Przepisy na pieczonego łososia - 3 sposoby na łososia z piekarnika
Jak piec łososia, by ryba się nie wysuszyła? Wystarczy pamiętać o kilku istotnych wskazówkach. Po pierwsze łososia należy wkładać do zimnego piekarnika, jeżeli pieczemy go samodzielnie, bez żadnych dodatków. Ryba, która rozgrzewa się wraz ze wzrostem temperatury w piekarniku na pewno nie będzie sucha, za to upiecze się idealnie.
Łosoś z piekarnika – przepis podstawowy
To najprostsza wersja pieczonego łososia, do której potrzeba nam tylko trzech prostych składników. Wychodzi z niego doskonale upieczona, pyszna ryba, którą można podawać z ulubionymi dodatkami. W tej wersji należy pamiętać o zasadzie, by łososia wkładać do zimnego piekarnika. Za każdym razem wychodzi bardzo soczysty.
Składniki:
- 1 kg filetów z łososia
- sól
- sześć plastrów świeżego masła
Filety z łososia myjemy, sprawdzamy dokładnie, czy nie zostało w nich ości. Ewentualnie ściągamy z nich skórę. Następnie sięgamy po naczynie żaroodporne. Na dnie układamy trzy plasterki masła i posypujemy je solą. Na nich układamy filety oraz kolejne trzy plastry masła i posypujemy całość solą. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do zimnego piekarnika. Dopiero wtedy włączamy piekarnik na 200 stopni i pieczemy rybę przez około 1 godzinę.
Taka pieczona, prosta ryba doskonale będzie smakowała z ryżem lub puree ziemniaczanym oraz surówką ze świeżych warzyw, np. sałatą skropioną sosem winegret.
Łosoś pieczony w folii– przepis
W tym przypadku łososia pieczemy dość krótko, za to wstawiamy go do już nagrzanego piekarnika. Pieczenie w folii zapewni nam zachowanie soczystości ryby.
Składniki:
- 2 filety z łososia
- sól
- pieprz cytrynowy
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- 2 plasterki cytryny
- 1 pęczek koperku
Filety z łososia dokładnie myjemy, zdejmujemy skórę. Każdy z kawałków suszymy, solimy oraz posypujemy pieprzem cytrynowym z obydwu stron. Następnie układamy na kawałkach folii aluminiowej. Wyciskamy na każdy nieco soku z cytryny, posypujemy posiekanym drobno koperkiem i układamy na wierzchu po plasterku cytryny. Następnie wkładamy na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C. Wspaniale smakuje z pieczonymi ziemniaczkami i surówką np. z białej kapusty.
Łosoś z piekarnika z warzywami – przepis
Bardzo lekkie i wyjątkowo zdrowe danie. Łosoś pieczony z warzywami to pomysł na obiad dla osób, które dbają o linię, ale też nie chcą chodzić głodne. Ryba upieczona z dodatkiem warzyw wygląda kolorowo i apetycznie.
Składniki:
- 3 filety z łososia
- 1 brokuł
- 1 czerwona lub żółta papryka
- kilkanaście pomidorków koktajlowych
- 2 garści świeżego szpinaku
- 3 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- sok wyciśnięty z cytryny
- rozmaryn
- sól
- pieprz
Filety z łososia dokładnie myjemy. Rybę doprawiamy solą, pieprzem oraz rozmarynem, a także polewamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na bok. Sięgamy po naczynie żaroodporne. Na dno wsypujemy liście szpinaku oraz obrane ząbki czosnku. Polewamy to oliwą z oliwek. Układamy filety z łososia, układamy różyczki brokuła, pokrojoną w kostkę paprykę oraz przekrojone na pół pomidorki. Posypujemy dodatkowo odrobiną soli i pieprzu. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 20 minut. Podajemy z dodatkiem ryżu, kaszy gryczanej lub jęczmiennej, świetnie też smakuje bez żadnych dodatków.
-
Sposób Makłowicza na wykorzystanie czerstwego chleba? Zapomnijcie o bułce tartej
-
Toruńska knajpa nie obsługuje policjantów. Komentujący podzieleni. Właściciele: Plakat nie zniknie, zdania nie zmienimy
-
Naleśniki i racuchy budyniowe to hit. Tym razem na budyniach zróbcie murzynka
-
Spleśniały sernik i surowy kurczak, które dobrze smakują? Szef kuchni tworzy niezwykle... nieapetyczne desery
-
Zabrakło mascarpone do deseru? Zrobienie go w domu jest banalnie proste
- Śródziemnomorskie inspiracje na talerzu - smaczne pomysły na dania z makaronem 100% durum Podravka!
- Trzepaczka z popularnej sieciówki wycofana ze sprzedaży. Masz ją w domu? Lepiej się jej pozbądź
- 5 najważniejszych zasad korzystania ze zmywarki
- Planujemy święta. Inspiracje wielkanocne na dania z jajkami [PRZEPISY]
- Rząd nagrał spot o tarczy antykryzysowej w restauracji. Właściciele: "Kompletna fikcja". Teraz się tłumaczą