – warto więc po nią sięgać nie tylko przez walory smakowe, ale także zdrowotne!

Surówka z białej kapusty "jak u Chińczyka"

Surówka z kapusty białej często jest spotykana w barach z kuchnią azjatycką, tak zwanych barach "u Chińczyka". Jeśli kiedyś zastanawiało cię, czy podobną surówkę zdołasz odtworzyć w domu, odpowiadamy: bez problemu! Jej przygotowanie nie jest trudne!

Składniki:

  • 400 g białej kapusty
  • spora marchewka
  • mała cebula
  • 1/4 szklanki wody
  • 1/4 szklanki octu
  • łyżeczka sosu sojowego
  • 1/4 szklanki oleju roślinnego
  • dwie łyżki cukru
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Kapustę obierz z nadgniłych liści i wytnij głąb – tę twardą część ze środka. Pozostałe zdrowe i jędrne liście poszatkuj w drobne paski. Cebulę pokrój w piórka (dość drobno). Marchewkę obierz lub oskrob i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Warzywa wsyp do dużej miski i wymieszaj.

Do małego rondelka wlej wodę, ocet, olej, dopraw sosem sojowym, cukrem i solą. Składniki dokładnie rozmieszaj i zagotuj. Gotuj do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie polej nim składniki sałatki i dokładnie wymieszaj. Surówkę odstaw w chłodne miejsce, podawaj po około 1-2 godzinach, gdy smaki dobrze się przegryzą.

Surówka z białej kapusty z marchewką

Składniki:

  • 1/2 główki białej kapusty
  • spore jabłko
  • mała cebula
  • 2 spore marchewki
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka octu
  • sól

Sposób przygotowania:

Obierz kapustę z zepsutych liści, ze środka wytnij głąb. Dobre liście poszatkuj. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Marchewkę i jabłko zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki wymieszaj, posyp solą i zostaw na 10 minut. Następnie odlej nadmiar wody. W szklance rozmieszaj olej, ocet i cukier, następnie wymieszaj. Odstaw na godzinę w chłodne miejsce i podawaj, gdy smaki się przegryzą.

Surówka z białej kapusty z koperkiem

  • 1/2 główki białej kapusty
  • cebula
  • jabłko
  • pęczek świeżego koperku lub zamrożony koperek
  • łyżka cukru
  • szczypta soli
  • dwie łyżki soku z cytryny
  • mały kubek jogurtu naturalnego

Sposób przygotowania:

Kapustę obierz z nadgniłych liści, ze środka wytnij głąb. Liście drobno poszatkuj. Cebulę pokrój w drobne piórka. Jabłko obierz ze skóry i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki przełóż do dużej miski, dopraw solą i cukrem, a potem dobrze wymieszaj. Odstaw na 10 minut, odlej nadmiar soków po tym czasie.

Do miseczki przelej jogurt, dodaj sok z cytryny. Koperek drobno posiekaj i wsyp do miseczki. Tak przygotowanym sosem zalej surówkę i dobrze wymieszaj. Podawaj schłodzoną.

Do czego surówka z białej kapusty?

Surówka z białej kapusty będzie doskonałym dodatkiem do większości dań obiadowych. Możesz ją podawać zarówno do tradycyjnych dań z ziemniakami, jak i do dań z kuchni azjatyckiej z ryżem. Lepiej będzie jednak pasowała do potraw mięsnych niż rybnych – ryby lubią towarzystwo kwaśnej kapusty.

Zobacz wideo
Więcej o: