Koper włoski, inaczej fenkuł, to roślina z rodziny selerowatych. Pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego i w tamtejszej kuchni jest dobrze znany. Jadalna jest zarówno bulwa kopru, jak i jego liście. Liście mają lekko anyżkowy smak, łagodniejszy niż zwykły koper. Bulwa za to jest w smaku słodkawa.
Najpopularniejszym zastosowaniem kopru włoskiego jest chyba herbatka podawana niemowlętom przy uciążliwych kolkach. Ta metoda jest jednak wciąż poddawana dyskusjom, ze względu na obecność estrogenu. Napar z kopru włoskiego łagodzi również bóle miesiączkowe i wzdęcia. Ma także działanie wykrztuśne i przeciwgorączkowe. Sprawdzi się też jako środek na afty i pomoże na zapalenie jamy ustnej. Jest doskonałym źródłem witaminy C oraz potasu.
Zapiekanka z kopru włoskiego
Cebulę pokrój w piórka, czosnek wyciśnij w wyciskarce. Zeszklij je na rozgrzanej oliwie. Wykrój z kopru włoskiego twardy głąb, pokrój go w cienkie plastry, polej mieszanką soku z cytryny i cukru, odstaw do zamarynowania. Śmietanę wymieszaj z jajkami, dodaj do nich cebulę i czosnek, a także tymianek, szczyptę soli i pieprzu. Dno naczynia żaroodpornej posmaruj oliwą, połóż warstwę plastrów kopru, pokryj masą śmietanowo-jajeczną, połóż kolejną warstwę fenkułu i ponownie posmaruj masą. Na wierzchu połóż plastry sera żółtego i pomidorki koktajlowe pokrojone w ćwiartki. Piecz przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Sałatka z grejpfrutem i koprem włoskim
Koper włoski pokrój w cienkie paseczki. Grejpfrut obierz ze skórki, podziel na cząstki i pokrój w mniejsze kawałki. Odlej zalewę mozzarelli i również pokrój ją w kostkę. Możesz także wykorzystać gotowe kulki mozzarelli. Liście kopru włoskiego drobno posiekaj. Wszystkie składniki wymieszaj, posyp solą i pieprzem do smaku, przed podaniem polej odrobiną octu balsamicznego.
Koper włoski sprawdzi się również dobrze jako przyprawa. Możesz kupić gotową przyprawę z mielonego fenkułu lub skorzystać z jego liści – zielonej natki. Dopraw nią pieczoną rybę lub delikatne mięso (kurczaka, indyka, królika). Nacią fenkułu posyp młode ziemniaczki lub ziemniaczane puree. Sprawdzi się ona także jako posypka do zup warzywnych i zapiekanek. Będzie również dobrze smakować w sałatkach z dodatkiem owoców – jabłek, gruszek i pomarańczy – a także z selerem naciowym. Doskonale wzbogaci smak krewetek na maśle lub sałatek ze śledziem bądź paluszkami krabowymi.
Zobacz również:
Kardamon, czyli najstarsza przyprawa na świecie. Do czego go używać?