Surówka z białej kapusty to świetny sposób na uzupełnienie wielu dań obiadowych. Świeża, chrupiąca i świetnie wyważona w smaku sprawi, że obiad będzie jeszcze pyszniejszy. Surówka z kapusty białej jest także pełna witamin – warto więc po nią sięgać nie tylko przez walory smakowe, ale także zdrowotne!
Surówka z kapusty białej często jest spotykana w barach z kuchnią azjatycką, tak zwanych barach "u Chińczyka". Jeśli kiedyś zastanawiało cię, czy podobną surówkę zdołasz odtworzyć w domu, odpowiadamy: bez problemu! Jej przygotowanie nie jest trudne!
Kapustę obierz z nadgniłych liści i wytnij głąb – tę twardą część ze środka. Pozostałe zdrowe i jędrne liście poszatkuj w drobne paski. Cebulę pokrój w piórka (dość drobno). Marchewkę obierz lub oskrob i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Warzywa wsyp do dużej miski i wymieszaj.
Do małego rondelka wlej wodę, ocet, olej, dopraw sosem sojowym, cukrem i solą. Składniki dokładnie rozmieszaj i zagotuj. Gotuj do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie polej nim składniki sałatki i dokładnie wymieszaj. Surówkę odstaw w chłodne miejsce, podawaj po około 1-2 godzinach, gdy smaki dobrze się przegryzą.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Obierz kapustę z zepsutych liści, ze środka wytnij głąb. Dobre liście poszatkuj. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Marchewkę i jabłko zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki wymieszaj, posyp solą i zostaw na 10 minut. Następnie odlej nadmiar wody. W szklance rozmieszaj olej, ocet i cukier, następnie wymieszaj. Odstaw na godzinę w chłodne miejsce i podawaj, gdy smaki się przegryzą.
Sposób przygotowania:
Kapustę obierz z nadgniłych liści, ze środka wytnij głąb. Liście drobno poszatkuj. Cebulę pokrój w drobne piórka. Jabłko obierz ze skóry i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki przełóż do dużej miski, dopraw solą i cukrem, a potem dobrze wymieszaj. Odstaw na 10 minut, odlej nadmiar soków po tym czasie.
Do miseczki przelej jogurt, dodaj sok z cytryny. Koperek drobno posiekaj i wsyp do miseczki. Tak przygotowanym sosem zalej surówkę i dobrze wymieszaj. Podawaj schłodzoną.
Surówka z białej kapusty będzie doskonałym dodatkiem do większości dań obiadowych. Możesz ją podawać zarówno do tradycyjnych dań z ziemniakami, jak i do dań z kuchni azjatyckiej z ryżem. Lepiej będzie jednak pasowała do potraw mięsnych niż rybnych – ryby lubią towarzystwo kwaśnej kapusty.