Mięso łososia, który jest tłustą rybą morską, jest bardzo zdrowe. Zawiera dużo kwasów omega-3, jakościowe białko, a także witaminy: A, D, E oraz z grupy B. By jednak jeść łososia z przyjemnością, trzeba go odpowiednio przyrządzić. Jak piec łososia, by ryba się nie wysuszyła? Wystarczy pamiętać o kilku istotnych wskazówkach. Po pierwsze łososia należy wkładać do zimnego piekarnika, jeżeli pieczemy go samodzielnie, bez żadnych dodatków. Ryba, która rozgrzewa się wraz ze wzrostem temperatury w piekarniku, na pewno nie będzie sucha, za to upiecze się idealnie.
To najprostsza wersja pieczonego łososia, do której potrzeba nam tylko trzech prostych składników. Wychodzi z niego doskonale upieczona, pyszna ryba, którą można podawać z ulubionymi dodatkami. W tej wersji należy pamiętać o zasadzie, by łososia wkładać do zimnego piekarnika. Za każdym razem wychodzi bardzo soczysty.
Składniki:
Filety z łososia myjemy, sprawdzamy dokładnie, czy nie zostały w nich ości. Ewentualnie ściągamy z nich skórę. Następnie sięgamy po naczynie żaroodporne. Na dnie układamy trzy plasterki masła i posypujemy je solą. Na nich układamy filety oraz kolejne trzy plastry masła i posypujemy całość solą. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do zimnego piekarnika. Dopiero wtedy włączamy piekarnik na 200 stopni i pieczemy rybę przez około 1 godzinę.
Taka pieczona, prosta ryba doskonale będzie smakowała z ryżem lub puree ziemniaczanym oraz surówką ze świeżych warzyw, np. sałatą skropioną sosem winegret.
W tym przypadku łososia pieczemy dość krótko, za to wstawiamy go do już nagrzanego piekarnika. Pieczenie w folii zapewni nam zachowanie soczystości ryby.
Składniki:
Filety z łososia dokładnie myjemy, zdejmujemy skórę. Każdy z kawałków suszymy, solimy oraz posypujemy pieprzem cytrynowym z obydwu stron. Następnie układamy na kawałkach folii aluminiowej. Wyciskamy na każdy nieco soku z cytryny, posypujemy posiekanym drobno koperkiem i układamy na wierzchu po plasterku cytryny. Następnie wkładamy na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C. Wspaniale smakuje z pieczonymi ziemniaczkami i surówką np. z białej kapusty.
Być może niektórych zaskoczy to połączenie, ale łosoś pieczony ze szpinakiem to strzał w dziesiątkę. Ryba doskonale smakuje w towarzystwie tego warzywa, można śmiało powiedzieć, że doskonale się uzupełniają. Zwłaszcza jeśli podbijesz smak dodatkiem sera pleśniowego. Jeśli ciekawie cię, jak upiec łososia ze szpinakiem, łap przepis.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Umyty szpinak porwij na drobne kawałki lub posiekaj. W garnku zagotuj jedną szklankę mleka. Pozostałe mleko wymieszaj z mąką ziemniaczaną, dolej do mleka w garnku i energicznie zamieszaj. Na niedużej mocy palnika podgrzewaj, aż sos zgęstnieje. Potem dodaj szpinak, koperek i ser. Gotuj, aż ser się rozpuści, a szpinak zwiędnie. Dopraw solą, pieprzem i gałką.
Przekrój na pół filet z łososia i dopraw solą i pieprzem wedle uznania. Do foremek do zapiekania wlej sos szpinakowy. Powinien sięgać do 2/3 wysokości. Ułóż na nim rybę, a na każdym filecie połóż po plasterku cytryny. Łososia piecz w 190 stopniach C przez około 20 minut. Podawaj z ulubionymi dodatkami.