Pierś z indyka - jak zrobić by
Pierś z indyka zachowa swój wyjątkowy smak, jeśli nie będziemy jej zbyt długo poddawać obróbce termicznej. Należy o tym pamiętać zwłaszcza gdy podajemy pierś z indyka duszoną lub pieczoną - wystarczy by mięso było ścięte i miękkie. Trudno jednak zliczyć wszystkie pomysły na przygotowanie tego mięsa! Możecie się zainspirować trzema sposobami, które podpowiadamy!
Składniki:
Pierś z indyka umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Usuń błonki i kostki, a następnie pokrój w mniejsze kawałki. Czosnek wyciśnij w wyciskarce, połową wyciśniętego czosnku, oliwą, solą i pieprzem dopraw mięso i odstaw na pół godziny.
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż mięso z każdej strony tak, aby się ścięło. Następnie zdejmij je z patelni i postaw pod przykrywką.
Szpinak dokładnie umyj, a następnie wrzuć na patelnię, na której smażyło się mięso. Jeśli brakuje oliwy, dolej jej trochę. Do szpinaku dodaj czosnek, podlej trochę wodą i duś przez chwilę. Dodaj pokrojone suszone pomidory. Następnie weź łyżkę i do kubka ze śmietaną dolej trochę wody z patelni, rozmieszaj dobrze. Stopniowo wylej na patelnię całą śmietanę. Zamieszaj z liśćmi szpinaku, dodaj gałkę muszkatołową, sól i pieprz do smaku. Na koniec dodaj przesmażone mięso, wymieszaj je z sosem i duś przez 2-3 minuty.
Składniki:
Pierś z indyka umyj i osusz, następnie usuń z niej błonki i chrząstki. Pokrój ją w kostkę i przełóż do miseczki. Dodaj dwie łyżki oleju, dwa ząbki czosnku wyciśniętego w wyciskarce, łyżeczkę słodkiej papryki, cynamonu i kurkumy. Odstaw na co najmniej godzinę, by mięso się zamarynowało.
Na patelni rozgrzej olej. Przełóż mięso i podsmaż z obu stron. Potem zmniejsz ogień, dodaj pozostałości marynaty i podlej wodą. Przykryj przykrywką i duś, aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby dolewaj wodę. Do kubeczka wlej odrobinę zimnej wody, dodaj mąkę, a następnie trochę sosu z patelni. Wymieszaj dokładnie, by nie było grudek i wlej na patelnię. Wymieszaj dokładnie z mięsem i gdy sos się dobrze zagęści, zdejmij z palnika.
Składniki:
Pierś z indyka oczyść, podziel tak, aby powstał długi płat mięsa i natrzyj go połową przygotowanej marynaty z oliwy, miodu, cynamonu, suszonej papryki, pieprzy ziołowego oraz rozdrobnionego czosnku. Odstaw na co najmniej godzinę do zamarynowania.
Mięso mielone przesmaż na patelni, dodaj do niego suszone śliwki i dobrze wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i mieloną papryką do smaku. Na przygotowanym płacie indyka rozłóż mielone mięso ze śliwkami. Zawiń go w dużą roladę i zepnij wykałaczkami lub obwiąż sznurkiem. Włóż do brytfanny i piecz ok. 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.
Pierś z indyka w sosie śmietanowym podawaj z ryżem lub kaszą. Do piersi duszonej dodaj tłuczone ziemniaczki lub puree oraz surówkę z białej kapusty. Faszerowaną śliwkami i mielonym mięsem podawaj na ciepło do ziemniaczanych łódeczek lub na zimno do pieczywa.