Jak piec łososia, by ryba się nie wysuszyła? Wystarczy pamiętać o kilku istotnych wskazówkach. Po pierwsze łososia należy wkładać do zimnego piekarnika, jeżeli pieczemy go samodzielnie, bez żadnych dodatków. Ryba, która rozgrzewa się wraz ze wzrostem temperatury w piekarniku na pewno nie będzie sucha, za to upiecze się idealnie.
To najprostsza wersja pieczonego łososia, do której potrzeba nam tylko trzech prostych składników. Wychodzi z niego doskonale upieczona, pyszna ryba, którą można podawać z ulubionymi dodatkami. W tej wersji należy pamiętać o zasadzie, by łososia wkładać do zimnego piekarnika. Za każdym razem wychodzi bardzo soczysty.
Składniki:
Filety z łososia myjemy, sprawdzamy dokładnie, czy nie zostało w nich ości. Ewentualnie ściągamy z nich skórę. Następnie sięgamy po naczynie żaroodporne. Na dnie układamy trzy plasterki masła i posypujemy je solą. Na nich układamy filety oraz kolejne trzy plastry masła i posypujemy całość solą. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do zimnego piekarnika. Dopiero wtedy włączamy piekarnik na 200 stopni i pieczemy rybę przez około 1 godzinę.
Taka pieczona, prosta ryba doskonale będzie smakowała z ryżem lub puree ziemniaczanym oraz surówką ze świeżych warzyw, np. sałatą skropioną sosem winegret.
W tym przypadku łososia pieczemy dość krótko, za to wstawiamy go do już nagrzanego piekarnika. Pieczenie w folii zapewni nam zachowanie soczystości ryby.
Składniki:
Filety z łososia dokładnie myjemy, zdejmujemy skórę. Każdy z kawałków suszymy, solimy oraz posypujemy pieprzem cytrynowym z obydwu stron. Następnie układamy na kawałkach folii aluminiowej. Wyciskamy na każdy nieco soku z cytryny, posypujemy posiekanym drobno koperkiem i układamy na wierzchu po plasterku cytryny. Następnie wkładamy na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C. Wspaniale smakuje z pieczonymi ziemniaczkami i surówką np. z białej kapusty.
Bardzo lekkie i wyjątkowo zdrowe danie. Łosoś pieczony z warzywami to pomysł na obiad dla osób, które dbają o linię, ale też nie chcą chodzić głodne. Ryba upieczona z dodatkiem warzyw wygląda kolorowo i apetycznie.
Składniki:
Filety z łososia dokładnie myjemy. Rybę doprawiamy solą, pieprzem oraz rozmarynem, a także polewamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na bok. Sięgamy po naczynie żaroodporne. Na dno wsypujemy liście szpinaku oraz obrane ząbki czosnku. Polewamy to oliwą z oliwek. Układamy filety z łososia, układamy różyczki brokuła, pokrojoną w kostkę paprykę oraz przekrojone na pół pomidorki. Posypujemy dodatkowo odrobiną soli i pieprzu. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 20 minut. Podajemy z dodatkiem ryżu, kaszy gryczanej lub jęczmiennej, świetnie też smakuje bez żadnych dodatków.