Szczupak - jak przyrządzić? Czym doprawić? Pomysły na szczupaka
Szczupak to jedna z najbardziej pożądanych ryb przez wszystkich wędkarzy. Z tego dużego drapieżnika można przygotować pyszne potrawy. Tym razem proponujemy szczupaka smażonego, pieczonego oraz faszerowanego.
Szczupak - nie tak łatwo go złowić!
Szczupak to prawdziwy król jezior – złowienie tego drapieżnika to dla wędkarza prawdziwy powód do dumy! Przyrządzenie tej ryby to również ciekawe wyzwanie i równie wielka duma dla tego, kto go przygotuje. Jak przyrządzić szczupaka? Sprawdź nasze pomysły!
Szczupak najpierw powinien zostać sprawiony. Należy obciąć mu płetwy i ogon, dokładnie umyć i wypatroszyć. Do pieczenia najlepiej wykorzystać całą rybę, do smażenia – użyć wykrojonych lub kupionych osobno filetów. Do faszerowania należy użyć filetów, a na resztkach ugotować wywar.
Szczupak – jak przyrządzić?
Szczupak smażony - składniki:
- ok. 500 g filetów ze szczupaka (filety lub dzwonka)
- dwa ząbki czosnku
- świeży lub suszony tymianek
- 3 łyżki klarowanego masła
- olej roślinny do smażenia
- sok z połówki cytryny
- mąka pszenna
- bułka tarta
- jajko
Jak usmażyć szczupaka? Krok po kroku
- Ząbki czosnku rozgnieć i wyciśnij w wyciskarce. Mieszanką rozdrobnionego czosnku, soku z cytryny, soli i tymianku natrzyj każdy z kawałków szczupaka. Zostaw je na 10 minut.
- Następnie każdy z kawałków obtocz w mące, potem w roztrzepanym jajku, a na koniec w bułce tartej.
- Na patelni dobrze rozgrzej klarowane masło z dodatkiem oleju roślinnego. Jeśli masz świeży tymianek, możesz położyć jego gałązki na roztopionym maśle.
- Kawałki ryby smaż z obu stron przez ok. 5-7 minut na niewielkim ogniu. Podawaj z ryżem lub ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty.
Szczupak pieczony - składniki:
- 1,5-2-kilogramowy szczupak
- 4 ząbki czosnku
- rozmaryn suszony lub świeży
- dwie łyżki miękkiego masła
- sok z cytryny
- natka pietruszki
- dwie łyżeczki czosnku niedźwiedziego
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Rozgnieć ząbki czosnku i wyciśnij w wyciskarce. Wymieszaj czosnek, sól, pieprz i sok z cytryny, a następnie natrzyj nim szczupaka z wierzchu.
- Masło wymieszaj z czosnkiem niedźwiedzim, szczyptą soli, posiekaną natką pietruszki, pieprzem i rozmarynem (dodaj pozostałości marynaty, jeśli zostały).
- Taką mieszankę włóż do wnętrza szczupaka. Następnie zawiń go w folię aluminiową tak, aby można ją było rozchylić od góry.
- Włóż rybę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz go przez 20 minut w folii. Następnie rozchyl ją i piecz jeszcze przez 10-15 minut. Podawaj gorącego z pieczonymi ziemniaczkami.
Szczupak faszerowany - składniki:
- 1,5-2 kg szczupaka
- czerstwa bułka + mleko do namoczenia
- 4 jajka
- kostka masła
- żelatyna (na 1 l wody)
- 2 cebule
- marchewka
- por
- seler
- pietruszka
- liść laurowy, ziele angielskie
- pieprz cytrynowy, sól
Sposób przygotowania:
- Spraw szczupaka i wytnij z niego filety.
- Głowę i kręgosłup włóż do dużego garnka, dodaj marchew, selera, pora, pietruszkę i opaloną cebulę. Dopraw solą, pieprzem, wrzuć liść laurowy i ziele angielskie. Zacznij gotować wywar w dużym garnku.
- Mięso przemiel przez maszynkę do mięsa 2-3 razy, aby było dobrze rozdrobnione. Bułkę namocz w mleku i dodaj ją do zmielonego mięsa.
- Dwa jajka ugotuj, wyjmij z nich żółtka, pokrusz i również dodaj do mięsa. Pozostałe dwa jajka wbij do masy. Dopraw solą i pierzem.
- Masę dokładnie wymieszaj i rozłóż na płacie gazy, uformuj wałek, który zmieści się do dużego garnka.
- Zwiąż dobrze gazę i włóż rybę do wywaru. Gotuj przez około 40 minut na niewielkim ogniu. Następnie wyjmij rybny wałek i przestudź.
- W tym czasie oczyść wywar z szumowin, wyjmij ości, łeb i warzywa. Dodaj do niego żelatynę i zrób galaretę.
- Przestudzone mięso ze szczupaka pokrój w plastry, wyłóż na półmisku i zalej żelatyną. Przyozdób plasterkami cytryny i zostaw w chłodnym miejscu do stężenia.
POPULARNE
NAJNOWSZE
-
Toruńska knajpa nie obsługuje policjantów. Komentujący podzieleni. Właściciele: Plakat nie zniknie, zdania nie zmienimy
-
Sposób Makłowicza na wykorzystanie czerstwego chleba? Zapomnijcie o bułce tartej
-
Naleśniki i racuchy budyniowe to hit. Tym razem na budyniach zróbcie murzynka
-
Zabrakło mascarpone do deseru? Zrobienie go w domu jest banalnie proste
-
Spleśniały sernik i surowy kurczak, które dobrze smakują? Szef kuchni tworzy niezwykle... nieapetyczne desery
- Kampania promocyjna serków homogenizowanych OSM Piątnica
- Pizza z ananasem to profanacja? Jamie Oliver do swojej dodał winogrona. Fani w szoku
- Rusza wiosenny konkurs Salatino. Część nagród zaprojektowali fani marki
- Pierogi robi się nie tylko w Polsce. Jak wyglądają te z innych krajów? Sprawdź, czy znasz wszystkie
- Myjesz jajka przed włożeniem do lodówki? Mogą się szybciej zepsuć