Żeberka pieczone - jak je przyrządzić i jak podawać? | Jak ugotować? Haps.pl
Żeberka pieczone - jak je przyrządzić i jak podawać?
REKLAMA
aleko
Żeberka pieczone najlepiej smakują jedzone rękami. Wreszcie "legalne" jedzenie bez sztućców to prawdziwa frajda - zwłaszcza dla dzieci. Jeśli żeberka są jeszcze świetnie przyrządzone - mamy prawdziwą ucztę i mnóstwo radości. Sprawdź, jak przyrządzić przepyszne pieczone żeberka!
Fot. Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Żeberka pieczone - jak to zrobić?
Pieczone żeberka można przyrządzić zarówno w piekarniku, jak i na grillu. I w jednej, i w drugiej wersji będą smakowały wybornie - jeśli tylko będziemy pamiętać o właściwym czasie pieczenia i przygotujemy odpowiednią marynatę. Zobacz nasze pomysły na żeberka pieczone na dwa różne sposoby!
REKLAMA
Żeberka pieczone w piekarniku w piwie - składniki:
1,5 kg żeberek wieprzowych
woda
kilka ziaren ziela angielskiego
2 listki laurowe
1/4 szklanki płynnego miodu
1/2 szklanki ciemnego piwa
łyżka musztardy
tymianek
sól i pieprz
Jak piec żeberka? Krok po kroku
Przygotowanie żeberek do pieczenia zacznij dzień wcześniej lub co najmniej 3-4 godziny przed pieczeniem.
Żeberka umyj pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój je na kawałki w taki sposób, aby w każdym z nich znajdowała się co najmniej jedna kostka.
Do garnka wlej wodę, wrzuć ziarnka ziela angielskiego, liście laurowe, łyżeczkę soli. W tej wodzie gotuj żeberka przez około 40 minut. Możesz także ugotować bulion z warzywami i wykorzystać go później do przygotowania zupy!
Kiedy żeberka się gotują, przygotuj marynatę: wymieszaj piwo, miód, tymianek, musztardę, sól i pieprz.
Gdy żeberka się ugotują, wyłóż je na talerzyk i zalej marynatą. Rozprowadź ją dokładnie po każdym kawałku mięsa. Odstaw w chłodne miejsce na noc lub co najmniej 3-4 godziny.
Ile piec żeberka?
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Żeberka przełóż do naczynia żaroodpornego, marynatę zachowaj. Włóż je do piekarnika i piecz przez 1 godzinę. W trakcie pieczenia obracaj je i polewaj zachowaną marynatą.
Żeberka pieczone na grillu na ostro
1,5 kg żeberek
woda
3 ząbki czosnku
kilka ziaren ziela angielskiego
2 listki laurowe
pół szklanki keczupu
dwie łyżki miodu
3 łyżki słodkiej papryki
łyżeczka chilli
szczypta pieprzu cayenne
sól
Jak piec żeberka na grillu?
Żeberka opłucz w wodzie i osusz papierowym ręcznikiem. Podziel je tak, aby w każdym kawałku znajdowała się co najmniej jedna kostka.
Podobnie jak w wypadku żeberek pieczonych w piekarniku, zagotuj je najpierw w bulionie lub w wodzie z przyprawami.
Gdy się gotują, przygotuj marynatę: wymieszaj keczup z miodem, dodaj do niego wyciśnięte w wyciskarce ząbki czosnku, wsyp słodką paprykę, chilli, szczyptę pieprzu cayenne, odrobinę pieprzu i soli.
Wszystkie składniki wymieszaj. Na ugotowane żeberka wylej marynatę i rozprowadź ją dobrze po mięsie. Odstaw w chłodne miejsce na noc lub na 3-4 godziny.
Gdy grill będzie dobrze rozgrzany, przygotuj tacki do pieczenia. Żeberka wyjmij z marynaty, wyłóż je na tackę i posmaruj pozostałą zalewą. Grilluj przez 20 minut z każdej strony.
Z czym podawać żeberka pieczone?
Żeberka pieczone w dobrej marynacie nie potrzebują wyrazistych dodatków. Najlepiej zjeść je z pieczywem lub lekką sałatką na bazie miksu sałat z pomidorami, oliwkami i czerwoną cebulą.