Pyzy to jeden z najbardziej charakterystycznych dań naszej rodzimej kuchni rustykalnej. Swojskie, sycące, kaloryczne, uwielbiane zarówno przez dzieci, jak i przez dorosłych. Ich przygotowanie wymaga nieco wysiłku, za to nie jest kosztowne – aby zrobić pyzy potrzebujemy jedynie ziemniaków, mąki ziemniaczanej i soli oraz ewentualnie mięsa i czegoś na okrasę. To danie, które świetnie smakuje nie tylko na świeżo, podane prosto z wody. Pyzy można później odsmażać na maśle lub na smalcu I smakują równie wybornie, kiedy ich skórka staje się lekko chrupiąca. Oto przepisy na dwa warianty pyz – pyzy ziemniaczane oraz pyzy z mięsem.
Aby pyzy ziemniaczane wyszły nam jak najlepiej, powinniśmy wybrać odpowiednią odmianę ziemniaków. Powinny być mączyste i na pewno nie mogą to być ziemniaki młode. Najlepszymi gatunkami będą: Irys, Bryza lub Gracja. Ważne też, aby po obraniu nie pozwolić ziemniakom długo leżeć, ponieważ zaczną ciemnieć i pyzy będą miały brzydki kolor.
Składniki:
Potrzebne będą również:
Ziemniaki obieramy i myjemy. 1/3 wszystkich ziemniaków gotujemy, po czym dokładnie odcedzamy z wody. Przeciskamy je przez praskę lub trzemy na tarce. Natomiast surowe ziemniaki od razu rozdrabniamy. Przecedzamy je na sitku wyłożonym gazą. Ugotowane I surowe ziemniaki mieszamy razem w misce, dodajemy skrobię, która zebrała się po odcedzeniu ziemniaków. Do masy z ziemniaków dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej. Wyrabiamy dokładnie masę, po czym formujemy z niej kulki o wielkości mniej więcej orzecha włoskiego. Gotujemy je na osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju. Pyzy powinno się gotować około 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Wyciągamy je delikatnie z garnka łyżką cedzakową.
Gorące, świeże pyzy najlepiej podawać od razu po ugotowaniu, nim się skleją. Świetnie będą smakować polane roztopionym masłem lub cebulką podsmażoną na oleju. W wersji bardziej konkretnej można je podać z podsmażonym boczkiem lub kiełbaską. Świetnie będą komponowały się ze świeżymi, kwaśnymi surówkami np. z kiszonej kapusty lub z buraczków.
Pyzy ziemniaczane nie muszą być podawane jedynie w formie jarskiej. Nieco bardziej skomplikowane, ale warte zachodu, są pyzy z nadzieniem mięsnym o charakterystycznym aromacie majeranku.
Składniki:
Ziemniaki myjemy i obieramy. Połowę gotujemy w osolonej wodzie. Połowę przeciskamy przez praskę na surowo. Ugotowane ziemniaki również przeciskamy przez praskę. Jedne I drugie należy dokładnie odcedzić z wody. Ziemniaki łączymy, dodajemy mąkę, jajka oraz sól. Dokładnie mieszamy. Mięso gotujemy z dodatkiem soli, pieprzu oraz majeranku. Masę ziemniaczaną dokładnie wyrabiamy na oprószonym mąką blacie. Formujemy niewielkie placuszki, na których układamy kolejno porcję mięsnego farsu i zawijamy w kulki. Następnie gotujemy w osolonej wodzie. Pyzy powinny gotować się około 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnie.
Pyzy z mięsem są daniem sycącym same w sobie, ale warto podać je również okraszone rozgrzanym tłuszczem lub również podsmażonym boczkiem lub kiełbaską.