Szczupak - jak przyrządzić? Czym doprawić? Pomysły na szczupaka | Jak ugotować? Haps.pl
Szczupak - jak przyrządzić? Czym doprawić? Pomysły na szczupaka
REKLAMA
aleko
Szczupak to jedna z najbardziej pożądanych ryb przez wszystkich wędkarzy. Z tego dużego drapieżnika można przygotować pyszne potrawy. Tym razem proponujemy szczupaka smażonego, pieczonego oraz faszerowanego.
Fot. Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Szczupak - nie tak łatwo go złowić!
Szczupak to prawdziwy król jezior – złowienie tego drapieżnika to dla wędkarza prawdziwy powód do dumy! Przyrządzenie tej ryby to również ciekawe wyzwanie i równie wielka duma dla tego, kto go przygotuje. Jak przyrządzić szczupaka? Sprawdź nasze pomysły!
REKLAMA
Szczupak najpierw powinien zostać sprawiony. Należy obciąć mu płetwy i ogon, dokładnie umyć i wypatroszyć. Do pieczenia najlepiej wykorzystać całą rybę, do smażenia – użyć wykrojonych lub kupionych osobno filetów. Do faszerowania należy użyć filetów, a na resztkach ugotować wywar.
Szczupak – jak przyrządzić?
Szczupak smażony - składniki:
ok. 500 g filetów ze szczupaka (filety lub dzwonka)
dwa ząbki czosnku
świeży lub suszony tymianek
3 łyżki klarowanego masła
olej roślinny do smażenia
sok z połówki cytryny
mąka pszenna
bułka tarta
jajko
Jak usmażyć szczupaka? Krok po kroku
Ząbki czosnku rozgnieć i wyciśnij w wyciskarce. Mieszanką rozdrobnionego czosnku, soku z cytryny, soli i tymianku natrzyj każdy z kawałków szczupaka. Zostaw je na 10 minut.
Następnie każdy z kawałków obtocz w mące, potem w roztrzepanym jajku, a na koniec w bułce tartej.
Na patelni dobrze rozgrzej klarowane masło z dodatkiem oleju roślinnego. Jeśli masz świeży tymianek, możesz położyć jego gałązki na roztopionym maśle.
Kawałki ryby smaż z obu stron przez ok. 5-7 minut na niewielkim ogniu. Podawaj z ryżem lub ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty.
Szczupak pieczony - składniki:
1,5-2-kilogramowy szczupak
4 ząbki czosnku
rozmaryn suszony lub świeży
dwie łyżki miękkiego masła
sok z cytryny
natka pietruszki
dwie łyżeczki czosnku niedźwiedziego
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Rozgnieć ząbki czosnku i wyciśnij w wyciskarce. Wymieszaj czosnek, sól, pieprz i sok z cytryny, a następnie natrzyj nim szczupaka z wierzchu.
Masło wymieszaj z czosnkiem niedźwiedzim, szczyptą soli, posiekaną natką pietruszki, pieprzem i rozmarynem (dodaj pozostałości marynaty, jeśli zostały).
Taką mieszankę włóż do wnętrza szczupaka. Następnie zawiń go w folię aluminiową tak, aby można ją było rozchylić od góry.
Włóż rybę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz go przez 20 minut w folii. Następnie rozchyl ją i piecz jeszcze przez 10-15 minut. Podawaj gorącego z pieczonymi ziemniaczkami.
Szczupak faszerowany - składniki:
1,5-2 kg szczupaka
czerstwa bułka + mleko do namoczenia
4 jajka
kostka masła
żelatyna (na 1 l wody)
2 cebule
marchewka
por
seler
pietruszka
liść laurowy, ziele angielskie
pieprz cytrynowy, sól
Sposób przygotowania:
Spraw szczupaka i wytnij z niego filety.
Głowę i kręgosłup włóż do dużego garnka, dodaj marchew, selera, pora, pietruszkę i opaloną cebulę. Dopraw solą, pieprzem, wrzuć liść laurowy i ziele angielskie. Zacznij gotować wywar w dużym garnku.
Mięso przemiel przez maszynkę do mięsa 2-3 razy, aby było dobrze rozdrobnione. Bułkę namocz w mleku i dodaj ją do zmielonego mięsa.
Dwa jajka ugotuj, wyjmij z nich żółtka, pokrusz i również dodaj do mięsa. Pozostałe dwa jajka wbij do masy. Dopraw solą i pierzem.
Masę dokładnie wymieszaj i rozłóż na płacie gazy, uformuj wałek, który zmieści się do dużego garnka.
Zwiąż dobrze gazę i włóż rybę do wywaru. Gotuj przez około 40 minut na niewielkim ogniu. Następnie wyjmij rybny wałek i przestudź.
W tym czasie oczyść wywar z szumowin, wyjmij ości, łeb i warzywa. Dodaj do niego żelatynę i zrób galaretę.
Przestudzone mięso ze szczupaka pokrój w plastry, wyłóż na półmisku i zalej żelatyną. Przyozdób plasterkami cytryny i zostaw w chłodnym miejscu do stężenia.